ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Δείτε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των κλειδιών των αυτοκινήτων

Δείτε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των κλειδιών των αυτοκινήτων

Υπάρχει ένας ιδιαίτερα απλοϊκός τρόπος για να διαπιστώσει κανείς την εξέλιξη των αυτοκινήτων με την πάροδο των χρόνων με μια ματιά και αυτός δεν είναι άλλος από την παρατήρηση των κλειδιών τους που έχουμε στην τσέπη μας ή την τσάντα μας.

Δεν έχουν περάσει και πάρα πολλά χρόνια που κάθε αυτοκίνητο δεν είχε ένα μόνο κλειδί, αλλά άλλο για τις πόρτες, ενδεχόμενα άλλο για το πορτμπαγκάζ, ξεχωριστό για την τάπα του ρεζερβουάρ και φυσικά άλλo για τη μίζα. Το ενιαίο κλειδί, ένα για όλα, είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά από την Chrysler το 1949 -η αμερικάνικη εταιρεία είναι υπεύθυνη και για το κλειδί της μίζας, μιας και αυτή επινόησε την εκκίνηση χωρίς μανιβέλα- πήρε όμως πολλά χρόνια μέχρι να γίνει ο κανόνας.

Με την πάροδο των χρόνων τα κλειδιά άρχισαν να γίνονται πιο καλαίσθητα, να αποκτούν το δικό τους design, στο οποίο έπαιζε ρόλο και το σήμα της μάρκας, ενώ σιγά σιγά αυξανόταν η παρουσία του πλαστικού, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που άρχισαν να παίζουν το ρόλο του status symbol. Το κεντρικό κλείδωμα -το πρώτο σχετικά φτηνό μοντέλο με ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές ήταν το Renault Fuego του 1982- σε συνδυασμό με τον τηλεχειρισμό του αλλά και το τσιπ του immobilizer αύξησε τις διαστάσεις των κλειδιών, ενώ η επόμενη εξέλιξη ήταν τα αναδιπλούμενα, που ενοχλούσαν λιγότερο στην τσέπη.

Κάπου εκεί χρονικά παρουσιάστηκε το πρώτο σύστημα εισόδου και εκκίνησης χωρίς κλειδί (keyless) -συγκεκριμένα από τη Mercedes το 1999- ενώ στο παιχνίδι μπήκε και εδώ η προσωποποίηση, με σπέσιαλ περιβλήματα και χρώματα ανάλογα με αυτά του αμαξώματος.

BMW 7

Τα κλειδιά τελευταίας εσοδείας, σαν κι αυτό της σειράς 7 της BMW, διαθέτουν και ενσωματωμένη οθόνη που προβάλλει διάφορες πληροφορίες, ενώ πρέπει και να φορτίζονται. Πηγή: BMW

Τα κλειδιά τελευταίας τεχνολογίας, ένα καλό παράδειγμα είναι αυτό της σειράς 7 της BMW, διαθέτουν ενσωματωμένη οθόνη που προβάλλει πληροφορίες για το αυτοκίνητο σχετικές με την ασφάλειά του, π.χ. αν είναι κλειδωμένο ή αν είναι όλα τα παράθυρά του κλειστά.

Το επόμενο πάντως βήμα των κλειδιών των αυτοκινήτων θα είναι η κατάργησή τους, καθώς το ρόλο τους θα τον αναλάβουν τα smartphones, φυσικά με τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ