ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτόνομα επιβατικά, αυτόνομα φορτηγά και τώρα και αυτόνομα τρακτέρ

Αυτόνομα επιβατικά, αυτόνομα φορτηγά και τώρα και αυτόνομα τρακτέρ

Τα σύγχρονα τρακτέρ είναι εξοπλισμένα αν όχι με την τελευταία σίγουρα με την προ- τελευταία λέξη της σύγχρονης τεχνολογίας. Έτσι μπορούν να διαθέτουν GPS προκειμένου να καταμετρούν αυτόματα εκτάσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών ή σύνδεση με τον διαδίκτυο προκειμένου ο χειριστής τους να ενημερώνεται άμεσα π.χ. για τον καιρό.

Το μέλλον όμως και των τρακτέρ αναμένεται πολύ διαφορετικό από το παρόν και το παρελθόν, καθώς σίγουρα θα εξακολουθούμε να τα βλέπουμε στα χωράφια, αλλά μπορεί να μη βλέπουμε τους γεωργούς. Τουλάχιστον με την πρώτη ματιά, καθώς οι εργασίες θα γίνονται σε μεγάλο βαθμό με την βοήθεια της αυτόνομης τεχνολογίας.

Με βάση αυτήν την προσέγγιση λοιπόν η CNH Industrial παρουσίασε στον Iowa των ΗΠΑ και στα πλαίσια της έκθεσης Farm Progress Show δύο αυτόνομα πρωτότυπα τρακτέρ. Το ένα βασίζεται στα Case IH Magnum και το άλλο στο New Holland T8 NHDrive, έχουν ισχύ 420 ίππων και είναι εξοπλισμένα με τα πλέον σύγχρονα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης, έτσι ώστε να προσδιορίζεται με ακρίβεια η θέση τους στο εκάστοτε χωράφι.

Ο έλεγχος της λειτουργίας και των εργασιών γίνεται εξ αποστάσεως και με τηλεχειρισμό τόσο του ίδιου του τρακτέρ όσο και των συνδεδεμένων με αυτό μηχανημάτων. Ενδιαφέρον είναι πως στο Case IH Magnum δεν υπάρχει θέση οδηγού και καμπίνα, οπότε όλες οι λειτουργίες είναι φουλ αυτόνομες, ενώ αντίθετα το New Holland T8 NHDrive έχει προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε λειτουργίες, όπως είναι π.χ. η κίνηση σε δημόσιο δρόμο που μέχρι στιγμής δεν υποστηρίζονται από το σύστημα.

Το βασικό μέσο ελέγχου είναι μια ενεργή επιφάνεια που εξελίχθηκε ειδικά για αυτόν το σκοπό, είναι σε άμεση σύνδεση με το όχημα και επιτρέπει τη μεταφορά αλλά και την επεξεργασία δεδομένων λειτουργίας. Πριν την έναρξη των εργασιών εισάγονται στο σύστημα τα όρια του χωραφιού προκειμένου το λογισμικό να υπολογίσει τη βέλτιστη διαδρομή που θα ακολουθήσει το τρακτέρ, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το πλάτος των πρόσθετων μηχανημάτων όσο και την τυχόν παρουσία άλλων μηχανημάτων στο ίδιο χωράφι. Τα τρακτέρ είναι εφοδιασμένα με ένα πλήρες πακέτο αισθητήρων, ραντάρ και καμερών, ο αγρότης έχει μπροστά του έναν υπολογιστή ή ένα tablet, ενώ στην περίπτωση προβλήματος υπάρχει ακουστική προειδοποίηση και το τρακτέρ μπορεί να ακινητοποιηθεί με το πάτημα ενός κουμπιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ