ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κακοκαιρίας στο Τέξας η Ford παραχώρησε F-150 με γεννήτριες

Για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κακοκαιρίας στο Τέξας η Ford παραχώρησε F-150 με γεννήτριες

Η κακοκαιρία «Μήδεια» δεν ήταν η μόνη που προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της Αττικής. Το ίδιο έγινε και στις ΗΠΑ, όπου η κακοκαιρία που μαίνεται στο Τέξας, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται πολύ κάτω από το μηδέν, άφησε εκατομμύρια κατοίκους της πολιτείας χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

Μεταξύ αυτών που έσπευσαν να βοηθήσουν την κατάσταση είναι και η Ford, η οποία ζήτησε από τους αντιπροσώπους της στη συγκεκριμένη πολιτεία να δανείσουν τα ημιφορτηγά F-150 που διαθέτουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Συνολικά τα F-150 στο Τέξας που υπήρχαν στο Τέξας ήταν 450 ενώ για τη συγκεκριμένη κατάσταση η χρησιμότητά τους δεν είναι η μετακίνηση αλλά η τροφοδοσία των νοικοκυριών με ηλεκτρική ενέργεια. Και αυτό γιατί η τελευταία γενιά του best seller των ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, διαθέτει από το μοντέλο του 2021 και μετά -πλην της βασικής του έκδοσης- ενσωματωμένη γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο λόγος ύπαρξής της είναι κατά κύριο λόγο η λειτουργία ηλεκτρικών εργαλείων μιας και τα αγροτικά σαν το F-150 χρησιμοποιούνται και επαγγελματικά. Στην περίπτωση της κακοκαιρίας πάντως η γεννήτρια αυτή μπορεί να τροφοδοτήσει τις βασικές ηλεκτρικές συσκευές ενός νοικοκυριού -για την περίσταση θερμαντικά, κουζίνα και ψυγείο,

Η τροφοδοσία των συσκευών καλύπτεται και από την πιο μικρή εκδοχή της των 2,0 kW. Η έκδοση Sport του F-150 έχει γεννήτρια 2,4 kW, ενώ προαιρετικά φτάνει και τα 7,2 kW. Σύμφωνα με τη Ford η γεννήτρια των 2,4 kW μπορεί να λειτουργήσει με γεμάτο το ρεζερβουάρ του F-150 συνολικά για 85 ώρες ή αν προτιμάτε για τρεισήμισι μέρες και κάτι.

Πάντως τη δυνατότητα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τις μπαταρίες τους για οικιακή π.χ. χρήση ή για τη φόρτιση άλλων EVs θα έχουν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της επόμενης γενιάς σαν το Hyundai Ioniq 5 που σιγά σιγά θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ