ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Τα τρίθυρα αυτοκίνητα θα είναι σε λίγο παρελθόν

Αυτοκίνητο: Τα τρίθυρα αυτοκίνητα θα είναι σε λίγο παρελθόν

Αν παρατηρήσετε στο δρόμο τα αυτοκίνητα δίπλα σας θα διαπιστώσετε πως πρακτικά δεν κυκλοφορούν καινούργια τρίθυρα μοντέλα αυτοκινήτων. Και μην πιστεύετε πως αυτό είναι συμπτωματικό ή απλά ιδέα σας.

Είναι η πραγματικότητα, καθώς οι πωλήσεις του -όπως άλλωστε και άλλων κατηγοριών όπως τα κάμπριο και τα πολυμορφικά- έχουν μειωθεί στο ναδίρ. Και επειδή η διατήρηση στη γκάμα οποιοδήποτε μοντέλου εκδόσεων που δεν τις θέλει και δεν τις αναζητά κανείς όχι μόνο κοστίζει από πλευράς εξέλιξης αλλά και από τη δέσμευση κάποιου ποσοστού του δυναμικού της παραγωγής τα τρίθυρα μοντέλα σιγά σιγά εξαφανίζονται από το χάρτη.

Έτσι το Citroen C3 για παράδειγμα είναι ήδη από την προηγούμενη γενιά του αποκλειστικά πεντάθυρο, όπως και το Skoda Fabia, το Seat Ibiza στην τελευταία του εκδοχή το ίδιο, το καινούργιο VW Polo επίσης, καθώς και το ολοκαίνουργιο Kia Ceed, ενώ τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές.

Με πρώτη και καλύτερη την Peugeot, η οποία θα παρουσιάσει προς το τέλος της χρονιάς ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης τη νέα γενιά του best seller της 208, το οποίο θα είναι αποκλειστικά και μόνο πεντάθυρο. Επιλογή που θα ταιριάζει και με την πιο οικογενειακή του διάσταση, καθώς χάρη στο νέο πλαίσιο CMP θα έχει και αυξημένες εξωτερικές διαστάσεις και μεγαλύτερο μεταξόνιο και κατά συνέπεια πιο άνετους χώρους στο εσωτερικό του.

Πάντως η γαλλική εταιρεία δεν θα περιμένει την καινούργια γενιά του 208 προκειμένου να καταργήσει την 3θυρη έκδοση. Ήδη έχει δρομολογήσει τη διακοπή και της τρέχουσας εκδοχής του, ενώ ήδη σε κάποιες χώρες, όπως π.χ. η Ολλανδία και η Γερμανία, όχι μόνο δεν υπάρχει στη γκάμα όπως αυτή απεικονίζεται στις αντίστοιχες ιστοσελίδες αλλά οι επίσημοι έμποροι της Peugeot δεν δέχονται ούτε παραγγελίες. Έτσι το μόνο τρίθυρο Peugeot που θα μπορεί να αγοράσει κανείς σε λίγο καιρό θα είναι το μικρότερο μοντέλο της μάρκας το 108.

Ενδιαφέρον έχει πως το ίδιο πλαίσιο, το CMP, θα χρησιμοποιηθεί και στο νέο Opel Corsa -η Opel ανήκει από το περασμένο καλοκαίρι στο γαλλικό όμιλο της PSA- οπότε υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην έχει και αυτό τρίθυρη έκδοση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ