ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Volvo θα δώσει στην Uber δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα για αυτόνομη οδήγηση

Η Volvo θα δώσει στην Uber δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα για αυτόνομη οδήγηση

Είναι κοινό μυστικό πως η αυτόνομη οδήγηση είναι το επόμενο μεγάλο βήμα της αυτοκίνησης και δεν αφήνει αδιάφορο κανένα. Ούτε τις αυτοκινητοβιομηχανίες ούτε τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αλλά ούτε αυτές σαν την Uber, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως εταιρείες ride sharing.

Έτσι πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η επέκταση μιας συμφωνίας μεταξύ της τελευταίας και της Volvo που χρονολογείται από το 2016 και σύμφωνα με την οποία η σουηδική εταιρεία θα την προμηθεύσει από το 2019 έως το 2021 με δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα που θα είναι συμβατά με την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως τα συγκεκριμένα μοντέλα της Volvo -σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας θα βασίζονται στο μεταβλητό πλαίσιο SPA, οπότε θα είναι από τα μεγάλα της γκάμας της- θα χρησιμοποιηθούν από την Uber ως βάση προκειμένου οι μηχανικοί της να εξελίξουν τη δική τους τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης.

Για το σκοπό αυτό οι ειδικοί της Volvo συνεργάστηκαν στενά με τους συναδέλφους τους στην Uber προκειμένου να εξελίξουν τα SUV XC90 που θα δοθούν στην τελευταία και τα οποία θα ενσωματώνουν πέρα από όλες τις απαραίτητες τεχνολογίες ασφάλειας και άνεσης, καθώς και τον πυρήνα των τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης, οι οποίες χρειάζονται προκειμένου η Uber να μπορεί να αναπτύξει αυτά που καλύπτουν τις δικές της ανάγκες.

Ενδεικτικές ως προς τα παραπάνω είναι οι δηλώσεις του Håkan Samuelsson, πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Volvo Cars, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας μεταβάλλεται δημιουργικά από την τεχνολογία και η Volvo Cars επιλέγει να είναι ένα ενεργό τμήμα αυτής της μεταβολής. Στόχος μας είναι να αποτελούμε την πρώτη επιλογή για τον εφοδιασμό των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες ride sharing με αυτόνομη οδήγηση παγκοσμίως. Η σημερινή μας συμφωνία με την Uber είναι ένα πρωταρχικό δείγμα αυτής της στρατηγικής κατεύθυνσης».

Αντίστοιχα ο επικεφαλής του τμήματος συνεργασιών της Uber με τις αυτοκινητοβιομηχανίες Jeff Miller είπε πως «η επέκταση της συνεργασίας μας με τη Volvo μάς ενθουσιάζει και μάς βάζει στο δρόμο που οδηγεί στη μαζική παραγωγή οχημάτων αυτόνομης οδήγησης».

Η Volvo πάντως θα χρησιμοποιήσει το XC90 ως βάση για την ανάπτυξη της δικής της ανεξάρτητης στρατηγικής στο πεδίο της αυτόνομης κίνησης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της το πρώτο πλήρως αυτόνομο μοντέλο της θα είναι έτοιμο το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ