ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το ηλεκτρικό 500 κοστίζει στη Fiat o κούκος αηδόνι

Το ηλεκτρικό 500 κοστίζει στη Fiat o κούκος αηδόνι

Η ηλεκτροκίνηση διαφαίνεται να είναι το επόμενο βήμα της αυτοκίνησης, έστω και στο απώτερο μέλλον, αλλά μέχρι στιγμής η κατάσταση για τους κατασκευαστές που ασχολούνται με το ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μάλλον απογοητευτική.

Και μάλιστα όχι μόνο για το ύψος των πωλήσεών τους που είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλό και γίνεται ακόμα χαμηλότερο αν δεν υπάρχουν κρατικές επιχορηγήσεις αλλά και για το κόστος που έχει η εμπλοκή τους.

Χαρακτηριστική για αυτό είναι η δήλωση του ισχυρού άντρα του ομίλου της FCA (Fiat Chrysler Automobiles) Sergio Marchionne, ο οποίος σε διάλεξή του σε ιταλικό πανεπιστήμιο είπε χωρίς περιστροφές πως για κάθε ηλεκτρικό 500e που πωλείται στις ΗΠΑ η Fiat χάνει περίπου 20.000 δολάρια. Άλλωστε και πριν από περίπου 3 χρόνια είχε προκαλέσει και πάλι αίσθηση «παρακαλώντας» στην ουσία τους καταναλωτές να μην αγοράζουν το 500e, καθώς είχε υπόψη του την οικονομική αιμορραγία.

Η Fiat πάντως δεν είναι η μόνη στην οποία η ενασχόληση με την ηλεκτροκίνηση κοστίζει ο κούκος αηδόνι. Είναι κοινό μυστικό και για κάθε Chevrolet Bolt EV (η αμερικανική έκδοση του Opel Ampera EV) που πωλείται στις ΗΠΑ έχει ζημιά 9.000 δολαρίων.

Παρόλα αυτά ο Marchionne είπε πως η εταιρεία θα συνεχίσει τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της, παρόλο που ο ίδιος διαφωνεί κάθετα. «Είμαστε αναγκασμένοι από τα χρονοδιαγράμματα που ισχύουν στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα τόνισε πως οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να πατήσουν γκάζι στο συγκεκριμένο τομέα, φέρνοντας ως παράδειγμα την Tesla και το ότι, κατά την άποψή του, «ο Εlon Musk κινείται με ταχύτητα πυραύλου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ