ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το φτηνό ηλεκτρικό είναι εφικτό;

Το φτηνό ηλεκτρικό είναι εφικτό;

Το αυξημένο κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ένα μεγάλο ζήτημα σε ότι έχει σχέση με την περαιτέρω διείσδυση και διάδοση της ηλεκτροκίνησης.

Έτσι οι κατασκευαστές ψάχνουν εναγωνίως το φτηνό EV και όταν λέμε φτηνό μιλάμε για μια τιμή αγοράς κάτω από τις 25.000 ευρώ. Έστω και οριακά και ενδεχομένως στο μέλλον και γύρω στις 20.000 ευρώ, αν και αυτό δείχνει να απέχει ακόμα αισθητά.

Αρκετές εταιρείες, μεταξύ αυτών η Volkswagen, η Renault, η Citroen και η Kia έχουν προαναγγείλει τις προθέσεις τους να παρουσιάσουν ένα πιο προσιτό ηλεκτρικό στο άμεσο μέλλον, όμως δεν ασπάζονται όλοι αυτή την προσέγγιση.

Η Toyota για παράδειγμα, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής οχημάτων παγκοσμίως, θεωρεί πως το κόστος των μπαταριών αποτελεί έναν παράγοντα που δεν επιτρέπει την επίτευξη αυτών των τιμών λιανικής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ιαπωνικής εταιρείας το πιο προσιτό ηλεκτρικό της μοντέλο αναμένεται να είναι η έκδοση παραγωγής του Urban Crossover Concept. Η εκτιμώμενη τιμή αγοράς του οποίου υπολογίζεται να είναι γύρω στις 32.000 ευρώ. Σημαντικά δηλαδή αυξημένη σε σχέση με τις 25.000 που έχουν θέσει άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες ως στόχο.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος τελικά θα δικαιωθεί…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ