ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Mercedes GLA: Διαχρονική αξία στα SUV

Mercedes GLA: Διαχρονική αξία στα SUV

To μικρότερο SUV της γκάμας της Mercedes είναι ταυτόχρονα και ένα από τα πιο επιτυχημένα, μιας και συνδυάζει τη σύγχρονη, νεανική εμφάνιση, με την απρόσκοπη κίνηση μέσα στην πόλη, την άνετη και γρήγορη κάλυψη πολλών χιλιομέτρων στις εθνικές οδούς, την απροβλημάτιστη χρήση βατών ή λιγότερο βατών χωματόδρομων και βέβαια την οικονομική λειτουργία.

Οπτικά η GLA δεν είναι μόνο άμεσα αναγνωρίσιμη ως Mercedes, αλλά διαθέτει πέρα από κορυφαία για την κατηγορία αεροδυναμική -συντελεστής οπισθέλκουσας (Cd) μόλις 0,29- και δικά της, ιδιαίτερα στοιχεία που τονίζουν αφενός το ξεχωριστό της χαρακτήρα και αφετέρου τον εκτός δρόμων προσανατολισμό της. Μεταξύ αυτών τα ιδιαίτερα τονισμένα πίσω φτερά της, οι μικρές γυάλινες επιφάνειες στο προφίλ της, το καπό με την ανάγλυφη διαμόρφωσή του, καθώς και τα πίσω φώτα, που την καθιστούν άμεσα αναγνωρίσιμη και το βράδυ, με το χαρακτηριστικό σχεδιασμό τους. Παράλληλα ιδιαίτερα επιτυχημένος είναι ο συνδυασμός τους με τον προφυλακτήρα αλλά και με το έντονα καμπύλο πίσω παρμπρίζ, που προσδιορίζουν την εντυπωσιακή εικόνα του πίσω μέρους.

Όταν ανοίξει η 5η πόρτα -κάτι που μπορεί να γίνεται και ηλεκτρικά για ακόμα μεγαλύτερη πρακτικότητα- αποκαλύπτεται ένας φροντισμένος χώρος αποσκευών, με κανονικό, πλήρως εκμεταλλεύσιμο σχήμα, διάπλατο άνοιγμα και χαμηλό κατώφλι φόρτωσης, η χωρητικότητα του οποίου κυμαίνεται από 421 έως και 1.235 λίτρα, ανάλογα με τη θέση των πίσω καθισμάτων. Όταν πάντως η πλάτη τους είναι στην κανονική της θέση οι 2 ή και 3 επιβάτες που κάθονται πίσω δεν θα νοιώσουν στριμωγμένοι, ούτε μετά από πολλά χιλιόμετρα.

Η άνεση όλων των επιβαινόντων εξασφαλίζεται βέβαια και από τον πλήρη εξοπλισμό, ο οποίος πέρα από τις καθιερωμένες ηλεκτρικές ευκολίες, τον κλιματισμό κ.λπ. περιλαμβάνει όλες τις δυνατότητες διασύνδεσης smartphones, είτε αυτά διαθέτουν λειτουργικό iOS (Apple) είτε Android. To παρόν μπορούν να δώσουν και όλα τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Στάνταρ, σε όλες τις εκδόσεις της GLA, είναι το COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS, που έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει την GLA όταν συντρέχουν κάποιοι λόγοι.

Η αισθητική του εσωτερικού ακολουθεί την οικογενειακή εικόνα που έχει υιοθετήσει η Mercedes για τα προσθιοκίνητα μοντέλα της και η οποία προσδιορίζεται από την οθόνη του συστήματος infotainment που βρίσκεται ψηλά στην κεντρική κονσόλα, καθώς και από τους χαρακτηριστικούς, στρογγυλούς αεραγωγούς. Πέρα από τη βασική οι γραμμές εξοπλισμού είναι τρεις, οι Style, Urban και AMG -κάθε μια έχει το δικό της στυλ και τα ιδιαίτερα γνωρίσματά της- ενώ μεγάλες είναι και οι δυνατότητες προσωποποίησης, ώστε η GLA να αντανακλά το γούστο και την προσωπικότητα του κατόχου της.

Ο οποίος μπορεί να επιλέξει, μέσα από μια μεγάλη γκάμα, τον κινητήρα που καλύπτει τις ανάγκες του. Όλοι είναι σύγχρονοι και οικονομικοί, ενώ η βάση για τα σύνολα βενζίνης είναι οι 122 ίπποι του τετρακύλινδρου των 1.595 κυβικών της GLA 180. Ο οποίος μπορεί να συνδυαστεί και με το αυτόματο κιβώτιο 7G-Tronic, που πέρα από την επίτευξη πολύ καλών επιδόσεων -το 0-100 είναι υπόθεση 8,7 δευτερολέπτων- συμβάλλει τόσο στην οικονομία καυσίμου (μέση κατανάλωση από 5,5 έως 5,7 λίτρα/ 100 χλμ.) όσο και στις χαμηλές εκπομπές CO2 (από 129 έως 133 γραμμάρια το χιλιόμετρο). Από κει και πάνω υπάρχει η GLA 200 των επίσης 1.595 κυβικών και των 156 ίππων, καθώς και η GLA 250 των 2.000 κυβικών και των 211 ίππων, με στάνταρ το αυτόματο κιβώτιο. Η GLA 250 είναι διαθέσιμη και με το εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης 4MATIC, ενώ στην κορυφή βρίσκεται η επίσης τετρακίνητη και αυτόματη GLA 45 AMG, που με 381 ίππους κινείται από το πιο δυνατό κινητήρα 2.000 κυβικών παγκοσμίως (0-100 σε 4,4”, τελική ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 250 χλμ./ ώρα).

Ο βασικός κινητήρας πετρελαίου είναι ο τετρακύλινδρος των 1.461 κυβικών της GLA 180 d, που πέρα από δυνατός (109 ίπποι, 260 Nm ροπής) είναι ιδιαίτερα οικονομικός (μέση κατανάλωση από 3,9 έως 4,1 λίτρα με το αυτόματο κιβώτιο 7G-tronic) με πολύ χαμηλές εκπομπές CO2 (103 έως 109 γραμμάρια το χιλιόμετρο). Πιο ψηλά στη γκάμα υπάρχουν οι στάνταρ αυτόματες GLA 200 d και 220 d, στις οποίες ο τετρακύλινδρος diesel των 2.143 κυβικών αποδίδει 136 και 177 ίππους αντίστοιχα και συνδυάζεται και με την τετρακίνηση 4MATIC.

Οι τιμές της Mercedes GLA ξεκινούν από τις 27.350 ευρώ για την GLA 180 d και από τις 34.100 ευρώ για την GLA 180 d. Ταυτόχρονα με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα υπηρεσιών Welcome FREEDOM, η Mercedes-Benz δίνει την δυνατότητα στους πελάτες της να αποκτήσουν το μοντέλο που τους ενδιαφέρει πιο εύκολα από ποτέ -η GLA 180 d π.χ. ξεκινά από 249 ευρώ το μήνα- σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπηρεσιών διάρκειας 5 ετών από την αγορά του οχήματος (5 χρόνια Εγγύηση+ 5 χρόνια Service+ 5 χρόνια Διασφάλιση Κινητικότητας Mobilo). Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείστε το link www.mercedes-benz.gr/welcomefreedom

ΔΗΜΟΦΙΛΗ