ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Mercedes EQS: H κορυφαία πολυτέλεια στην ηλεκτρική εποχή

Mercedes EQS: H κορυφαία πολυτέλεια στην ηλεκτρική εποχή

Η Mercedes προχωρά με γοργούς ρυθμούς στον εξηλεκτρισμό της γκάμας της και μάλιστα σε όλες τις κατηγορίες στις οποίες δίνει το παρόν με τα συμβατικά της μοντέλα.

Φυσικά και στην κατηγορία πολυτελείας με την EQS να αποτελεί την ηλεκτρική της ναυαρχίδα και να τοποθετείται σε όλους τους τομείς στην κορυφή της πρωτοπορίας.

Της εμφάνισής της μη εξαιρουμένης, καθώς το One Bow Design, η «Σχεδίαση ενός Τόξου» σε ελεύθερη απόδοση, κατορθώνει να συνδυάσει την επιβλητική εικόνα που οφείλει να έχει μια λιμουζίνα πολυτελείας με το μοντέρνο και φουτουριστικό στοιχείο που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα ηλεκτρικό μοντέλο που φέρνει το μέλλον σήμερα.

Στα ιδιαίτερα γνωρίσματά της η κλειστή μάσκα που χαρακτηρίζει όλες τις Mercedes ΕQ, οι φωτεινές λωρίδες μπροστά και πίσω, αλλά και τα αστέρια που αποτελούν το διάκοσμο της μάσκας.

Όσο για τις εξωτερικές της διαστάσεις δεν θα μπορούσαν να είναι μικρές. Έτσι το μήκος της φτάνει τα 5,20 μέτρα, γεγονός που αφενός συμβάλλει με τη σειρά του στην όλη δυναμική της παρουσίας. Αφετέρου εξασφαλίζει την κορυφαία άνεση στο εσωτερικό και διευκολύνει τον αεροδυναμικό σχεδιασμό.

Εδώ οι μηχανικοί της Mercedes πήραν άριστα μιας και ο συντελεστής οπισθέλκουσας είναι μόλις 0,20, τιμή κορυφαία για όλη την αυτοκινητοβιομηχανία.

Για τους επιβάτες η εξαιρετική αεροδυναμική της EQS μεταφράζεται σε ένα εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο θορύβου στο εσωτερικό, ανεξάρτητα από την ταχύτητα κίνησης, που ταιριάζει απόλυτα με το πολυτελές περιβάλλον, την κορυφαία ποιότητα των υλικών, τον εκλεπτυσμένο συνδυασμό χρωμάτων και επιφανειών και φυσικά τον κορυφαίο εξοπλισμό σε όλους τους τομείς.

Το εσωτερικό της EQS είναι τόσο πολυτελές όσο περιμένει κανείς να είναι στην κορυφαία (ηλεκτρική) λιμουζίνα της Mercedes και τόσο high tech όσο προστάζει η παράδοση της μάρκας στο συγκεκριμένο τομέα.

Ενδεικτικά της τεχνολογικής πρωτοπορίας οι προαιρετικές Automatic Comfort Doors -αυτή του οδηγού ανοίγει αυτόματα μόλις αυτός πλησιάσει, ενώ οι άλλες τρεις μέσω του συστήματος infotainment- καθώς και η οθόνη Hyperscreen.

Η οποία αποτελεί μοναδική πρόταση σε όλη την αυτοκινητοβιομηχανία, καλύπτει το ταμπλό από άκρη σε άκρη και ενσωματώνεται άριστα στο διάκοσμο και το στυλ της πολυτελούς λιμουζίνας. Φυσικά δεν λείπουν οι έξυπνες λειτουργίες όπως το να μειώνεται η φωτεινότητα της οθόνης του συνοδηγού για να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού.

Ιδιαίτερα έξυπνο είναι και το σύστημα infotainment, το γνωστό MBUX, που προσαρμόζει τη λειτουργία του στις προτιμήσεις οδηγού και συνοδηγού, μπορεί να ερμηνεύσει τις επιθυμίες τους μέσω των χειρονομιών τους και να τις ικανοποιήσει εκ των προτέρων.

Φυσικά υπάρχουν και επιπλέον δυνατότητες, ειδικά εξελιγμένες για τα EV της Mercedes, όπως υπάρχει και η εφαρμογή me Connect. Μέσω αυτής πολλά ελέγχονται μέσω του smartphone, ενώ ταυτόχρονα παρέχονται και πληροφορίες σε σχέση με το αυτοκίνητο και την κατάστασή του -π.χ. η φόρτιση της μπαταρίας, η αυτονομία κ.ο.κ.

Στην άνεση όλων των επιβαινόντων συμβάλλει και η πνευματική ανάρτηση Airmatic που είναι στάνταρ, όπως στάνταρ είναι και η τετραδιεύθυνση. Που διευκολύνει αφάνταστα στον οδηγό μέσω στην πόλη μιας και μειώνει αισθητά την ακτίνα στροφής, ενώ έξω από αυτήν βοηθά στο να κρύβει η EQS το μέγεθος και το βάρος της και να προσφέρει και fun to drive.

Το οποίο είναι εξασφαλισμένο σε όλες τις εκδόσεις και ακόμα περισσότερο στην κορυφαία και πιο σπορ AMG EQS 53 4MATIC. Οι δύο ηλεκτροκινητήρες της που εξασφαλίζουν και την τετρακίνηση αποδίδουν συνδυαστικά 639 ίππους και εξασφαλίζουν ένα 0-100 χλμ./ ώρα σε μόλις 3,8 δεύτερα και μια τελική ταχύτητα 220 χλμ./ ώρα. Που είναι ιδιαίτερα υψηλή για ηλεκτρικό.

Από τις στάνταρ εκδόσεις της EQS στην κορυφή τοποθετείται η EQS 580 4MATiC των 523 ίππων και ακολουθούν οι τετρακίνητες EQS 500 και EQS 450 με τους 449 και 360 ίππους αντίστοιχα.

Tη γκάμα ολοκληρώνει η πισωκίνητη EQS 450+ με 333 ίππους, ενώ η μπαταρία έχει παντού ενεργειακή χωρητικότητα 107,8 kWh. Η μέγιστη αυτονομία που εξασφαλίζει μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 780 χιλιόμετρα -εδώ είναι ο άλλος τομέας που η εξαιρετική αεροδυναμική λειτουργεί καταλυτικά- και απαλλάσσει τον οδηγό από κάθε άγχος για τα χιλιόμετρα που μπορεί να καλύψει με μια φόρτιση.

Η οποία φόρτιση αυτή καθαυτή είναι ιδιαίτερα γρήγορη, ειδικά αν υπάρχει ο προαιρετικός εσωτερικός φορτιστής των 22 kW (ο στάνταρ είναι των 11 kW) που υποστηρίζει ισχύ φόρτισης μέχρι και 200 kW.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως το πολύ μέσα σε μισή ώρα και κάτι η φόρτιση της μπαταρίας έχει φτάσει το 80% και πως με φόρτιση ενός τετάρτου της ώρας μπορούν να καλυφθούν έως και 300 χιλιόμετρα.

Η EQS πέρα από τη βασική έκδοσή της είναι διαθέσιμη και στις γραμμές εξοπλισμού Electric Line και AMG Line, ενώ οι τιμές της ξεκινούν από τις 129.900 ευρώ.