ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To Hennessey Venom F5 θα είναι με τελική 489 χλμ./ ώρα το πιο γρήγορο αυτοκίνητο του κόσμου

To Hennessey Venom F5 θα είναι με τελική 489 χλμ./ ώρα το πιο γρήγορο αυτοκίνητο του κόσμου

H Hennessey μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή, όμως δηλώνει εδώ και αρκετά χρόνια το παρόν τόσο στην κατηγορία των hyper cars όσο και στο κυνήγι του ρεκόρ της τελικής ταχύτητας. Με την Venom GT είχε διατηρήσει για αρκετό καιρό στην κατοχή της τον τίτλο του πιο γρήγορου αυτοκινήτου στον κόσμο, ενώ τώρα η εταιρεία του John Hennessey επανέρχεται.

Με την ολοκαίνουργια Venom F5 η οποία έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που θα ξεπεράσει τα 300 μίλια την ώρα, που αντιστοιχούν σε 484 χλμ./ ώρα.

Προκειμένου να το πετύχει αυτό έχει εξελιχθεί κυριολεκτικά από λευκό χαρτί, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί και τεχνολογίες έμπνευσης του ίδιου του Hennessey, στον οποίο πιστώνεται και ο κινητήρας. Ένας V8 7.400 κυβικών με διπλά turbo που αποδίδει ούτε λίγο ούτε πολύ 1.600 ίππους και 1.762 Nm ροπής.

Όλοι αυτοί οι ίπποι καταλήγουν στους πίσω τροχούς, επιλογή που εκπλήσσει αλλά έγινε προκειμένου το βάρος να διατηρηθεί στα 1.388 κιλά που είναι τώρα. Έκπληξη είναι και η παρουσία χειροκίνητου κιβωτίου 6 σχέσεων -θέλουμε να δούμε τον οδηγό που θα κάνεις τις αλλαγές!- πέρα από το αυτόματο των 7, ενώ όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο οι επιδόσεις που ανακοινώνει η εταιρεία είναι εξωπραγματικές. Έτσι η τελική ταχύτητα του Venom F5 θα φτάνει τα 489 χλμ./ ώρα, το 0-300 χλμ./ ώρα θα είναι υπόθεση μόλις 10,0 δευτερολέπτων, ενώ στο διπλάσιο χρόνο, σε 20 δεύτερα δηλαδή, θα έχει πιάσει τα 400 χλμ./ ώρα.

Ενδιαφέρον είναι πως σύμφωνα με την Hennessey δεν χρειάζονται ειδικά ελαστικά για την επίτευξη αυτή της ταχύτητας, κάτι που ισχύει π.χ. για τη Bugatti η οποία είναι και τετρακίνητη. Επίσης για την τελική προσπάθεια κατάρριψης του παγκόσμιου ρεκόρ ταχύτητας θα υπάρχει ένα ειδικό πρόγραμμα λειτουργίας που θα κλείνει τους εμπρός αεραγωγούς, θα κατεβάζει την πίσω αεροτομή και γενικά θα δημιουργεί ένα ιδιαίτερα αεροδυναμικό σχήμα. Πάντως ακόμα και χωρίς αυτό η Venom F5 είναι αρκετά αεροδυναμική, καθώς ο συντελεστής οπισθέλκουσάς της είναι 0,33 -για λόγους σύγκρισης αυτός της Bugatti Chiron είναι 0,38.

Παρά τα ότι η νέα Hennessey έχει σαν αποκλειστικό στόχο την επίτευξη όσο γίνεται μεγαλύτερης τελικής ταχύτητας το εσωτερικό της είναι και ευρύχωρο και πολυτελές, ενώ διαθέτει και ένα σύστημα infotainment που μιμείται τη λειτουργία του iPad.

Σύμφωνα με τον John Hennessey η Venom F5 θα κατασκευαστεί μόλις 24 φορές και η βασική της τιμή θα είναι 1.600.000 δολάρια. Για τους ακόμα πιο απαιτητικούς θα υπάρχει ένα επιπλέον «πακέτο» κόστους 600.000 δολαρίων, ενώ ακόμα και με αυτό θα είναι πιο προσιτή -λέμε τώρα…- από τη Βugatti Chiron. Και πιο γρήγορη αν επιβεβαιωθούν οι στόχοι της εταιρείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ