ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Απίστευτο αλλά οι κορυφαίες ομάδες Φόρμουλα 1 δεν εμπιστεύονταν αρχικά τον Ayrton Senna!

Απίστευτο αλλά οι κορυφαίες ομάδες Φόρμουλα 1 δεν εμπιστεύονταν αρχικά τον Ayrton Senna!

Σαν σήμερα, πριν από 24 χρόνια, έχασε τη ζωή του ο για πολλούς μεγαλύτερος οδηγός της Φόρμουλα 1, ο Ayrton Senna, ο οποίος ξεχείλιζε τόσο από ταλέντο όσο και από τη μεγάλη δυνατότητα αυτοσυγκέντρωσής του σε αυτό που έκανε.

Όταν όμως ο Senna ξεκινούσε την καριέρα του τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για ένα νέο οδηγό. Το 1982 όταν πετούσε προς το Zandvoort της Ολλανδίας προκειμένου να μετέχει στον αγώνα της Ευρωπαϊκής Formula Ford -εκείνη τη χρονιά κέρδισε δύο τίτλους στη Formula Ford- βρέθηκε στο αεροπλάνο να κάθεται δίπλα στον Frank Williams, τον ιδιοκτήτη της ομώνυμης ομάδας της F1, που τότε ήταν μεταξύ των κορυφαίων.

Ο Senna πίεζε για περίπου 1 χρόνο μέχρι ο Williams να του επιτρέψει να οδηγήσει το μονοθέσιο της ομάδας του. Παρόλο που οι επιδόσεις του ήταν εξαιρετικές, όπως θα δείτε στο πολύ σπάνιο βίντεο που ακολουθεί, ο τελευταίος ήταν σαφής πως δεν θα του έδινε θέση στο κόκπιτ, μεταξύ άλλων «γιατί δεν παίρνουμε άπειρους οδηγούς» -από αυτό και μόνο και συγκρίνοντας με το τι ισχύει σήμερα διαπιστώνει κανείς πόσο έχουν αλλάξει οι καιροί.

Ο νεαρός Ayrton Senna δοκίμασε, μιας και το όνομά του κυκλοφόρησε και το μονοθέσιο της McLaren και ήταν από την αρχή πιο γρήγορος σε σχέση με τον τότε οδηγό της ομάδας John Watson, χωρίς όμως και πάλι να υπάρχει ανάλογη συνέχεια.

Δοκίμασε εκ νέου μονοθέσια της Φόρμουλα 1 έπειτα από αρκετό καιρό και αφού είχε εντυπωσιάσει στο πρώτο μισό της σαιζόν της Φόρμουλα 1 και έπειτα από τη νίκη του στον πρώτο αγώνα που έγινε ποτέ στο Macau. Και πάλι όμως καμία από τις κορυφαίες τότε ομάδες δεν τον εμπιστεύτηκε, με αποτέλεσμα να υπογράψει διετές συμβόλαιο, αρχής γενομένης από τη σαιζόν 1984, με την άσημη Toleman.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε την αρχική κρίση του Senna για το μονοθέσιο της Toleman, που επιβεβαιώθηκε στην πορεία πλήρως…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ