ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

BMW X1: Πολυτελής, άνετη, με κορυφαία τεχνολογία και σπορ χαρακτήρα

BMW X1: Πολυτελής, άνετη, με κορυφαία τεχνολογία και σπορ χαρακτήρα

Η X1 μπορεί να είναι το πιο μικρό SUV στη γκάμα της BMW αλλά το μικρό αφορά μόνο τις εξωτερικές της διαστάσεις, καθώς σε όλους τους άλλους τομείς ακολουθεί τα υψηλά στάνταρ της εταιρείας του Μονάχου στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό από την εξωτερική εμφάνιση της Χ1, που είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στην εικόνα των μεγαλύτερων μοντέλων, που η BMW χαρακτηρίζει ως SAV -Sport Activity Vehicle. Η εμφατική μάσκα και οι σωστά μελετημένες αναλογίες δημιουργούν μια δυναμική εικόνα με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, όπως ο χαρακτηριστικός αεραγωγός μπροστά, τα φουσκωμένα φτερά, τα μαύρα προστατευτικά και τα στάνταρ LED φώτα ημέρας, που κάνουν την Χ1 άμεσα αναγνωρίσιμη από μακριά.

Έμφαση έχει δοθεί και στην αεροδυναμική, με τους μηχανικούς της BMW να έχουν υιοθετήσει λύσεις υψηλής τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα τα πτερύγια στη μάσκα και στον εμπρός αεραγωγό που κλείνουν ενεργά όταν οι απαιτήσεις ψύξης είναι περιορισμένες. Το αποτέλεσμα είναι ένας συντελεστής οπισθέλκουσας 0,29, κορυφαίος για την κατηγορία, που πέρα από την οικονομία καυσίμου, ειδικά στις μεγάλες ταχύτητες, συμβάλλει και στον πολιτισμένο χαρακτήρα της Χ1.

Στον πολιτισμένο χαρακτήρα ο οποίος συμβαδίζει με το πολυτελές εσωτερικό της, με την οδηγοκεντρική φιλοσοφία σχεδιασμού μιας και τα χειριστήρια της κεντρικής κονσόλας είναι στραμμένα προς τον οδηγό. Τo design, η ποιότητα και η εργονομία κυμαίνονται στα υψηλά επίπεδα των BMW, η υπερυψωμένη θέση οδήγησης συμβάλλει στην απολαυστική οδήγηση, ενώ αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού είναι η οθόνη ελέγχου του iDrive, το μέγεθος της οποίας κυμαίνεται από 6,5 έως και 8,8 ίντσες.

Φυσικά η BMW X1 διαθέτει και μεγάλες δυνατότητες προσωποποίησης, καθώς εκτός από τη βασική εκδοχή της είναι διαθέσιμες και άλλες τέσσερις, οι Advantage, xLine, Sport Line και M Sport, με κάθε μια να έχει τα δικά της ιδιαίτερα στοιχεία που τη διαφοροποιούν και τονίζουν το στυλ της. Τόσο εντός όσο και εκτός.

Σημαντικό χαρακτηριστικό και της X1 είναι το BMW ConnectedDrive, που σε συνδυασμό με την επιλογή ConnectedDrive Services επιτρέπει τη χρήση της διαδικτυακής πύλης BMW Online μέσω της ενσωματωμένης στο αυτοκίνητο κάρτας SIM, καθώς και την ενσωμάτωση εφαρμογών smartphone. Ενδιαφέρον είναι πως ο επιπλέον εξοπλισμός περιλαμβάνει και Head Up Display, ενώ το παρόν μπορούν να δώσουν και όλα τα εξελιγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού.

Μάλιστα με την επιλογή Driving Assistant Plus, που περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό αυτών των συστημάτων, είναι διαθέσιμη και η λειτουργία ημι- αυτόνομης οδήγησης Traffic Jam Assistant, που μέχρι τα 60 χλμ./ ώρα αναλαμβάνει ουσιαστικά τον έλεγχο της Χ1, με μόνη προϋπόθεση ο οδηγός να έχει τουλάχιστον το ένα χέρι του στο τιμόνι. Άξιο αναφοράς είναι και το Parking Assistant, που εντοπίζει και βοηθά τον οδηγό να παρκάρει σε παράλληλους χώρους στάθμευσης.

Η X1 εκτός από ένα ιδιαίτερα τεχνολογικά προηγμένο αυτοκίνητο είναι και ένα ιδιαίτερα άνετο αυτοκινήτο, με τους επιβάτες της να έχουν στη διάθεσή τους μεγάλους χώρους και να μη νοιώθουν σε καμία περίπτωση στριμωγμένοι. Μεγάλο είναι και το πορτμπαγκάζ των τουλάχιστον 505 λίτρων, που μπορεί να φτάσει και τα 1.550 αν διπλωθεί η πλάτη του πίσω καθίσματος (διπλώνει ασύμμετρα σε 3 μέρη και σε αναλογία 40:20:40). H πρακτικότητα της X1 αυξάνεται ακόμα περισσότερο με το συρόμενο κατά 13 εκατοστά και κατά το διαμήκη άξονα πίσω κάθισμα και με την ηλεκτρική 5η πόρτα, ενώ πολλές είναι και οι θήκες και οι θέσεις για μικρά ή και πιο μεγάλα αντικείμενα στην καμπίνα.

Οι άνετοι χώροι τονίζουν την οικογενειακή υπόσταση της Χ1, κάτι που κάνει και η οικονομική λειτουργία των high tech κινητήρων, βενζίνης και πετρελαίου, της γκάμας της. Την ίδια στιγμή η υψηλή τους απόδοση και τα ραφιναρισμένα χαρακτηριστικά λειτουργία τους συμβάλλουν στο δυναμικό προφίλ του SAV των 4,47 μέτρων.

Η βάση είναι τα 3κύλινδρα σύνολα των 1.500 κυβικών των sDrive18i (βενζίνη) και sDrive16d (πετρέλαιο), που αποδίδουν 136 και 116 ίππους αντίστοιχα, κινούν τους εμπρός τροχούς, εξασφαλίζουν πολύ καλές επιδόσεις (0-100 σε 9,7 και 11,1 δεύτερα αντίστοιχα, τελική ταχύτητα 204 και 190 χλμ./ ώρα), εξαιρετική οικονομία καυσίμου και χαμηλές εκπομπές ρύπων (16d: 3,9 λίτρα/ 100 χλμ., 104 γραμμάρια CO2/ χλμ., 18i: 5,1 λίτρα/ 100 χλμ., 119 γραμμάρια CO2/ χλμ.).

Ο 3κύλινδρος βενζίνης της 18i είναι διαθέσιμος και με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, που στις μεγαλύτερες 20i (192 ίπποι) και 25i (231 ίπποι) των 2.000 κυβικών είναι στάνταρ. Στις diesel 18d (150 ίπποι) και 20d (190 ίπποι) είναι μέρος του προαιρετικού εξοπλισμού, ενώ στην κορυφαία 25d (231 ίπποι) είναι στάνταρ. Όπως στάνταρ είναι και η (πολύ) έξυπνη τετρακίνησης xDrive, κάτι που ισχύει και για την 25i, ενώ σε συνδυασμό με τις άλλες εκδόσεις των 2.000 κυβικών διατίθεται προαιρετικά.

Ενδιαφέρον είναι πως οι αυτόματες X1 και στο πρόγραμμα Eco Pro, που επιλέγεται μέσω του διακόπτη Driving Experience Control, μπορούν να κάνουν χρήση της λειτουργίας coasting (ρολάρισμα). Μεταξύ των 50 και των 160 χλμ./ ώρα και μόλις ο οδηγός πάρει το πόδι του από το γκάζι ο κινητήρας αποσυνδέεται για χάρη της οικονομίας καυσίμου, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση συμβάλλουν και τα ρουλεμάν τροχών χαμηλής τριβής σε συνδυασμό και με τα ελαστικά με χαμηλότερο συντελεστή αντίστασης κύλισης.

Στα εξαιρετικά δυναμικά χαρακτηριστικά συμβάλλουν από την πλευρά τους οι κατάλληλα εξελιγμένες αναρτήσεις μαζί με το ακριβές σε αίσθηση στάνταρ σύστημα διεύθυνσης, ενώ ο προσανατολισμός γίνεται ακόμα πιο σπορ με το Variable Sports Steering και την ανάρτηση M Sport. Διαθέσιμα, για πρώτη φορά στην Χ1, είναι και τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ (Dynamic Damper Control) με τις δύο ρυθμίσεις ελέγχου απόσβεσης.

Οι τιμές της BMW X1 ξεκινούν από τις 29.790 ευρώ (sDrive18i) για τις εκδόσεις βενζίνης και από τις 34.490 ευρώ (sDrive16d) για τις diesel, ενώ με το νέο πρόγραμμα BMW All Inclusive της BMW Financial Services, που έχει το πιο χαμηλό επιτόκιο της αγοράς και επιπλέον 5 χρόνια σέρβις, εγγύηση και ασφάλεια για όλη τη διάρκεια της χρηματοδότησης και πρόσθετο εξοπλισμό μπορεί κανείς να αποκτήσει την Χ1 από 359 ευρώ το μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ