ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Είναι το ΤΕΒ, το λεωφορείο με πιλοτή, η λύση των μαζικών μεταφορών στα αστικά κέντρα;

Είναι το ΤΕΒ, το λεωφορείο με πιλοτή, η λύση των μαζικών μεταφορών στα αστικά κέντρα;

Η γρήγορη κίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς στους μποτιλιαρισμένους δρόμους των αστικών κέντρων είναι πάντα η επιθυμητή λύση για τη μετακίνηση των πολιτών, αλλά δεν είναι και εύκολα εφικτή. Ακόμα και οι λεωφορειόδρομοι δεν απέδωσαν τα ανεμενόμενα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά πρακτικά παντού.

Στην Κίνα λοιπόν και προκειμένου να βρουν μια λύση, μιας και στις δικές της μεγαλουπόλεις οι κυκλοφοριακές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και η ρύπανση του περιβάλλοντος μεγάλη, σκέφτηκαν γιατί θα πρέπει το λεωφορείο να κινείται στο ίδιο επίπεδο με τα επιβατικά αυτοκίνητα.

Το αποτέλεσμα αυτής της σκέψης είναι το Transit Elevated Bus ή αλλιώς TEB, μια θηριώδης κατασκευή μήκους 22 μέτρων, πλάτους 7,80 και συνολικού ύψους 4,80 μέτρων, που κινείται πάνω σε ράγες, ενώ τα πρώτα 2 μέτρα του από το έδαφος είναι κενά. Πρόκειται δηλαδή για ένα λεωφορείο με πιλοτή, που του δίνει τη δυνατότητα να περνά χωρίς κανένα πρόβλημα πάνω από τα ΙΧ.

Το TEB μπορεί να μεταφέρει μέρι και 300 επιβάτες, η ταχύτητά του φτάνει μέχρι και τα 60 χλμ./ ώρα, ενώ οι Κινέζοι εμπνευστές του λένει πως κάθε σταθερό του δρομολόγιο μπορεί να αντικαταστάσει περίπου 40 συμβατικά λεωφορεία.

Το υπερυψωμένο λεωφορειο δοκιμάζεται ήδη πιλοτικά στην πόλη Qinhuangdao της Κίνας, ενώ μαζι του δοκιμάζονται και ειδικές, υπερυψωμένες πλατφόρμες επιβίβασης και αποβίβασης. Συνολικά πάντως δείχνει πολλά υποσχόμενο ως λύση και φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η Γαλλία, η Ινδία, η Βραζιλία και έπεται συνέχεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ