ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Opel Grandland X είναι μοντέρνο, high tech και ιδιαίτερα άνετο

Το Opel Grandland X είναι μοντέρνο, high tech και ιδιαίτερα άνετο

Η Opel, απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες αλλά και τις προτιμήσεις της εποχής, έχει να επιδείξει μια πλήρη γκάμα SUV, στις πιο δημοφιλείς κατηγορίες. Με βάση το Crossland Χ,  με το καθιερωμένο Mokka X και βέβαια με την πιο πρόσφατη προσθήκη που δεν είναι άλλο από τη ναυαρχίδα της, το Grandland X.

Που διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα σύγχρονα μοντέλα της γερμανικής εταιρείας, με προεξέχουσα τη μάσκα. Η οποία είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική μιας και το λογότυπο της εταιρείας τονίζεται ακόμα περισσότερο από δύο χρωμιωμένα οριζόντια στοιχεία. Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό οπτικά με τους ιδιαίτερα λεπτούς προβολείς LED, ενώ από εκεί και πέρα υπάρχουν σχεδιαστικά γνωρίσματα που αφενός διαμορφώνουν την έντονη προσωπικότητα του Grandland X -το πιο εμφατικό είναι η σχεδίαση της πίσω κολώνας- και αφετέρου τονίζουν τον off road χαρακτήρα. Γνωρίσματα όπως τα πλευρικά προστατευτικά, οι ράγες οροφής, οι προστατευτικές ποδιές και φυσικά η αυξημένη απόστασή του από το έδαφος.

Η οποία εξασφαλίζει και μια ψηλή θέση οδήγησης, που βοηθά όποιον κάθεται σε αυτήν να εποπτεύει το δρόμο. Παράλληλα ο οδηγός απολαμβάνει μια εξαιρετική εργονομία και έναν ευανάγνωστο πίνακα οργάνων, ενώ ο διάκοσμος είναι ιδιαίτερα φροντισμένος και μοντέρνος και με ιδιαίτερη προσοχή σε όλους τους τομείς και σε κάθε λεπτομέρεια. Ενδεικτικό για το τελευταίο τα πιστοποιημένα από το AGR (Campaign for Healthier Backs) εργονομικά καθίσματα. Συνολικά το Grandland X ξεχωρίζει με την υψηλή ποιότητα τόσο των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί όσο και της συναρμογής, καθώς και της προσοχής στη λεπτομέρεια, ενώ ξεκάθαρη είναι η premium, πολυτελής αίσθηση που αποπνέει το εσωτερικό του.

Την εικόνα συμπληρώνουν οι πραγματικά μεγάλοι και άνετοι χώροι, που συγκαταλέγονται στους κορυφαίους της κατηγορίας. Έτσι ακόμα και πλήρη σύνθεση κανείς δεν θα νοιώσει στριμωγμένος, ενώ τα minimum 514 και τα maximum 1.652 λίτρα του πορτμπαγκάζ θα χωρέσουν ότι έχει να μεταφέρει κανείς. Σημαντικό εδώ δεν είναι μόνο το μέγεθος του χώρου αποσκευών αλλά και το πολύ καλό του σχήμα σε συνδυασμό με το χαμηλό κατώφλι φόρτωσης, που συμβάλλουν τα μέγιστα στην πρακτικότητα.

OPEL GRANDLAND X 10a

Γενικά το Grandland X είναι ένα ιδιαίτερα πρακτικό αυτοκίνητο, απόλυτα προσαρμοσμένο στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Το τελευταίο διαφαίνεται και από τις μεγάλες δυνατότητές του για τη διασύνδεση των smartphones που έχουμε και χρησιμοποιούμε όλοι ανεξαιρέτως, καθώς και από το εξελιγμένο σύστημα infotainment, ο χειρισμός του οποίου γίνεται από τη μεγάλη οθόνη αφής στο κέντρο του ταμπλό. Η οποία έχει ενσωματωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον όλο σχεδιασμό.

Φυσικά ένα αυτοκίνητο με τα χαρακτηριστικά του μεγάλου SUV της Opel δεν θα μπορούσε παρά να είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και σε ότι αφορά τα ιδιαίτερα εξελιγμένα και πολύ αποτελεσματικά ως προς τη λειτουργία τους συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Τα οποία κάνουν το έργο του πιο εύκολο και αυξάνουν κατακόρυφα την ασφάλεια.

Τα πιο σημαντικά από τα συστήματα υποβοήθησης του Grandland Χ είναι αυτά της Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης (Forward Collision Warning) με Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης (Automatic Emergency Braking) και ανίχνευση πεζού, της Αναγνώρισης Κόπωσης Οδηγού (Driver Drowsiness Alert), της Υποβοήθησης Παρκαρίσματος (Advanced Park Assist) και η Κάμερα των 360°. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο Αυτόματο Σύστημα Προσαρμογής Ταχύτητας (Automatic Cruise Control), που διατηρεί την επιλεγμένη ταχύτητα και απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και όταν χρειάζεται είτε φρενάρει είτε επιταχύνει το εντυπωσιακό SUV, καθώς και στις τεχνολογίες φωτισμού του. Το Grandland X μπορεί να εξοπλιστεί με τους ισχυρούς προβολείς LED του Προσαρμοζόμενου Συστήματος Εμπρόσθιου Φωτισμού [Adaptive Forward Lighting (AFL)].

OPEL GRANDLAND X 25a

Όλα αυτά μαζί με το στάνταρ εξοπλισμό ασφαλείας και την εξαιρετική δομή του πλαισίου έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ασφαλές αυτοκίνητο, που έχει λάβει και την κορυφαία διάκριση των 5 αστέρων από τον αρμόδιο οργανισμό του Euro NCAP.

Η υιοθέτηση κορυφαίας τεχνολογίας δεν περιορίζεται μόνο στις δυνατότητες διασύνδεσης smartphones και τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Επεκτείνεται και στη μετάδοσης της κίνησης, καθώς το κορυφαίο SUV της Opel εξοπλίζεται προαιρετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα IntelliGrip, που διαθέτει 5 προγράμματα οδήγησης. Όποιο από αυτά επιλέξει ο οδηγός εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή πρόσφυση στις δεδομένες συνθήκες, μιας και το σύστημα προσαρμόζει την κατανομή ροπής στους εμπρός τροχούς, επιτρέπει την ολίσθησή τους εάν είναι απαραίτητο. Στην περίπτωση που τo Grandland X είναι αυτόματο, προσαρμόζει ανάλογα τα σημεία αλλαγής των σχέσεων του κιβωτίου καθώς και την απόκριση του γκαζιού, εξασφαλίζοντας πέρα από την σταθερότητα και την ουδέτερη συμπεριφορά και οδηγική ευχαρίστηση.

Ακόμα όμως και χωρίς το IntelliGrip το Grandland Χ ταξιδεύει εξαιρετικά, τόσο στις εθνικές οδούς και τις μεγάλες ταχύτητες, όσο και στους δευτερεύοντες δρόμους όπου αποδεικνύεται και γρήγορο και διασκεδαστικό.

OPEL GRANDLAND X 13a

Αυτά πιστώνονται φυσικά και στους ιδιαίτερα σύγχρονους κινητήρες του, τον 3κύλινδρο turbo βενζίνης των 1.200 κυβικών και των 130 ίππων και τον τετρακύλινδρο turbo diesel των 120 ίππων. Οι οποίοι πέρα από δυνατοί και ελαστικοί (ροπή 230 και 300 Nm στις 1.750 σ.α.λ. αντίστοιχα), είναι πολύ οικονομικοί (από 5,1 έως 5,5 λίτρα αμόλυβδης για κάθε 100 χιλιόμετρα και από 4,0 έως 4,6 λίτρα πετρελαίου) με χαμηλές εκπομπές CO2 (117 έως 127 και 104 έως 118 γραμμάρια το χιλιόμετρο).

Και οι δύο συνδυάζονται είτε με χειροκίνητα είτε με αυτόματα κιβώτια 6 σχέσεων, ενώ αποκλειστικά αυτόματη -με κιβώτιο 8 σχέσεων- είναι η κορυφαία έκδοση του Grandland X. Η οποία κινείται από τον τετρακύλινδρο κινητήρα πετρελαίου των 2.000 κυβικών και των 177 ίππων της μάρκας, που εξασφαλίζει πολύ καλές επιδόσεις (0-100 χλμ./ ώρα σε 9,1 δεύτερα, τελική ταχύτητα 212 χλμ./ ώρα), παραμένοντας οικονομικός (4,8 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα) και με χαμηλές εκπομπές CΟ2 (126 γραμμάρια το χιλιόμετρο).

Το Grandland X είναι διαθέσιμο σε τρία επίπεδα εξοπλισμού, τα X-Cite, X-Plore και X-Clusive και οι τιμές του ξεκινούν από τις 24.500 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ