ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το νέο SUV, το Kona, είναι το πιο μοντέρνο Hyundai και ξεκινά από τα 1.000 κ.εκ. και τις 16.590 ευρώ

Το νέο SUV, το Kona, είναι το πιο μοντέρνο Hyundai και ξεκινά από τα 1.000 κ.εκ. και τις 16.590 ευρώ

Τα SUV φυσικά και δεν είναι άγνωστα στη Hyundai, καθώς το κορυφαίο για την Ευρώπη Santa Fe και το μεσαίο Tucson, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένα. Τώρα η Κορεάτικη εταιρεία, παρουσιάζει και στη χώρα μας το Kona, το πιο μικρό της, προς το παρόν τουλάχιστον, μοντέλο του είδους, το οποίο φυσικά φιλοδοξεί να γίνει και best seller. Και να συμβάλλει τα μέγιστα στην επίτευξη του στόχου της μάρκας που δεν είναι άλλος από την πρώτη θέση μεταξύ των Ασιατών κατασκευαστών στην ευρωπαϊκή αγορά μέχρι το 2021.

Φυσικά η επίτευξη αυτή μένει να επιβεβαιωθεί αλλά το Kona των σχεδόν 4,17 μέτρων, που θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της γκάμας, διαθέτει τα προσόντα που είναι απαραίτητα για την επιτυχία στην κατηγορία. Προσόντα όπως η εμφάνισή του, που μπορεί να μη γίνεται άμεσα αποδεκτή από όλους με την επέκταση των προστατευτικών των φτερών στη μάσκα και γύρω από τους προβολείς αλλά και στο πίσω μέρος γύρω από τα φώτα, όμως από την άλλη είναι πρωτότυπη και ως εκ τούτου χαρακτηριστική. Παράλληλα βοηθά και στην άμεση αναγνώριση και στη δημιουργία ενός έντονου χαρακτήρα, κάτι που ισχύει και για το διαχωρισμό των προβολέων LED σε δύο μέρη. Στο ίδιο μήκος κύματος και η μάσκα, ενώ το Kona είναι διαθέσιμο και με διχρωμία, ακολουθώντας απόλυτα το ρεύμα της εποχής.

Το ίδιο ισχύει και για το εσωτερικό του, με το μοντέρνο σχεδιασμό, τις χρωματικές λεπτομέρειες (τρεις οι διαθέσιμες αποχρώσεις) τις οποίες ακολουθούν και οι ζώνες ασφαλείας και βέβαια με την κεντρική οθόνη αφής του συστήματος infotainment. Με στάνταρ διάσταση τις 7,0 ίντσες, που γίνονται 8,0 όταν υπάρχει και σύστημα πλοήγησης, με όλες τις δυνατότητες διασύνδεσης smartphones και με τα πολλά διαθέσιμα συστήματα υποβοήθησης του Hyundai SmastSense. O εξοπλισμός μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και HUD, στοιχείο ασυνήθιστο για την κατηγορία καθώς και ένα αναβαθμισμένο ηχοσύστημα της αμερικανικής Krell.

Xάρη στο μεταξόνιό του των 2.600 μέτρων -η βάση του Kona είναι το πλαίσιο του Elantra, του μεσαίου μοντέλου της μάρκας εκτός Ευρώπης- οι χώροι στο εσωτερικό είναι άνετοι και για τους επιβάτες και για τις αποσκευές τους (πορτμπαγκάζ από 361 έως 1.143 λίτρα).

Πέρα όμως από τους χώρους το πολύ καλό πλαίσιο φαίνεται και στα δυναμικά χαρακτηριστικά του νέου μικρού SUV της Hyundai, που δείχνει και είναι ιδιαίτερα στιβαρό και ταυτόχρονα και καλά στημένο στο δρόμο. Όπως διαπιστώσαμε οδηγώντας το στην Αττική τα περιθώρια πρόσφυσής του είναι ιδιαίτερα μεγάλα και στην προσθιοκίνητη εκδοχή του -υπάρχει και τετρακίνηση, κάτι όχι αυτονόητο στην κατηγορία- οι κλίσεις στις στροφές περιορισμένες και το επίπεδο άνεσης ικανοποιητικό.

HYUNDAI KONA 20a

Σύγχρονο εσωτερικό, με μεγάλες δυνατότητες διασύνδεσης smartphones, πολλά συστήματα υποβοήθησης και άνετους χώρους χάρη και στο πλαίσιο του μεγαλύτερου Elantra. Πηγή: Γιώργος Καραγιωργάκης

Έτσι το Kona αποδεικνύεται ευχάριστο στο δρόμο και σε αυτό συμβολή και μάλιστα σημαντική έχει και ο τρικύλινδρος turbo των 1.000 κυβικών και των 120 ίππων του αυτοκινήτου που οδηγήσαμε. Αρκετά πολιτισμένες και ήσυχος δείχνει πρόθυμος σε όλη την κλίμακα λειτουργίας του, ενώ με βάση τις επίσημες τιμές κατανάλωσης που ανακοινώνει η Hyundai (5,2 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα στο μικτό κύκλο) είναι και αρκούντως οικονομικός.

Η γκάμα του Kona περιλαμβάνει ακόμα μια έκδοση βενζίνης με τον επίσης turbo τετρακύλινδρο των 1.600 κυβικών και των 177 ίππων με στάνταρ αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων και τετρακίνηση, που βέβαια αποτελεί και την κορυφαία επιλογή. Ο καινούργιος diesel των 1.600 κυβικών έχει 115 ίππους στην εισαγωγική του έκδοση και 136 στην πιο ισχυρή. Ο τελευταίος συνδυάζεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη και προαιρετικά με τετρακίνηση.

Το ολοκαίνουργιο Hyundai Kona είναι δαθέσιμο με τρία επίπεδα εξοπλισμού, τα Style, Premium και Distinctive και οι τιμές του με τον κινητήρα των 1.000 κυβικών ξεκινούν από 16.590 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ