ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το νέο Citroen Mehari είναι ηλεκτρικό

Το νέο Citroen Mehari είναι ηλεκτρικό
Citroen

Το Mehari, το γαλλικό alter ego του πολύ γνωστού Pony, ήταν ένα αυτοκινητάκι βάρους μόλις 550 κιλών που για 20 χρόνια, από το 1967 έως και το 1987, ήταν το συνώνυμο μιας cool μετακίνησης.


Από τότε στο μυαλό των ανθρώπων της Citroen υπήρχε πάντα η προοπτική της αναβίωσής του και αυτός είναι ο λόγος που πριν από μερικούς μήνες η γαλλική εταιρεία παρουσίασε, στην έκθεση της Φρανκφούρτης, το πρωτότυπο Cactus M.

Το οποίο μπορεί να μην πέρασε αυτούσιο στην κανονική παραγωγή αλλά αποτέλεσε τη βάση για το e-Mehari που βλέπετε και το οποίο είναι ακριβώς αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς από την ονομασία του: μια σύγχρονη εκδοχή του παλιού, καλού Mehari, που είναι ηλεκτρική και την οποία θα μπορεί να την αγοράσει κανείς από την άνοιξη του 2016.

Η εξέλιξή του έγινε σε συνεργασία με τους ειδικούς της Bollore και το σύστημα πρόωσής του αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα 35 kW στον εμπρός άξονα (η μέγιστη τιμή απόδοσής του στην εκκίνηση φτάνει τα 50 kW), ο οποίος τροφοδοτείται με ενέργεια από μια μπαταρία 30 kW πολυμερών λιθίου- μετάλλου.

Με μια πλήρη φόρτισή της μπαταρίας εξασφαλίζεται μια ενδοαστική αυτονομια 200 χιλιομέτρων –η τελική του ταχύτητα είναι 110 χλμ./ ώρα- τα οποία έξω από την πόλη, μιας και στην περίπτωση αυτή η μέση ταχύτητα κίνησης είναι μεγαλύτερη, γίνονται 100. Η διαδικασία επαναφόρτισης διαρκεί 13 ώρες σε οικιακό δίκτυο και 8 με ταχυφορτιστή.

Ο σχεδιασμός του χρησιμοποιεί στοιχεία και μάλιστα με επιτυχία, που προέρχονται τόσο από το Cactus όσο και από το αρχέτυπο Mehari του 1968.

Το μήκος του μόλις που ξεπερνά τα 3,80 μέτρα (πλάτος 1,87 και ύψος 1,65), ενώ στα ιδιαίτερα γνωρίσματά του περιλαμβάνονται τα δύο ρολ μπαρ που έχουν αντικαταστήσει τη μεσαία και την πίσω κολώνα. Ανάμεσά τους αλλά και μεταξύ του εμπρός και του παρμπρίζ τοποθετούνται πάνελ οροφής, που αφαιρούνται πολύ εύκολα προκειμένου να μετατρέπεται από κλειστό σε ανοιχτό και ανάποδα.

Έτσι κι αλλιώς παράθυρα δεν υπάρχουν, όπως άλλωστε και στο διάσημο πρόγονό του και αυτός είναι και ο λόγος που ο εσωτερικός του διάκοσμος αποτελείται από ένα πολύ ανθεκτικό ύφασμα που προέρχεται από το χώρο των καταδύσεων, το οποίο είναι διαθέσιμο σε 2 αποχρώσεις. Όσο για τις τυχόν αποσκευές υπάρχουν διαθέσιμα 200 λίτρα, που μπορούν να γίνουν και 800 λίτρα, ανάλογα με τη θέση των πίσω καθισμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ