ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Αυτή η θηριώδης Mercedes ήταν το προσωπικό όχημα του Αδόλφου Χίτλερ

Αυτοκίνητο: Αυτή η θηριώδης Mercedes ήταν το προσωπικό όχημα του Αδόλφου Χίτλερ

Στις 17 Ιανουαρίου, στη δημοπρασία Scottsdale, στην Αριζόνα των ΗΠΑ που διοργανώνεται από την εταιρεία Worldwide Auctioneers θα πουληθεί ένα, όπως λέει ο διοργανωτής, από τα πιο σημαντικά, ιστορικά και διάσημα αυτοκίνητα που μπορεί να αγοράσει κανείς σήμερα.

Πρόκειται για την Mercedes-Benz 770Κ Grosser Offener Tourenwagen του 1939, όπως είναι η πλήρης επωνυμία του, ενώ οι δηλώσεις των υπευθύνων της εταιρείας δημοπρασιών είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένες. Όχι μόνο γιατί η 770Κ ήταν ίσως το τεχνολογικά πιο προηγμένο αυτοκίνητο που μπορούσε να αγοράσει κανείς λίγο πριν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ούτε γιατί είναι το 1 από τα 5 που έχουν επιζήσει από τα συνολικά 88 που έχουν κατασκευαστεί, αλλά κυρίως γιατί ο κάτοχός του δεν ήταν άλλος από τον «Φύρερ». Το δικτάτορα της ναζιστικής Γερμανίας, τον Αδόλφο Χίτλερ.

Το θηριώδες κάμπριο με το μεταξόνιο των 3,75 μέτρων -στην πράξη υπήρχε το πλαίσιο και πάνω του κατασκευάζονταν τα αμαξώματα και οι παραλλαγές τους- ήταν ένα από τα 4 αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε ο Χίτλερ. Έχει θωράκιση και αλεξίσφαιρα τζάμια -βέβαια πως συμβιβάζονται αυτά με τη μαλακή οροφή είναι άλλο ερώτημα- και έχει κατασκευαστεί, σύμφωνα με μια επιστολή που χρονολογείται από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1938, με βάση τις προδιαγραφές του ίδιου του δικτάτορα αλλά και του οδηγού του, αξιωματικού των SS Erich Kempka.

Η πρώτη του δημόσια επίσημη εμφάνιση έγινε σχεδόν ένα χρόνο μετά, ενώ η τελευταία καταγεγραμμένη το Μάιο του 1941. Στη συνέχεια πήγε για συντήρηση στο εργοστάσιο της Mercedes, ενώ μετά την ήττα της Γερμανίας κατέληξε στη μονάδα της Στρατιωτικής Αστυνομίας των ΗΠΑ που είχε έδρα τη Χάβρη. Από κει έφτασε στις ΗΠΑ και όταν ο άνθρωπος που το είχε αποκτήσει κατάλαβε ποιο αυτοκίνητο ήταν το χάρισε σε ένα σύλλογο βετεράνων, που το χρησιμοποιούσε αρχικά για παρελάσεις και στη συνέχεια το εγκατέλειψε σε κάποια αποθήκη.

MERCEDES 770K HITLER 7

Η συγκεκριμένη Mercedes 770K Grosser Offener Tourenwagen κατασκευάστηκε με βάση τις προσδιαγραφές που ήθελε ο Χίτλερ και ο προσωπικός του οδηγός. Πηγή: Worldwide Auctioneers

Το 1976 κάποιοι ανακάλυψαν εκ νέου τη Mercedes του Χίτλερ και την εκμεταλλεύθηκαν πηγαίνοντάς την σε διάφορες εκδηλώσεις στις ΗΠΑ, ενώ το 1983 πουλήθηκε στoν ιδιοκτήτη του Imperial Palace Casino and Hotel στο Λας Βέγκας. Ο οποίος την πρόσθεσε στη συλλογή του για να επιστρέψει στην Ευρώπη και σε κάποια άλλη συλλογή το 2004, μαζί με άλλα 20 σημαντικά μοντέλα της Mercedes.

Η Mercedes 770K, άλλοι διάσημοι χρήστες της πέρα από τα κορυφαία στελέχη των Ναζί, ήταν ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Χιροχίτο και ο Πάπας Πίος ο 11ος, έχει μήκος 6,0 μέτρων και ο κινητήρας της είναι ένας οχτακύλινδρος σε σειρά με 7.655 κυβικά -η παρουσία του ήταν ένα από τους λόγους που χρειαζόταν το τεράστιο καπό. Η απόδοσή του με τη βοήθεια μηχανικού υπερσυμπιεστή τύπου Roots που έμπαινε σε λειτουργία μόνο με φουλ γκάζι έφτανε τους 230 ίππους, με αποτέλεσμα το βαρύ αμάξωμα να μπορεί να κινηθεί ακόμα και με 160 χλμ./ ώρα. Το κιβώτιο έχει 5 σχέσεις, ενώ εκτός από το 6θέσιο ανοιχτό αμάξωμα -αυτό σημαίνει το Offener Tourenwagen- η 770Κ ήταν διαθέσιμη και ως 6θέσια λιμουζίνα.

Όσο για την τιμή της τότε, ως καινούργια, η μόνη ένδειξη που υπάρχει είναι το «κατόπιν παραγγελίας», ενώ είναι βέβαιο πως ήταν και μάλιστα με τεράστια διαφορά το πιο ακριβό αυτοκίνητο γερμανικής παραγωγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ