ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Προσεχώς και στην Ελλάδα; Στην Αυστραλία κάμερες θα «συλλαμβάνουν» οδηγούς που μιλούν στα κινητά

Προσεχώς και στην Ελλάδα; Στην Αυστραλία κάμερες θα «συλλαμβάνουν» οδηγούς που μιλούν στα κινητά

Η χρήση κινητού κατά την οδήγηση απαγορεύεται σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων εξακολουθεί να μιλά, να στέλνει μηνύματα ή και να σερφάρει ακόμα και την ώρα που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι.

Στην Αυστραλία και πιο συγκεκριμένα στην πολιτεία New South Wales οι αρμόδιοι μάλλον έφτασαν στα όριά τους από την αδιαφορία των οδηγών και τον τετραπλάσια κίνδυνο που συνεπάγεται η χρήση κινητού και έτσι αποφάσισαν μέχρι το Δεκέμβριο να εγκαταστήσουν στην πρωτεύουσα Σίδνευ συνολικά 45 ειδικές κάμερες.

Ουσιαστικά πρόκειται για δύο κάμερες: η μια θα φωτογραφίζει την πινακίδα κυκλοφορίας και η άλλη το εσωτερικό του αυτοκινήτου από ψηλά και με τέτοιο τόπο ώστε να απεικονίζονται τα χέρια του οδηγού. Στη συνέχεια και με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού και τεχνητής νοημοσύνης θα προκύπετει αν ο οδηγός πράγματι κρατά το smartphone του. Στην περίπτωση που αποδειχθεί η χρήση θα ακολουθεί πρόστιμο ύψους 344 δολαρίων Αυστραλίας, που αντιστοιχούν σε περίπου 212 ευρώ.

Μέχρι στιγμής η τοπική αστυνομία έχει τοποθετήσει πιλοτικά δύο συστήματα καμερών, με τη βοήθεια των οποίων ελέγχθηκαν συνολικά 8, 5 εκατομμύρια οχήματα και προέκυψαν συνολικά περίπου 100.000 παραβάσεις. Από αυτές δύο ήταν οι πιο τραβηγμένες: οδηγός να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα smartphone και tablet και δεύτερος να έχει τηλέφωνα και στα δυό του χέρια και το τιμόνι να το ελέγχει, τρόπος του λέγειν, ο συνοδηγός.

Η κυβέρνηση του New South Wales θέλει οι έλεγχοι αυτού του είδους να φτάσουν τα 135 εκατομμμύρια ετησίως έως το 2023. Αν λάβει κανείς υπόψη του πως στην πολιτεία κυκλοφορούν περίπου 5,2 εκατομμύρια οχήματα αυτό σημαίνει πως κάθε όχημα θα ελέγχεται κατά μέσα όρο 26 φορές το χρόνο.

Το (σχεδόν) σίγουρο είναι πως αν το σύστημα των Αυστραλών αποδειχθεί αποτελεσματικό -τόσο για την πρόληψη των ατυχημάτων όσο και εισπρακτικά- είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα το δούμε και στην Ευρώπη γενικά και στη συνέχεια και στα μέρη μας ειδικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ