ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Mercedes EQE SUV: Πολυτάλαντη πολυτέλεια

Mercedes EQE SUV: Πολυτάλαντη πολυτέλεια

Η μεγάλη κατηγορία είναι παραδοσιακά η πιο σημαντική για τη Mercedes και η γερμανική εταιρεία πολυτελείας δηλώνει δυναμικά το παρόν σε αυτήν και με τα ηλεκτρικά της μοντέλα.

Έτσι εκτός από την EQE η γκάμα της περιλαμβάνει και την EQE SUV, η οποία ναι μεν έχει πολλά κοινά με τη λιμουζίνα αλλά από την άλλη έχει τη δική της έντονη προσωπικότητα και τα δικά της, πολύ ισχυρά πλεονεκτήματα.

Χαρακτηριστικό είναι πως με μήκος 4,863 μέτρων είναι λίγο πιο μικρή σε σχέση με τη λιμουζίνα, γεγονός που της επιτρέπει να είναι πιο ευέλικτη τόσο μέσα στην πόλη όσο και σε επαρχιακούς δρόμους με διαδοχικές στροφές. Ακόμα περισσότερο δε αν είναι εξοπλισμένη με την προαιρετική τετραδιεύθυνση που μειώνει κατά πολύ την ακτίνα στροφής της.

Η τετραδιεύθυνση αποδεικνύεται χρήσιμη και πέρα από την άσφαλτο κάτι που ισχύει και για την επίσης προαιρετική πνευματική ανάρτηση AIRMATIC που έχει τη δυνατότητα να αυξάνει την απόσταση από το έδαφος μέχρι και κατά 30 χιλιοστά.

Η πνευματική ανάρτηση συνδυάζεται και με τη ADS+, το σύστημα που ελέγχει συνεχώς την απόσβεση της ανάρτησης, ενώ οι τετρακίνητες εκδόσεις έχουν πέρα από τα στάνταρ προγράμματα οδήγησης (Eco, Comfort, Sport και Individual) ένα επιπλέον, το Offroad.

Οπτικά η EQE SUV διαθέτει όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη γκάμα των ηλεκτρικών Mercedes. Στοιχεία όπως την κλειστή μαύρη μάσκα και τη φωτεινή λωρίδα μπροστά και πίσω.

Από εκεί και πέρα η εικόνα της είναι ιδιαίτερα δυναμική, χάρη και στους μεγάλους τροχούς των 19 και 20 ιντσών, αλλά και ιδιαίτερα αεροδυναμική μιας και ο συντελεστής οπισθέλκουσας (Cd) είναι μόλις 0,25. Τιμή κορυφαία για SUV, που έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στο χαμηλό επίπεδο θορύβου στο εσωτερικό του όσο και στην αυτονομία του.

Το εσωτερικό της EQE SUV είναι ιδιαίτερα άνετο για επιβάτες και αποσκευές (πορτμπαγκάζ από 520 έως και 1.675 λίτρα) χάρη τόσο στο μεγάλο μεταξόνιό της των 3.030 χιλιοστών αλλά και στις δυνατότητες άριστης εκμετάλλευσης των χώρων της που παρέχει το πλαίσιό της. Το οποίο έχει εξελιχθεί ειδικά για την ηλεκτροκίνηση.

Η αίσθηση που αποκομίζει κανείς είναι αυτή της πολυτέλειας αλλά και της υψηλής τεχνολογίας, ιδιαίτερα αν υπάρχει και η προαιρετική Hyperscreen των 141 εκατοστών. Η οποία καταλαμβάνει όλο το πλάτος του ταμπλό και αποτελείται από συνολικά 3 οθόνες.

Κατά τα άλλα υπάρχουν πολλές έξυπνες λειτουργίες -π.χ. αν το σύστημα αντιλαμβάνεται πως ο οδηγός κοιτά προς την οθόνη των 12,3 ιντσών του συνοδηγού την καθιστά αόρατη για αυτόν- η τελευταία, πιο εξελιγμένη εκδοχή του συστήματος infotainment MBUX με το Zero Layer που διευκολύνει τους χειρισμούς μιας και οι πιο σημαντικές λειτουργίες είναι άμεσα διαθέσιμες, καθώς και εφαρμογές ειδικά εξελιγμένες για την ηλεκτροκίνηση.

Μεταξύ αυτών και το Electric Intelligence, που καθορίζει την ιδανική διαδρομή λαμβάνοντας υπόψη τη διαθέσιμη αυτονομία αλλά και τις δυνατότητες φόρτισης κατά μήκος της.

Η EQE SUV μπορεί να φορτίσει μέχρι και με 170 kW -μέσα σε 15 λεπτά η μπαταρία ιόντων λιθίου της αποθηκεύει ενέργεια για να καλυφθούν έως και 220 χιλιόμετρα- ενώ προαιρετικά ο εσωτερικός φορτιστής μπορεί να είναι και των 22,0 kW (στάνταρ αυτός των 11,0 kW).

Η EQE SUV είναι διαθέσιμη με μια πλήρη γκάμα συστημάτων πρόωσης προκειμένου να καλύπτονται όλες οι ανάγκες.

Οι εισαγωγικές εκδόσεις της EQE 300 και 350+ είναι πισωκίνητες και έχουν έναν ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 245 και 292 ίππους αντίστοιχα. Όπως σε όλες τις εκδόσεις του μεγάλου ηλεκτρικού SUV έτσι και εδώ η μπαταρία έχει ενεργειακή χωρητικότητα 90,6 kWh που εξασφαλίζει αυτονομία η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 570 χιλιόμετρα.

H EQE 350 είναι διαθέσιμη και ως τετρακίνητη 4MATIC, κάτι που υποδηλώνει την ύπαρξη δύο ηλεκτροκινητήρων. Η συνδυαστική απόδοσή τους παραμένει στους 292 ίππους, ενώ η EQE 500 4MATIC αποδίδει 408 ίππους.

Οι κορυφαίες εκδοχές της EQE είναι βέβαια οι δύο ΑMG που είναι και οι πιο σπορ. Πιο συγκεκριμένα η AMG EQE 43 4MATIC των 476 ίππων και η AMG EQE 53 4MATIC των 625 ίππων.

Η τελευταία ολοκληρώνει το 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,7 δεύτερα και η τελική της ταχύτητα φτάνει τα 240 χλμ./ ώρα. Τιμή που την καθιστά ένα από τα πιο γρήγορα ηλεκτρικά SUV που μπορεί να αποκτήσει κανείς.

Μάλιστα με το πακέτο AMG DYNAMIC PLUS με τη λειτουργία Boost η απόδοση της AMG EQE 53 4MATIC μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 687 ίππους.

Οι τιμές της νέας Mercedes EQE SUV ξεκινούν από τις 95.500 ευρώ.