ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Η κινέζικη Geely μετά τη Volvo μπαίνει και στη Mercedes

Αυτοκίνητο: Η κινέζικη Geely μετά τη Volvo μπαίνει και στη Mercedes

Οι Κινέζοι δείχνουν ασυγκράτητοι και όπου βρουν την ευκαιρία εισέρχονται στο μετοχικό κεφάλαιο καταξιωμένων εταιρειών στον χώρο του αυτοκινήτου, με παγκόσμιο κύρος, εμβέλεια και φυσικά προοπτική.

Έτσι όταν πριν μερικές ημέρες η κινεζική Geely δέχτηκε αρνητική απάντηση από την Daimler -πρόκειται για το γερμανικό όμιλο στον οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων η Mercedes και η Smart- για την αγορά ενός σημαντικού πακέτου μετοχών της με έκπτωση στράφηκε προς την ελεύθερη αγορά. Και αγόρασε το 5% της εταιρείας καταβάλλοντας το ποσό των ούτε λίγο ούτε πολύ 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι η Geely έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος του γερμανικού ομίλου -το 6,8% των μετοχών ανήκει στο Κουβέιτ και το 3,1% στον όμιλο Renault Nissan- και που στην πράξη δεν έχει άμεσο πρακτικό αντίκτυπο, πέρα από τη σημαντική ένεση ρευστότητας στα ταμεία της Daimler. Στο μέλλον η αγορά αυτή μάλλον θα εξυπηρετήσει και τις δύο εταιρείες, μιας και η Daimler επείγεται για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και η Geely μπορεί να της παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης μεγάλων μονάδων παραγωγής συσσωρευτών.

Γενικά πάντως η Geely θεωρείται εξαιρετικός συνεργάτης, καθώς μέχρι στιγμής τουλάχιστον οι εταιρείες που έχει εξαγοράσει έχουν μεγάλα περιθώρια αυτονομίας, διατηρώντας την κουλτούρα τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και γνωρίσματά τους. Αυτό έχει γίνει με τη Volvo, που μετά την ένταξή της στο συγκεκριμένο όμιλο διάγει μιας από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ιστορίας της και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τη Lotus, που αποκτήθηκε πρόσφατα.

Οι Κινέζοι, πέρα από τα κέρδη, εξασφαλίζουν και know how για τα μοντέλα που κατασκευάζουν με τα δικά τους σήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ