ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Ford Fiesta ST200 ανεβαίνει στα 200 άλογα από 1.600 κυβικά

Το Ford Fiesta ST200 ανεβαίνει στα 200 άλογα από 1.600 κυβικά

Η φημολογία σχετικά με ένα σούπερ σπορ Fiesta RS, στα πρότυπα του αντίστοιχου Focus, έδινε και έπαιρνε τον τελευταίο καιρό, αλλά τελικά η Ford θα παρουσιάσει στη Γενεύη και την έκθεσή της ένα ακόμα πιο δυνατό Fiesta ST.

Το Fiesta ST200 λοιπόν, όπως άλλωστε λέει και το όνομά του, έχει 200 άλογα, τα οποία αποδίδονται από την ανανεωμένη έκδοση του τετρακύλινδρου EcoBoost των 1.600 κυβικών. Αξιοσημείωτο είναι πως σε σχέση με την απλή έκδοχή των 182 ίππων η ροπή του έχει αυξηθεί κατά 50 Nm, φτάνοντας συνολικά τα 290, τιμή από τις καλύτερες της συγκεκριμένης κλάσης κυβισμού. Παράλληλα και για 20 δεύτερα υπάρχει και η λειτουργία Overboost, η οποία προσθέτει επιπλέον 15 άλογα και 30 Nm π.χ. για γρήγορες προσπεράσεις.

Έτσι κι αλλίως πάντως το ST200 είναι ιδιαίτερα γρήγορο, καθώς επιταχύνει από στάση μέχρι τα 100 χλμ./ ώρα σε μόλις 6,7 δεύτερα, ενώ η τελική του φτάνει τα 230 χλμ./ ώρα, τιμές που πριν από μερικά χρόνια θα κολάκευαν ακόμα και μεγαλύτερα και σαφώς πιο ακριβά καθαρόαιμα σπορ μοντέλα.

FORD FIESTA ST200 1A

Οι λεπτομέρειες και κυρίως τα καθίσματα της Recaro δημιουργούν μια σπορ αίσθηση στο εσωτερικό του Ford Fiesta ST. Πηγή: Ford

Προκειμένου το κορυφαίο, προς το παρόν τουλάχιστον, Fiest, να είναι ακόμα πιο σπορτίζικο στις πιο σημαντικές στην καθημερινή χρήση ενδιάμεσες επιταχύνσεις, τις ρεπρίζ όπως είθισται να λέγονται, οι μηχανικοί της Ford επέλεξαν μια πιο κοντή τελική σχέση μετάδοσης. Παράλληλα επενέβησαν και στην ανάρτηση, χαμηλώνοντάς την κατά 15 χιλιοστά και κάνοντάς την, χρησιμοποιώντας διαφορετικά ελατήρια και αμορτισέρ, ακόμα πιο σπορ. Την αμεσότητα στους χειρισμούς την εξασφαλίζουν οι νέες ρυθμίσεις του συστήματος διεύθυνσης, ενώ εκ νέου έχει ρυθμιστεί και το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας ESC που έχει και λειτουργία torque vetroring.

Φυσικά, όπως είθισται άλλωστε, η κορυφαία έκδοση διαφοροποιείται και οπτικά από τις άλλες, τις πιο ταπεινές. Έτσι το Ford Fiesta ST200 είναι διαθέσιμο σε ένα αποκλειστικά για αυτό γκρι χρώμα αμαξώματος και έχει 17άρες ζάντες και κόκκινες δαγκάνες. Στο εσωτερικό του η κατάλληλη ατμόσφαιρα δημιουργείται τόσο από τα σπορ καθίσματα της Recaro όσο και από τις επιμέρους λεπτομέρειες.

Η διάθεση της νέου, κορυφαίου μικρού hot hatch της Ford θα ξεκινήσει το καλοκαίρι, ενώ αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις πωλήσεις του ST που έχουν ήδη φτάσει τις 30.000 μονάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ