ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H θρυλική De Tomaso Pantera αναβιώνει με 650 ίππους και βάση τη Lamborghini Huracan

H θρυλική De Tomaso Pantera αναβιώνει με 650 ίππους και βάση τη Lamborghini Huracan

Tη δεκαετία του ’70 η De Tomaso είχε θέση ανάμεσα στους γνωστούς κατασκευαστές σούπερ σπορ μοντέλων, κυρίως με τη θρυλική Pantera, που χρησιμοποιούσε έναν μεγάλου κυβισμού V8 της Ford.

H Pantera, τουλάχιστον μια κυκλοφορούσε και στην Αθήνα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 τουλάχιστον, είχε το δικό της μύθο και κατά καιρούς -η παραγωγή της επίσημα σταμάτησε το 1991- έχουν εμφανιστεί διάφορα σχέδια αναβίωσής της. Το πιο πρόσφατο είναι αυτό της καροσσερίας Ares που εδρεύει στη Μόντενα και η οποία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει για το σκοπό αυτό ως βάση ένα κορυφαίο σπορ μοντέλο, τη Lamborghini Huracan. Μαζί με τον κινητήρα της, το V10 των 5.200 κυβικών, ο οποίος για την περίσταση θα ανέβει στους 650 ίππους.

Φυσικά ακριβώς όπως η αρχέτυπη Pantera ήταν γρήγορη έτσι και η σύγχρονη διάδοχός της θα χρειάζεται μόλις 3,2 δεύτερα για το 0-100 χλμ./ ώρα και η τελική της θα ξεπερνά τα 320 χλμ./ ώρα.

H De Tomaso της δεκαετίας του ΄70 εννοείται πως θα είναι και το αισθητικό πρότυπο και έτσι και η σύγχρονη εκδοχή της θα έχει ένα ανάλογο αμάξωμα με τονισμένα φτερά και μεγάλη πίσω αεροτομή, καθώς και, εκτός απροόπτου, αναδιπλούμενους προβολείς, που τότε ήταν της μόδας. Ταυτόχρονα θα είναι και συνολικά 10 εκατοστά πιο μεγάλη από τη Lamborghini στην οποία θα βασίζεται, ενώ προκειμένου οι αναλογίες να είναι οι σωστές το παρμπρίζ θα μετακινηθεί 10 εκατοστά προς τα πίσω.

Η σύγχρονη De Tomaso Pantera θα διαθέτει, κυρίως για λόγους ακαμψίας και κλωβό ασφαλείας, ενώ στην κατασκευή της συνολικά το ανθρακόνημα, για λόγους μείωσης του βάρους -υπολογίζεται πως θα είναι 100 κιλά πιο ελαφριά σε σχέση με τη Huracan- θα έχει τον τιμητική του. Όσο για το εσωτερικό της θα είναι τόσο πολυτελές όσο περιμένει κανείς.

Η παραγωγή, που θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του 2018, θα είναι φυσικά περιορισμένη και η τιμή αγοράς υψηλή. Μέχρι στιγμής η Ares δεν την αναφέρει αλλά δέχεται χωρίς πρόβλημα προκαταβολές από όσους θέλουν να σιγουρέψουν πως θα πάρουν μια σύγχρονη De Tomaso Pantera.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ