ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Mercedes EQA: Ηλεκτρικό εφαλτήριο

Mercedes EQA: Ηλεκτρικό εφαλτήριο

Η Mercedes-Benz έχει δημιουργήσει μία πλήρη γκάμα ηλεκτρικά μοντέλων EQ. Μεταξύ αυτών την τιμητική της έχει η EQA, καθώς αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης, συνδυάζοντας την υψηλή αισθητική και την πολυτέλεια που χαρακτηρίζουν τη μάρκα με την προηγμένη τεχνολογία.

Πρόκειται για το μικρότερο ηλεκτρικό SUV της Mercedes και αυτό που συνδυάζει την κομψότητα και την απόδοση, προσφέροντας μια εντυπωσιακή εμπειρία οδήγησης. Ειδικότερα μετά την πρόσφατη αναβάθμισή της η νέα EQA έχει επανασχεδιαστεί στα σημεία έτσι ώστε να δείχνει ακόμη πιο ελκυστική και θελκτική.

Συγκεκριμένα, το μήκος του αμαξώματός της δεν ξεπερνά τα 4,60 μέτρα, ενώ το πλάτος και το ύψος της συμβαδίζουν με το κόμπακτ σχήμα που διευκολύνει αφάνταστα στους δρόμους της πόλης. Και που ταυτόχρονα διασφαλίζει μια κορυφαία αεροδυναμική σχεδίαση (Cd: 0,28) για βέλτιστη αυτονομία στο ταξίδι. Παράλληλα, η κλειστή black panel μάσκα με τους κομψούς LED προβολείς, η φωτεινή μπάρα στο πίσω μέρος και πολλά άλλα στοιχεία δημιουργούν μία πολύ ισχυρή σχεδιαστικά ταυτότητα που χαρακτηρίζει κάθε μοντέλο EQ.

Η σχεδιαστική γλώσσα της EQA αντικατοπτρίζει και το τεχνολογικό υπόβαθρό της, κάτι που ισχύει και για το εσωτερικό της που προσφέρει πολύ υψηλά επίπεδα άνεσης και πολυτέλειας. Αλλά και high tech τεχνολογίας που σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στο προηγμένο σύνολο του MBUX που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να προσφέρει μία συναρπαστική εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας. Ο ψηφιακός βοηθός είναι πάντοτε μαζί σου και ότι ώρα τον χρειαστείς. Αρκεί να πεις δύο λέξεις: Hey Mercedes!

Τα πάντα απεικονίζονται στο ψηφιακό πάνελ με τις δύο εντυπωσιακές οθόνες των 10,25 ιντσών, που δημιουργούν ένα εξαιρετικά σύγχρονο περιβάλλον. Η μία λειτουργεί ως ψηφιακός πίνακας οργάνων και η άλλη ως οθόνης αφής για το σύστημα infotainment με τον χρήστη να μπορεί να επιλέξει και να ρυθμίσει όλα τα χαρακτηριστικά άνεσης και ασφάλειας.

Ανάμεσα στις κορυφαίες τεχνολογίες της EQA, εντυπωσιάζουν το προηγμένο Head-Up Display, το εξαιρετικό ηχοσύστημα της Burmester, ο αυτόματος κλιματισμός Thermotronic, η πλήρης συνδεσιμότητα με smartphones, και η θέση ασύρματης φόρτισης, καθιστώντας την οδήγηση μια πραγματικά απολαυστική εμπειρία.

Το σύστημα πλοήγησης της EQA εντυπωσιάζει με τη δυνατότητά του να αναζητά σε πραγματικό χρόνο σημεία φόρτισης, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατανάλωση ενέργειάς της. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η ικανότητά του να μαθαίνει τις καθημερινές διαδρομές, προτείνοντας εναλλακτικές επιλογές που εξοικονομούν ενέργεια και μειώνουν το άγχος του οδηγού.

Οι εσωτερικοί χώροι παρέχουν άνεση και ευρυχωρία για όλους τους επιβάτες, ενώ το πορτμπαγκάζ χωρά άνετα όλα τα απαραίτητα για τις μακρινές διαδρομές. Παράλληλα, η υψηλή ποιότητα κατασκευής σε συνδυασμό με την εξαιρετική ανάρτηση εξασφαλίζουν ήρεμες και άνετες διαδρομές, είτε βρίσκεστε στην πόλη είτε σε μακρινά ταξίδια.

Με μια προηγμένη μπαταρία υψηλής, ωφέλιμης χωρητικότητας 66,5 kWh (η EQA 250+ έχει ελαφρώς μεγαλύτερη στις 70,5 kWh) και βέλτιστη διαχείριση ενεργειακής κατανάλωσης, η EQA προσφέρει εντυπωσιακή αυτονομία έως και 486 χιλιόμετρα (σε κύκλο WLTP).

Οι κορυφαίες τεχνολογικές προδιαγραφές της EQA, συμπεριλαμβανομένου του ενσωματωμένου φορτιστή 11 kW, παρέχουν μια εξαιρετικά εύκολη και γρήγορη διαδικασία AC φόρτισης χρησιμοποιώντας το Mercedes-Benz Wallbox Home με ισχύ έως 22 kW. Επιπλέον, η δυνατότητα DC ταχυφόρτισης εντός 32 λεπτών για το 10-80% της μπαταρίας μειώνει σημαντικά τους χρόνους φόρτισης στο ταξίδι.

Η μικρότερη ηλεκτρική Mercedes προσφέρεται με τρία συστήματα πρόωσης. Στην EQA 250 υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας ισχύος 190 ίππων που κινεί τους εμπρός τροχούς. Ακολουθούν οι EQA 300 4MATIC και EQA 350 4MATIC, με ισχύ 228 και 292 ίππων αντίστοιχα. Και οι δύο διαθέτουν έναν δεύτερο ηλεκτροκινητήρα για τους πίσω και χάρη στο σύστημα μετάδοσης eATS είναι τετρακίνητες.

Η εν λόγω γκάμα συνδυάζει υψηλές επιδόσεις με μεγάλη αυτονομία, καθιστώντας την EQA μια προηγμένη και ολοκληρωμένη επιλογή για τους φίλους της ηλεκτροκίνησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η βασική EQA 250 επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα μέσα σε μόλις 7,7 δευτερόλεπτα, όταν η ισχυρότερη έκδοση του μοντέλου χρειάζεται μόλις 6,0 δεύτερα. Σε κάθε περίπτωση, η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 160 χλμ./ώρα.

Ταυτόχρονα, η διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος της EQA είναι ιδανική για τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας (η μέση εργοστασιακή ξεκινά από τις 15,3 kWh/100 χλμ.), με την Mercedes να παρέχει εγγύηση καλής λειτουργίας της μπαταρίας για 8 χρόνια ή 160.000 χιλιόμετρα.

Ολοκληρώνοντας, θα ήταν περιττό να πούμε ότι στον τομέα της ασφάλειας η EQA είναι εξοπλισμένη με τα πιο προηγμένα συστήματα, προσφέροντας πλήρη προστασία και ασφάλεια σε κάθε διαδρομή.

Μικρότερο σε διαστάσεις από κάθε άλλο EQ και με το χαμηλότερο κόστος κτήσης, η EQA είναι η luxury επιλογή για να κάνεις το πρώτο σου βήμα στον μαγικό κόσμο της ηλεκτροκίνησης, με τις τιμές της να ξεκινούν από τις 50.200 ευρώ.