ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ποια ήταν τα αυτοκίνητα που πρωταγωνίστησαν στο γάμο της Meghan Markle και του πρίγκιπα Harry;

Ποια ήταν τα αυτοκίνητα που πρωταγωνίστησαν στο γάμο της Meghan Markle και του πρίγκιπα Harry;

Μπορεί ο γάμος της χρονιάς της Meghan Markle και του πρίγκιπα Harry να ξέφυγε, όπως λέγεται, σε πολλά σημεία από το αυστηρό πρωτόκολλο αλλά αυτό δεν έγινε σε σχέση με τα αυτοκίνητα που πρωταγωνίστησαν σε αυτόν.

Έτσι η νύφη πήγε στην εκκλησία με μια από τις πιο σπάνιες Rolls Royce που υπάρχουν, την Phantom IV που χρονολογείται από το 1950 και ήταν η πρώτη Rolls Royce της τότε πριγκίπισσας και νυν βασίλισσας Ελισάβετ. Επίσης έχει κάνει τη διαδρομή προς την εκκλησία και με μια άλλη διάσημη νύφη, την Kate Middleton το 2011.

Η συγκεκριμένη Phantom ΙV έχει κατασκευαστεί μόλις 18 φορές από το 1950 έως και το 1956, ενώ όλες προορίζονταν είτε για μέλη της βασιλικής οικογένειας είτε για εξέχουσες προσωπικότητες εκείνης της εποχής. Φυσικά όλες είχαν φτιαχτεί με βάση τις ανάγκες και το γούστο του ιδιοκτήτη τους. Οι 15 πρώτες είχαν κινητήρα 5.700 κυβικών και οι 3 τελευταίες 6.500 κυβικών, ενώ πρόκειται για το μόνο μοντέλο της διάσημης μάρκας που κινείται από έναν οχτακύλινδρο σε σειρά κινητήρα.

Για τον οποίο, σύμφωνα άλλωστε και με την παράδοση της Rolls Royce, δεν ανακοινώνονται στοιχεία για την απόδοσή του ή για τις επιδόσεις που εξασφαλίζει. Αυτό που ανακοινώνεται είναι το μήκος της που φτάνει τα 5,77 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο των 3,68 μέτρων, τιμή εντυπωσιακή ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα προσφέρει κυριολεκτικά και μεταφορικά βασιλικές μετακινήσεις.

Από τις 18 Phantom IV που κατασκευάστηκαν έχουν φτάσει μέχρι τις μέρες μας οι 16, μαζί με τη νυφική. Οι άλλες 15 βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Μετά την ολοκλήρωση της επιβλητικής τελετής ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ, όπως είναι ο επίσημος πλέον τίτλος του, επιβιβάστηκαν σε ένα άλλο από τα πιο διαχρονικά πιο σημαντικά αυτοκίνητα της πάλαι ποτέ κραταιάς Βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Πρόκειται για την ανοιχτή έκδοση της θρυλικής Jaguar E-Type, ενώ η συγκεκριμένη που οδήγησε ο πρίγκιπας Harry είναι μια και μοναδική, καθώς είναι ηλεκτρική και παρουσιάστηκε μόλις πέρυσι. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έχει το τιμόνι αριστερά και όχι δεξιά όπως είθισται στη Μεγάλη Βρετανία.

Έτσι λοιπόν τη θέση του εξακύλινδρου σε σειρά κάτω από το μακρύ καπό έχει πάρει μια συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου, ενώ από πίσω της βρίσκεται ο ηλεκτροκινητήρας. Αυτή ήταν και η πρώτη εφαρμογή του συστήματος πρόωσης της ηλεκτρικής i-Pace που οι πωλήσεις της αρχίσουν μέσα στη χρονιά.

JAGUAR E TYPE EV 1A

Η ηλεκτρική Jaguar E-Type παρουσιάστηκε το 2017 και συνδυάζει το κλασικό , διαχρονικό στυλ με την τεχνολογία του μέλλοντος. Πηγή: Jaguar

ΔΗΜΟΦΙΛΗ