ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η καινούργια Mercedes A-Class έχει εντυπωσιακό ψηφιακό εσωτερικό και βάση στα 1.400 κυβικά

Η καινούργια Mercedes A-Class έχει εντυπωσιακό ψηφιακό εσωτερικό και βάση στα 1.400 κυβικά

Μπορεί μέχρι την παρουσίαση της νέας γενιάς της A-Class να μεσολαβούν κάποιοι μήνες -η επίσημη πρεμιέρα της θα γίνει στην έκθεση της Γενεύης στις αρχές Μαρτίου- αλλά η Mercedes έχει ήδη αρχίσει να δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία και φωτογραφίες.

Αρχής γενομένης από το εσωτερικό της, που όπως μπορείτε να δείτε δεν έχει καμία σχέση με αυτό της τρέχουσας γενιάς. Κι αυτό γιατί ως πρότυπο λειτούργησαν αυτά των μεγάλων λιμουζινών της μάρκας, της E και της S-Class, με αποτέλεσμα και στο πιο μικρό μοντέλο να χρησιμοποιούνται δύο οθόνες, μια για τον πίνακα οργάνων και μια για το σύστημα infotainment, που είναι τοποθετημένες δίπλα δίπλα ώστε να δημιουργούν ένα ενιαίο σύνολο.

Φυσικά τα όργανα είναι πλήρως ψηφιακά σε όλες τις εκδόσεις, ενώ η στάνταρ διάσταση για τις οθόνες είναι αυτή των 7,0 ιντσών. Μια από τις δύο μπορεί να φτάσει και τις 10,25 ίντσες στις πιο upper class διαμορφώσεις, ενώ το καινοτόμο στοιχείο που κάνει τη διαφορά σε σχέση με ότι έχουμε δει από τη Mercedes μέχρι τώρα και βέβαια τονίζει τον πιο νεανικό και μοντέρνο χαρακτήρα της A-Class είναι το ότι οι οθόνες δεν είναι ενσωματωμένες στο ταμπλό. Δεν περιβάλλονται από αυτό, αλλά είναι τοποθετημένες πάνω σε αυτό. Είναι δηλαδή ελεύθερες και το τελικό αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι πέρα από σύγχρονο και εντυπωσιακό.

Ειδικά από τη στιγμή που και το ταμπλό αυτό καθαυτό έχει μικρότερο βάθος απελευθερώνοντας χώρο και μια πιο καμπύλη διαμόρφωση για χάρη της ορατότητας αλλά και της ευρυχωρίας.

Συνολικά πάντως η νέα A-Class θα έχει μεγαλύτερους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους, εξαλείφοντας έτσι ένα από τα σημεία κριτικής της τρέχουσας γενιάς. Ενδεικτικό για αυτό θα είναι η αύξηση της χωρητικότητας του πορτμπαγκάζ στα 370 λίτρα, αύξηση κατά 20 λίτρα σε σχέση με την προκάτοχό της, ενώ το μεγαλύτερο κατά 20 εκατοστά άνοιγμά του θα διευκολύνει τη φόρτωση και θα πριμοδοτεί την πρακτικότητά του.

Η νέα A-Class θα είναι διαθέσιμη από τον Απρίλιο του 2018 ως Α 200, με το νέο για τη Mercedes τετρακύλινδρο turbo των 1.400 κυβικών στην έκδοσή του των 160 ίππων, που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του στα μοντέλα της Renault που χρησιμοποιείται. Το φθινόπωρο θα ακολουθήσει η έκδοσή του των 136 ίππων (Α 180) και στη συνέχεια αυτή των 115 ίππων (Α 160), ενώ την ίδια περίοδο θα παρουσιαστεί και η plug-in υβριδική Α 220e, που θα μπορεί να καλύψει καθαρά ηλεκτρικά μέχρι και 70 χιλιόμετρα.

MERCEDES A CLASS 2018 INTERIOR 5

Οι ελεύθερες οθόνες καθιστούν το εσωτερικό της νέας Α-Class ιδιαίτερο, μοντέρνο, νεανικό και high tech. Πηγή: Mercedes

Ο βασικός diesel θα είναι ο γνωστός τετρακύλινδρος των 1.500 κυβικών της A 180 d, ενώ οι μεγαλύτερες εκδόσεις θα κινούνται από τα καινούργια σύνολα των 2.000 κυβικών που χρησιμοποιούνται ήδη στην E-Class.

Ενδιαφέρον είναι πως οι εκδόσεις AMG θα διαθέτουν παράλληλο ηλεκτρικό κύκλωμα 48V και θα είναι 2.000 κυβικών. Η αρχή θα γίνει με την AMG A35 των 299 ίππων και θα ακολουθήσει η κορυφαία AMG A45 4MATIC με 408 ίππους, που θα κινείται και πάλι από τον πιο ισχυρό δίλιτρο κινητήρα του κόσμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ