ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ποιο είναι το τεράστιο ποσό που θα πληρώσει για μπαταρίες τα επόμενα χρόνια ο όμιλος Volkswagen;

Ποιο είναι το τεράστιο ποσό που θα πληρώσει για μπαταρίες τα επόμενα χρόνια ο όμιλος Volkswagen;

Παρόλο που η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι μάλλον δύσκολο να συμβεί μέσα στην επόμενη πενταετία, όπως ευαγγελίζονται κάποιοι από τους κατασκευαστές, είναι σχεδόν βέβαιο με τα σημερινά δεδομένα πως θα είναι κάποια στιγμή το επόμενο βήμα της αυτοκίνησης.

Και επειδή κανείς δεν θέλει να πιαστεί σε αυτήν την εξέλιξη απροετοίμαστος σε ότι αφορά τις διαδικασίες παραγωγής, τα χρονοδιαγράμματα και τα logistics, η Tesla είναι ένα χαρακτηριστικό αρνητικό παράδειγμα για αυτό, όλοι οι κατασκευαστές καταστρώνουν τα πλάνα τους.

Μεταξύ αυτών και ο όμιλος Volkswagen, ο οποίος ανακοίνωσε συμφωνίες για την προμήθεια μπαταριών για τα ηλεκτρικά της μοντέλα τα επόμενα χρόνια οι οποίες ανέρχονται στο ιλλιγιώδες ποσό των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί ή και ξεπερνά την τρέχουσα χρηματιστηριακά αξία της Tesla, η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί το σημείο αναφοράς στο χώρο.

Κι αυτό παρά τα ότι η παραγωγή της κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα με τα δεδομένα των μεγάλων κατασκευαστών. Ενδεικτικό είναι πως ο όμιλος Volkswagen κατασκευάζει σε μόλις 4 ημέρες περισσότερα αυτοκίνητα από όσα η Tesla σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Είναι κατανοητό πως μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο σε ότι αφορά τόσο τις δυνατότητες όσο και τις οικονομίες κλίμακας. Ενδεικτικό για το τελευταίο είναι πως ο γερμανικός όμιλος υπολογίζει πως μετά το 2025 θα πουλά περίπου 3 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως. Παράλληλα θέλει και να έχει και τη μεγαλύτερη γκάμα αυτών και έτσι σχεδιάζει μέχρι το 2025 να έχει 25 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα και περισσότερα από 20 plug-in υβριδικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ