ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η συνταγή επιτυχίας της Jaguar i-Pace Concept: SUV, ηλεκτρική και όμορφη

Η συνταγή επιτυχίας της Jaguar i-Pace Concept: SUV, ηλεκτρική και όμορφη

H Jaguar, από ότι φαίνεται, δεν χάνει χρόνο, τόσο σε ότι αφορά την παρουσία της στα SUV όσο και στην ηλεκτροκίνηση. Έτσι στην έκθεση του Los Angeles παρουσίασε την i-Pace, ένα μικρότερο σε σχέση με τη F-Pace SUV, ή crossover αν προτιμάτε, που επιπλέον είναι και ηλεκτρικό.

Και μιας και τα στοιχεία της ηλεκτροκίνησης -κινητήρας, μπαταρίες κ.λπ.- είναι καλά κρυμμένα αυτό που προσέχει κανείς πρώτα είναι η εμφάνισή της. Μάλιστα πολλοί κάνουν λόγο και δεν έχουν και άδικο, για την πιο όμορφη Jaguar εδώ και αρκετό καιρό. Η i-Pace πάντως εκτός από όμορφη είναι και σπορτίφ και νεανική, υιοθετώντας ένα αμάξωμα με στοιχεία κουπέ, όπως άλλωστε κάνουν και καθιερωμένα μοντέλα της κλάσης, όπως η Mercedes GLA.

Πέρα όμως από τη δημιουργία ενός όμορφου και όσο το δυνατόν πιο εντυπωσιακού σχήματος οι σχεδιαστές της βρετανικής εταιρείας, όπως είπε ο επικεφαλής του τμήματος design της, ο γνωστός και επιτυχημένος Ian Callum, έπρεπε να δημιουργήσουν χώρο και για την τοποθέτηση των απαραίτητων μπαταριών, οι οποίες τελικά βρίσκονται κάτω από το δάπεδο.

Η χωρητικότητα των μπαταριών αυτών είναι 90 kWh, έχουν τη δυνατότητα και γρήγορης φόρτισης -με ταχυφορτιστή 50 kW φτάνουν στο 80% σε 90 λεπτά και στο 100% σε 2 ώρες και κάτι- ενώ εξασφαλίζουν στο μικρό τζιπ της Jaguar μια τυποποιημένη και ως εκ τούτου θεωρητική αυτονομία της τάξης των 500 χιλιομέτρων. Οι μπαταρίες τροφοδοτούν δύο συνολικά ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, η συνδυαστική απόδοση των οποίων φτάνει τους 400 ίππους και τα 700 Nm. Η διάταξη αυτή των ηλεκτροκινητήρων εξασφαλίζει και την τετρακίνηση, ενώ από πλευράς επιδόσεων το 0-96 χλμ./ ώρα (προκύπτει από το 0-60 μίλια/ ώρα) ολοκληρώνεται σε λιγότερα από 4,0 δεύτερα.

jaguar ipace 23

Η i-Pace έχει από έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα, προκειμένου να εξασφαλίζεται και η τετρακίνηση. Η συνδυαστική ισχύς της φτάνει τους 400 ίππους και η θεωρητική της αυτονομία τα 500 χιλιόμετρα. Πηγή: Jaguar.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της αμερικανικής Tesla η βρετανική Jaguar (με τους Ινδούς ιδιοκτήτες) θα ξεκινήσει την προώθηση της i-Pace μέσω του διαδικτύου, ενώ το σίγουρο είναι πως αυτή η πρακτική θα εφαρμόζεται όλο και περισσότερο στο μέλλον. Έτσι παρόλο που το μικρό, ηλεκτρικό SUV θα μπει στην κανονική παραγωγή σε τουλάχιστον 2 χρόνια η Jaguar δέχεταi μέσω web μια προκαταβολή της τάξης των 1.000 δολαρίων, ώστε να μπει κανείς όσο πιο ψηλά γίνεται στη λίστα των παραδόσεών της.

Ο προγραμματισμός πάντως λέει πως η i-Pace παραγωγής θα παρουσιαστεί επίσημα σε κάποια έκθεση κατά τη διάρκεια του 2017 και οι πωλήσεις της θα ξεκινήσουν το δεύτερο μισό του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ