ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Mercedes-Benz βάζει το ChatGPT στα αυτοκίνητά της

Η Mercedes-Benz βάζει το ChatGPT στα αυτοκίνητά της
Το λογισμικό ChatGPT δοκιμάζεται ήδη σε αυτοκίνητα της Mercedes-Benz που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ MERCEDES-BENZ

Η Mercedes-Benz και η Microsoft συμφώνησαν να προσθέσουν στα αυτοκίνητα της πρώτης που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

Τα οχήματα της Mercedes διαθέτουν ήδη δυνατότητες φωνητικών εντολών που επιτρέπουν στους οδηγούς να χρησιμοποιούν τη φράση «Hey, Mercedes», ακολουθούμενη από μια σύντομη εντολή για να κάνουν πράγματα όπως το να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία στο όχημα, να βρουν έναν προορισμό πλοήγησης ή να πραγματοποιήσουν μια τηλεφωνική κλήσης. Το ChatGPT θα κάνει αυτές τις φωνητικές εντολές πιο ρευστές και φυσικές, ενώ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει και πρόσθετες λειτουργίες, σύμφωνα με τη Microsoft.

Αντί απλά να ανταποκρίνεται σε βασικές εντολές, το σύστημα θα μπορεί να εμπλακεί σε μια πιο φυσική, πιο «ανθρώπινη» συζήτηση. Θα είναι σε θέση να θυμάται το πλαίσιο της συζήτησης και να συμμετέχει ενεργά σε διάλογο με τον οδηγό ή τους επιβάτες του οχήματος. Με το ChatGPT, το σύστημα θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε ένα ευρύτερο φάσμα αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που μπορεί να μην σχετίζονται με το αυτοκίνητο ή τον οδηγό. Οι οδηγοί μπορεί να ζητήσουν, για παράδειγμα, μια γρήγορη συνταγή ή να μάθουν την καλύτερη εποχή του χρόνου για ένα ταξίδι στο Κολοράντο.

Σύμφωνα με τη Microsoft, το σύστημα ChatGPT μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με άλλες εφαρμογές προκειμένου π.χ. να πραγματοποιήσει κρατήσεις σε εστιατόρια ή να αγοράσει εισιτήρια για τον κινηματογράφο.

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Mercedes στις ΗΠΑ με το σύστημα πολυμέσων MBUX μπορούν ήδη από τις 16 Ιουνίου να δοκιμάζουν το σύστημα ChatGPT χρησιμοποιώντας τη φωνητική εντολή «Hey Mercedes, θέλω να μπω στο πρόγραμμα beta».

Ασφαλέστερο ή μήπως όχι;

Την τελευταία δεκαετία περίπου, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Mercedes, έχουν δημιουργήσει όλο και πιο εξελιγμένα συστήματα φωνητικών εντολών για τα οχήματά τους. Διαφημίζονται ως ασφαλέστερα σε σχέση με τα κουμπιά ή τις οθόνες αφής, επειδή οι οδηγοί δεν χρειάζεται να πάρουν τα μάτια τους από το δρόμο προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η νοητική επεξεργασία που απαιτείται για τη χρήση φωνητικών εντολών εξακολουθεί να αποσπά την προσοχή του οδηγού.

Με πληροφορίες από: Mercedes is bringing ChatGPT into its cars by Peter Valdes-Dapena, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ