ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Έρευνα αγοράς αυτοκινήτου New Times: αύξηση πωλήσεων των 156 μεγαλύτερων επιχειρήσεων

Έρευνα αγοράς αυτοκινήτου New Times: αύξηση πωλήσεων των 156 μεγαλύτερων επιχειρήσεων

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου (ΣΕΑΑ) οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων το 2017 ήταν αυξημένες κατά 11,7% σε σχέση με το 2016. Αν συνυπολογίσει κανείς και την αύξηση 4% του 2016 σε σχέση με το την προηγούμενη χρονικά, αλλά και το ότι τον Ιανουάριο του 2018 οι ταξινομήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων ανήλθαν σε 8.885 μονάδες εμφανίζοντας έτσι αύξηση 37,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, είναι σαφές πως η εγχώρια αγορά αυτοκινήτων ακολουθεί ανοδική τροχιά. Παρόλο που εξακολουθεί να απέχει πολύ από τη «χρυσή εποχή» του 2004, όταν και είχαν ταξινομηθεί 289.753 νέα επιβατικά αυτοκίνητα.

Τον Ιανουάριο του 2018 στις 15 πρώτες θέσεις του καταλόγου των μαρκών με τις περισσότερες ταξινομήσεις στην ελληνική αγορά βρέθηκαν οι εταιρείες Toyota, Peugeot, Opel, Volkswagen, Nissan, Suzuki, Hyundai, Ford, Fiat, Citroen, Mercedes, Audi, Skoda, Renault, και KIA Motors, που διέθεσαν το 85,2% του του συνολικού αριθμού οχημάτων, αφήνοντας το 14,78% στις υπόλοιπες μάρκες από το σύνολο των 35 που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά.

Ενδιαφέρον ωστόσο εμφανίζει ένα στοιχείο που αφορά την σύγκριση των πωλήσεων των διαφόρων μαρκών αυτοκινήτων για ολόκληρο το 2017. Μεταξύ των σημαντικότερων αυτοκινητοβιομηχανιών οι οποίες το 2017 σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις πωλήσεων συμπεριλαμβάνονται και οι: Hyundai (271%), Skoda (116%), Kia Motors (54%), Fiat (30,3%), Suzuki (29,7%), Dacia (28,8%), Audi (17,8%) και Renault (16,8%). Αντιστοίχως, μεταξύ των επιχειρήσεων των οποίων οι ταξινομήσεις εμφάνισαν υποχώρηση συμπεριλαμβάνονται και οι BMW (-17,4%), Mercedes (-11,6%) και Volvo (-10,4%).

Αύξηση πωλήσεων 9,5% στις 156 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της αγοράς των «τεσσάρων τροχών» κατά το 2016

Αυξημένες κατά 9,5% εμφανίζονται οι συνολικές πωλήσεις των 156 μεγαλυτέρων (βάσει πωλήσεων) εμπορικών επιχειρήσεων αυτοκινήτων, αξεσουάρ, ελαστικών αυτοκινήτων και διτρόχων. Αυτό προκύπτει από έρευνα των New Times, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις αυτές διαχειρίστηκαν το 2016 συνολικό τζίρο της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ. Παρά την σημαντική πτώση της αγοράς «τεσσάρων» και «δύο τροχών» σε σχέση με τη χρονιά-ρεκόρ 2004, αυτή εξακολουθεί να αποσπά σημαντικό μερίδιο της εμπορικής δραστηριότητας της χώρας.

Στην πραγματικότητα η εγχώρια αγορά εμπορίας επιβατικών αυτοκινήτων, αξεσουάρ, ανταλλακτικών και ελαστικών «έσπασε» στα δύο: από τη μία πλευρά οι κερδοφόρες επιχειρήσεις οι οποίες επιδεικνύουν μία αξιοσημείωτη αντοχή και από την άλλη οι ζημιογόνες που βυθίζονται σε ολοένα και πιο αρνητικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, από το δείγμα της πανελλαδικής έρευνας των New Times η οποία βασίστηκε στις 154 μεγαλύτερες επιχειρήσεις προκύπτει ότι:

  • Οι 105 (ποσοστό περίπου 67,3%) εμφανίζουν κέρδη. Οι εν λόγω επιχειρήσεις αύξησαν κατά 11,4% τον συνολικό τους τζίρο ο οποίος διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,75 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι επιχειρήσεις αυτές διατήρησαν σχεδόν σταθερά τα συνολικά τους κέρδη στο επίπεδο των 69,5 εκατομμυρίων ευρώ. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν συνολικά ίδια κεφάλαια 386 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι συνολικές τους υποχρεώσεις υπολογίζονται σε 665 εκατομμύρια ευρώ. Δυσμενής εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι ενώ τα ίδια κεφάλαια εμφάνισαν μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τη μείωση των συνολικών υποχρεώσεων.
  • Οι 51 ζημιογόνες επιχειρήσεις του δείγματος αύξησαν τις συνολικές τους πωλήσεις κατά 5,7% γεγονός που δεν της βοήθησε να μειώσουν τις συνολικές τους ζημιές. Αντιθέτως τις αύξησαν κατά 42,9% για να φτάσουν τα 77 εκατομμύρια ευρώ. Στην πραγματικότητα δύο εταιρείες από αυτές που σημείωσαν ζημιές επηρέασαν με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο την συνολική εικόνα αφού (μόνον αυτές οι δύο) εμφάνισαν συνολικές ζημιές της τάξης των 48 εκατομμυρίων ευρώ). * Σύμφωνα με την έρευνα των New Times, οι εταιρείες που κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών είναι οι: Σφακιανάκης (Suzuki), Toyota Hellas, Mercedes Benz Hellas, BMW Hellas, Kosmocar (Audi, Volkswagen), AIGLON (Citroen), Θεοχαράκης (Nissan), General Motor Hellas (Opel), Σαρακάκη Αφοί (Honda, Mitsubishi), Fiat Group, Karenta, Σπανός BMW, Μισελέν Ελαστικά, Teoren Motors, Μοτοδυναμική ΑΕ, Lancia Jeep Hellas, Ιαπωνική, ΕΛΤΡΕΚΚΑ, Goodyear Dunlop, FCA Capital Hellas (πρώην Fiat Credit), ΕΛΑΣΤΡΑΚ, ΠΟΛΙΣ Inchcape Athens, EMA και ΒΙΑΚΑΡ.

Η «χρυσή ομάδα»

Aς επιχειρήσουμε όμως μια παρουσίαση ορισμένων εκ των επιχειρήσεων που εμφάνισαν υψηλά κέρδη, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις παρουσίασαν και αύξηση σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Ας σημειωθεί εξαρχής ότι δεν έγινε δυνατή η ανεύρεση οικονομικών στοιχείων ορισμένων επιχειρήσεων λόγος που μας επιβάλλει την συνέχιση της έρευνας..

  • Στην πρώτη θέση του καταλόγου των πλέον κερδοφόρων εταιρειών – με τα μέχρι στιγμής δημοιευμένα στοιχεία - βρέθηκε η Toyota Hellas, που διευθύνεται από τον κ. Αρ. Αραβανή. Η επιχείρηση αύξησε τις πωλήσεις της κατά 14,4% για να υπερβεί τα 170 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 177% για να διαμορφωθούν στα 9,6 εκατ. ευρώ.
  • Η Mercedes Benz Hellas, που διευθύνεται από τον κ. Ιωάννη Καλλίγερο, ενώ εμφάνισε μια θεαματική αύξηση πωλήσεων (20,2%) από 135,9 εκατ. το 2015 σε 163,4 εκατ. ευρώ το 2016, τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν από 6,8 εκατ. ευρώ το 2015 σε 8 εκατ. ευρώ το 2016.
  • H εταιρεία General Motors Hellas, που πλέον διευθύνεται από τον κ. Λεωνίδα Μισαλάκη και η οποία εισάγει και εμπορεύεται τα αυτοκίνητα Opel, αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 17% φθάνοντας τα 97,8 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη της εμφάνισαν αύξηση 399% και έφθασαν τα 6,25 εκατ. ευρώ.
  • Στην επόμενη θέση του καταλόγου των πλέον κερδοφόρων εταιρειών βρέθηκε η BMW Hellas, που διευθύνεται από τον κ. Karim Christian Haririan. H συγκεκριμένη εταιρεία αύξησε τις πωλήσεις της κατά 26,5% για να υπερβεί τα 142 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της BMW Hellas αυξήθηκαν κατά 6,6% για να φθάσουν τα 4,7 εκατ. ευρώ.
  • Η επιχείρηση Ιαπωνική ΑΕ, που διευθύνεται από τον Δημ. Μαγόπουλο, και η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της αποκλειστικής εισαγωγής και εμπορίου ανταλλακτικών, συσσωρευτών, χημικών και λιπαντικών αυτοκινήτων εμφάνισε μια εξαιρετική πορεία αφού αύξησε τον τζίρο της κατά 17,4% για να προσεγγίσει τα 43 εκατομμύρια ευρώ. Αντιστοίχως, τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης. Η εταιρεία αύξησε τα κέρδη της κατά 29% φτάνοντας τα 3,2 εκατομμύρια ευρώ.
  • H επιχείρηση Fiat Group Automobiles Hellas που διευθύνεται από τον κ. Γεώργιο Μπακόπουλο και η οποία αντιπροσωπεύει τα οχήματα Fiat και Alfa Romeo εμφάνισε επίσης ιδιαίτερα θετική πορεία. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 40% για να προσεγγίσουν τα 81 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα καθαρά της κέρδη εμφάνισαν κάθετη αύξηση για να φτάσουν τα 2,85 εκατομμύρια ευρώ.
  • O μεγαλύτερος dealer της BMW, η εταιρεία Σπανός ΑΕ, συνέχισε την ανοδική του πορεία. Η επιχείρηση που διευθύνεται από τον κ. Γιώργο Σπανό και την κυρία Μαρία Σπανού αύξησε τις πωλήσεις της κατά 32,8% για να φτάσει τα 68,44 εκατ. ευρώ ενώ αύξησε τα καθαρά της κέρδη κατά 6,1% για να προσεγγίσει τα 2,7 εκατ. ευρώ.
  • Μία επιχείρηση από την αγορά των «δύο τροχών» βρέθηκε στην επόμενη θέση των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων του ευρύτερου τομέα. Πρόκειται για την επιχείρηση Γκοργκόλης ΑΕ (SYM, Daytona, Quadro) η οποία αύξησε τις πωλήσεις κατά 14% για να φτάσει τα 21,76 εκατομμύρια ευρώ και τα καθαρά της κέρδη κατά 11,2% για να φτάσει τα 2,44 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία αναγορεύτηκε και κατά το 2017 – για όγδοη συνεχή χρονιά - η πρώτη εταιρεία στον κλάδο των δικύκλων.
  • Η επιχείρηση ΒΙΑΚΑΡ ΑΕ, που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας ανταλλακτικών και η οποία διευθύνεται από τον κ. Ιάκωβο Τζανιδάκη αύξησε τις πωλήσεις της κατά 27,4% για να φτάσει τα 25,6 εκατ. ευρώ και τα κέρδη της κατά 21% για να φτάσει τα 2,3 εκατ. ευρώ.
  • H εταιρεία Moto Trend που δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, ανταλλακτικών και αξεσουάρ της KYMCO και η οποία διευθύνεται από τον κ. Διογένη Χιωτάκη αύξησε τον τζίρο της κατά 11,4% για να υπερβεί τα 12 εκατ .ευρώ και τα προ φόρων κέρδη της κατά 20,4% για να φτάσει τα 2,2 εκατ. ευρώ.
  • Στη «χρυσή ομάδα» των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων συμπεριλαμβάνεται η FCA Capital Hellas (πρώην Fiat Credit Hellas), με 35 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών και 1,6 εκατ. ευρώ κέρδη.
  • Η επιχείρηση ΤΕΟΡΕΝ ΜΟΤΟΡΣ ΑΕ του ομίλου επιχειρήσεων Θεοχαράκη ακολούθησε σταθερή πορεία. Η επιχείρηση αυτή που εκπροσωπεί την γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault στην ελληνική αγορά εμφάνισε αύξηση τζίρου 6,4% για να φτάσει τα49,2 εκατομμύρια ευρώ και αύξηση κερδών 1,6% για να φτάσει τα 1,34 εκατ. ευρώ.
  • Η επιχείρηση ΜΙΣΕΛΕΝ Ελαστικά, που διευθύνεται από τον κ. Αναστάσιο Πηγαδιώτη, ήταν επίσης μία από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις του τομέα με κέρδη 1,31 εκατ. ευρώ και τζίρο 65,8 εκατ. ευρώ.
  • Πάνω από 1 εκατ. ευρώ προ φόρων κέρδη εμφάνισαν οι εταιρείες Λιακόπουλος Γ. ΑΕ και Θεοχαράκης Νικ Ι. ΑΕ (Nissan). Σημαντικές επιδόσεις επίσης παρουσίασαν οι εταιρείες ΕΛΑΣΤΡΑΚ, Δ. Στεργίδης, ΕΜΑ ΑΕ και ΠΙΑΤΖΙΟ ΕΛΛΑΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ