ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Δείτε τον τρόπο φόρτισης των ηλεκτρικών μοντέλων στο μέλλον

Δείτε τον τρόπο φόρτισης των ηλεκτρικών μοντέλων στο μέλλον

Μια από τις μικρές ομολογουμένως δυσκολίες που παρουσιάζουν τα ηλεκτρικά μοντέλα που μπορεί να αγοράσει κανείς σήμερα είναι η συνδεσμολογία με το οικιακό δίκτυο ή με ταχυφορτιστή προκειμένου να μπορέσει να φορτίσει με ενέργεια η μπαταρία τους.

Λύση εδώ θα δώσει η επαγωγική ή ασύρματη αν προτιμάτε φόρτιση η οποία ναι μεν έχει παρουσιαστεί εδώ και αρκετό καιρό αλλά δεν έχει προχωρήσει από το στάδιο του πρωτότυπου σε αυτό της κανονικής παραγωγής.

Το τελευταίο αναμένεται να γίνει τώρα από τη BMW, που θα γίνει ο πρώτος κατασκευαστής που θα την εφαρμόσει κανονικά σε συνδυασμό με την καινούργια υβριδική νέα 530e iPerformance. Το σύστημα πρόωσης της οποίας αποτελείται από έναν τετρακύλινδρο turbo 2.000 κυβικών και έναν ηλεκτροκινητήρα, έχει συνδυαστική απόδοση 250 ίππων και εξασφαλίζει πολύ καλές επιδόσεις (0-100 σε 6,1 δεύτερα, τελική 210 χλμ./ ώρα).

Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί οι μπαταρίες της 530e Performance θα φορτίζονται αυτόματα και ασύρματα μόλις η επαγωγική πλάκα του αυτοκινήτου βρεθεί ακριβώς πάνω από την αντίστοιχη στο δάπεδο. Προκειμένου να επιτευχθεί η ευθυγράμμιση αυτή υπάρχουν και συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, ενώ το σύστημα λειτουργεί με 3,2 kW. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απαιτούνται για τη φόρτιση των μπαταριών των 9,2 kWh της υβριδικής λιμουζίνας της BMW περίπου 3,5 ώρες, χρονικό διάστημα αρκετά μεγάλο για το μέγεθος των συσσωρευτών.

Προκειμένου η όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται σαφώς πιο σύντομα η ισχύς του συστήματος αναμένεται να ανέβει στο μέλλον στα 7,0 kW, ενώ στην πορεία θα αυξάνεται συνεχώς και θα μειώνεται αντίστοιχα ο χρόνος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ