ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο:Γιατί πρέπει να προσέχουμε όταν συνδέουμε το smartphone μας σε ένα ενοικιαζόμενο όχημα;

Αυτοκίνητο:Γιατί πρέπει να προσέχουμε όταν συνδέουμε το smartphone μας σε ένα ενοικιαζόμενο όχημα;

Οι γιορτές έρχονται σιγά σιγά, μαζί τους και οι διακοπές και πολλοί θα ταξιδέψουν και θα νοικιάσουν και κάποιο αυτοκίνητο. Τι πιο λογικό, μιας και ζούμε στην εποχή της διασύνδεσης, να συνδέσουν το smartphone τους με το σύστημα infotainment του αυτοκινήτου που θα χρησιμοποιήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η σύνδεση αυτή όμως εγκυμονεί και κινδύνους, καθώς όπως έδειξε μια έρευνα του «Privacy International» μεταξύ των δεδομένων που λαμβάνει το αυτοκίνητο από το τηλέφωνο περιλαμβάνονται και πολλά προσωπικά. Το οποία φυσικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πορεία από κάποιον επιτήδειο αν ο οδηγός δεν προνοήσει να τα διαγράψει πριν παραδώσει το αυτοκίνητο.

Πόσοι όμως το κάνουν; Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα οι εταιρείες ενοικιάσεως θεωρούν πως ο πελάτης τους θα προβεί στις ενέργειες για να σβήσει τα δεδομένα, ενώ συνολικά δεν υπάρχει κάποιο κοινό «πρωτόκολλο» για το συγκεκριμένο θέμα. Με αποτέλεσμα λίγες μόνο να θεωρούν δική τους αρμοδιότητα τη διαγραφή των δεδομένων, ενώ οι υπόλοιπες απλά προειδοποιούν τους πελάτες τους για την όλη διαδικασία που θεωρείται υποχρέωσή τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο αναρμόδιες για το συγκεκριμένο θέμα δηλώνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες που πετούν το μπαλάκι στις εταιρείες ενοικιάσεως,

Αν πάντως προβείτε στη σύνδεση του smartphone σας με το σύστημα infotainment ενός αυτοκινήτου που νοικιάσατε -ή που δανειστήκατε- καλό θα είναι να γνωρίζετε τόσο το κάνετε και να προσπαθείτε να ελέγχετε τις πληροφορίες που παραμένουν διαθέσιμες και μετά την αποσύνδεση του κινητού σας. Επίσης καλό θα ήταν να μην ανταλλάσσετε σημαντικές πληροφορίες όσο βρίσκεστε σε ένα αυτοκίνητο που δεν είναι το δικό σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ