ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πόσο μπορεί να κοστίζει ένα super car που κινείται από ενεργειακές κυψέλες;

Πόσο μπορεί να κοστίζει ένα super car που κινείται από ενεργειακές κυψέλες;

Αυτοκίνητα που κινούνται με ενεργειακές κυψέλες, τη διάταξη δηλαδή που καταναλώνει υδρογόνο και παράγει ηλεκτρική ενέργεια που με τη σειρά της τροφοδοτεί ηλεκτροκινητήρες και υπάρχουν και μπορεί να τα αγοράσει κανείς σε κάποιες χώρες του κόσμου. Ένα από αυτά είναι π.χ. το Toyota Mirai, ενώ σε όλα ανεξαιρέτως προβάλλεται η φιλικότητά τους προς το περιβάλλον.

Έτσι είναι μάλλον απίθανο να συνδυάσει κανείς τις ενεργειακές κυψέλες με τις επιδόσεις, αν και πλέον θα υπάρχει ένα τέτοιο αυτοκίνητο διαθέσιμο. Πρόκειται για το Pininfarina Η2 Speed, που έχει εντυπωσιακή εμφάνιση, που χρειάζεται 3,4 δεύτερα για το 0-100 χλμ./ ώρα και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 300 χλμ./ ώρα και που το γνωστό ιταλικό στούντιο αποφάσισε να προχωρήσει πέρα από το στάδιο του πρωτοτύπου -είχε παρουσιαστεί πριν από 2 χρόνια στην έκθεση της Γενεύης- στην κανονική παραγωγή του.

Την περιορισμένου ύψους κανονική παραγωγή του, μιας και σε συνεργασία με τη γαλλο- ελβετική εταιρεία Green GT, που ειδικεύεται στα συστήματα πρόωσης μηδενικών ρύπων, θα κατασκευάσει συνολικά 12 μονάδες του. Οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για πίστες, κάτι που βέβαια σημαίνει πως δεν θα έχει έγκριση τύπου για δημόσιους δρόμους.

Στο μήκους 4,73 μέτρων και βάρους 1.113 κιλών Pininfarina H2 Speed η δεξαμενή του υδρογόνου, που έχει χωρητικότητα 8,6 κιλών, βρίσκεται στο πίσω μέρος του, ενώ αν σκοπεύει κανείς να το αποκτήσει θα πρέπει να έχει βρει λύση στον ανεφοδιασμό του με υδρογόνο. Βέβαια για να φτάσει σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να έχει στον τραπεζικό του λογαριασμό τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια ευρώ, μιας και η τιμή του αναμένεται να κινείται σε αυτά τα επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ