ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Audi Mesarthim F-Tron quattro είναι το (προχωρημένο) όραμα ενός πυρηνοκίνητου αυτοκινήτου

Το Audi Mesarthim F-Tron quattro είναι το (προχωρημένο) όραμα ενός πυρηνοκίνητου αυτοκινήτου

Εδώ και χρόνια η πυρηνική ενέργεια χρησιμοποιείται πέρα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για την κίνηση μεγάλων πλοίων, κυρίως πολεμικών, τόσο επιφανείας όσο και υποβρυχίων. Το πλεονέκτημά της για την κίνηση είναι πέρα από τη μεγάλη ισχύ η ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία που εξασφαλίζει. Όσο για τα μειονεκτήματα όλοι τα γνωρίζουμε και από τη γειτονιά μας (Τσέρνομπιλ) αν κάτι δεν πάει κάτι καλά.

Λογικά λοιπόν η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την κίνηση οχημάτων και αυτήν τη σκέψη ανέλαβε να υλοποιήσει ο Ρώσος σχεδιαστής Grigori Gorin. Μάλιστα ειδικά για το σκοπό αυτό δημιούργησε ένα ειδικό πρωτότυπο, το Audi Mesarthim F-Tron Quattro, που είναι εικονικό αλλά και πυρηνοκίνητο. Αν μάλιστα στο σημείο αυτό αναρωτιέστε για την ονομασία του σημειώστε πως το Mesarthim είναι άστρο που ανήκει στον αστερισμό του Κριού.

Τελείως science fiction δηλαδή, όπως σαν να βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας είναι και το ίδιο το αυτοκίνητο, καθώς στο κέντρο του υπάρχει υπάρχει ένας μικρός αντιδραστήρας, μαζί με μπεκ πλάσματος, πηγές υψηλής τάσης για τους πυκνωτές, το σύστημα ψύξης και μια πλειάδα άλλων συσκευών, όπως αεριοστρόβιλοι, μετατροπείς υδρογόνου και ρεζερβουάρ υγρών. Το πιο πιθανό είναι πως κάποιες από αυτές έχουν προστεθεί στη λίστα απλά για λόγους εντυπωσιασμού...

Πέρα πάντως από όλα αυτά το πυρηνικό Audi διαθέτει και ένα σύστημα το οποίο ο εμπνευστής του ονομάζει MHDS (Magnetic hydro-dynamic System) και μπορεί να κατανέμει ανάλογα με την ταχύτητα αλλά και το στυλ οδήγησης το βάρος του αυτοκινήτου. Παράλληλα ο συνδυσμός του με μαγνητική επιφάνεια οδοστρώματος εξασφαλίζει εξαιρετική δυναμικά χαρακτηριστικά, ενώ την εικόνα επιστημονικής φαντασίας συμπληρώνει τόσο η αυτόνομη οδήγηση με έλεγχο από το σπίτι ή το γραφείο όσο και η αυτονομία που μπορεί να φτάσει όλη τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου.

Όσο για τις πιθανότητες υλοποίησης ενός τέτοιου πρότζεκτ φαντάζουν ελάχιστες, καθώς πέρα από όλα τα άλλα υπάρχει και τα θέμα του τι γίνεται με τον πυρηνικό αντιδραστήρα σε περίπτωση ατυχήματος...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ