ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Η Aston Martin Valkyrie Pro θα τα βάζει μέχρι και με μονοθέσιο της Φόρμουλα 1

Αυτοκίνητο: Η Aston Martin Valkyrie Pro θα τα βάζει μέχρι και με μονοθέσιο της Φόρμουλα 1

Μπορεί η παραγωγή της Valkyrie να μην έχει ξεκινήσει ακόμα, παρόλο που όλες όσες κατασκευαστούν έχουν προ-πωληθεί, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την Aston Martin να παρουσιάζει ήδη και ειδικές εκδόσεις της.

Όπως για παράδειγμα την Pro των φωτογραφιών μας, που ναι μεν δε θα μπορεί να κινηθεί σε δημόσιους δρόμους παρά μόνο σε πίστα αλλά αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένα hypercar.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς της Aston Martin θα μπορεί να ανταγωνιστεί ακόμα και καθαρόαιμα αγωνιστικά υψηλότατου επιπέδου, όπως αυτά του πρωταθλήματος WEC ή τα μονοθέσια της Φόρμουλα 1. Τις προδιαγραφές πάντως τις έχει, καθώς οι πρώτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα κάνουν λόγο για βάρος περί τα 1.000 κιλά και για κάθετη αεροδυναμική δύναμη επίσης 1.000 κιλών. Μάλιστα ο τεχνικός διευθυντής της Red Bull, με την οποία συνεργάζεται η Aston Martin, ο χαρισματικός Andrian Newey, δήλωσε πως η τελευταία τιμή είναι μάλλον μικρή και μπορεί να αυξηθεί και άλλο.

Οι φήμες που κυκλοφορούν κάνουν λόγο για ούτε λίγο ούτε πολύ 1.800 κιλά αρνητικής άντωσης, γεγονός που θα τοποθετεί τη Valkyrie Pro κυριολεκτικά σε άλλο επίπεδο σε σχέση με τα ήδη γνωστά hypercars. Ταυτόχρονα ο ατμοσφαιρικός V12 των 6.500 κυβικών θα φτάνει τους 1.100 ίππους -με τη βοήθεια ηλεκτροκινητήρα.

Η επιλογή του V12 είχε προκαλέσει έκπληξη, αλλά οι εξηγήσεις του Newey ήταν απόλυτα επεξηγηματικές, μιας και είπε πως από την αρχή η σκέψη τους ήταν κάποιος V6 με διπλά turbo. Στην πορεία διαπίστωσαν πως με τα ψυγεία και τα υπόλοιπα στοιχεία του συστήματος ψύξης το όφελος στο βάρος δεν θα ήταν σημαντικό. Ταυτόχρονα ο V12 με το μεγάλο του όγκο αφενός αποτελεί σημαντικό δομικό στοιχείο για την ενίσχυση του πλαισίου και την στήριξη των αναρτήσεων και αφετέρου κατανέμει πιο σωστά το βάρος στους δύο άξονες.

VALKYRIE 2a

H Aston Martin Valkyrie Pro έχει εκπληκτική αεροδυναμική, γεγονός που τη διαφοροποιεί από όλα τα άλλα hypercars που κυκλοφορούν ήδη. Πηγή: Aston Martin

ΔΗΜΟΦΙΛΗ