ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Nissan Qashqai: O απόλυτος κυρίαρχος στο είδος του

Nissan Qashqai: O απόλυτος κυρίαρχος στο είδος του

Αν υπήρχε πρωτάθλημα στην κατηγορία των crossover, τότε ο πρωταθλητής δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το Qashqai. Η κίνηση της Nissan να τοποθετήσει ένα μοντέλο ανάμεσα σε ένα οικογενειακό και ένα SUV πεδίο δράσης, πρακτικά χάραξε μία crossover οδό που πλέον ακολουθούν σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές. Αναμφίβολα αυτό είναι και ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της επιτυχημένης συνταγής ενός αυτοκινήτου με κομψή σχεδίαση, άνετους χώρους, εκτός δρόμου δυνατότητες, πλούσιο τεχνολογικό εξοπλισμό και αποδοτικούς κινητήρες.

Αισθητικά, το Qashqai διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ξεπερνούν τα εσκαμμένα στους τομείς της σχεδίασης και της τεχνολογίας, υιοθετώντας πρωτοποριακή αντίληψη σε κάθε του πτυχή. Το εσωτερικό του Qashqai προσφέρει ασύγκριτη φιλοξενία με καθίσματα οσφυϊκής υποστήριξης, μαξιλάρια γονάτων, φωτισμό περιβάλλοντος και φυσικά άνεση. Σε συνδυασμό με την εργονομία και τους πάμπολλους αποθηκευτικούς χώρους δημιουργείται μια ατμόσφαιρα την οποία δύσκολα αποχωρίζεται κανείς. Από πλευράς ποιότητας κατασκευής το Qashqai έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει από τους μεγαλύτερους χώρους για τους επιβάτες, αλλά και για τις αποσκευές τους με το πορτμπαγκάζ (από 430 έως 1.585 λίτρα) να έχει ένα έξυπνο μεταβλητό σύστημα δαπέδου.

Όπως ισχύει για κάθε μοντέλο της Nissan, έτσι και το Qashqai είναι εφοδιασμένο με τα τελευταίας γενιάς συστήματα άνεσης και ασφάλειας προσφέροντας στους επιβαίνοντες ένα ολοκληρωμένο πακέτο προηγμένων τεχνολογικά χαρακτηριστικών. Το Nissan Safety Shield περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σύστημα υποστήριξης της προσοχής του οδηγού (Driver Attention Support), καθώς και της αναγνώρισης των σημάτων κυκλοφορίας (Traffic Sign Recognition), σε συνδυασμό και με άλλες βοηθητικές λειτουργίες, όπως το έξυπνο σύστημα στάθμευσης που πραγματικά λύνει τα χέρια του οδηγού μέσα στην πόλη. Το όλο σύνολο συμπληρώνεται από το σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης (Forward Emergency Braking). Χρησιμοποιώντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα ραντάρ που ανιχνεύει το δρόμο, το Qashqai προσφέρει τρία επίπεδα επισήμανσης και υποβοήθησης στον οδηγό του. Αρχικά δίνει ένα ηχητικό σήμα που προειδοποιεί τον οδηγό εάν η απόσταση από το προπορευόμενο όχημα μικραίνει. Αν ο οδηγός δεν αντιδράσει με τις ηχητικές προειδοποιήσεις, τότε εφαρμόζεται αυτόματα μερική πέδηση. Αν τελικά η απόσταση συνεχίζει να μειώνεται, τότε το σύστημα δύναται να εφαρμόσει μεγαλύτερη ισχύ στην πέδηση, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Στο μέσο του ταμπλό δεσπόζει μία έγχρωμη οθόνη αφής 7,0 ιντσών Nissan Connect, στην οποία απεικονίζονται οι ρυθμίσεις του ηχοσυστήματος και πολλές άλλες, όπως του συστήματος πλοήγησης, της πλήρους διασύνδεσης με smartphones, σχετικές εφαρμογές (apps)και διαδικτυακές υπηρεσίες. Στην οθόνη υψηλών γραφικών απεικονίζεται η εικόνα από την κάμερα οπισθοπορείας, καθώς και από τις περιμετρικές κάμερες του Around View Monitor. Με την απεικόνιση της κάτοψης του αυτοκινήτου, εντοπίζεται εύκολα οποιοδήποτε εμπόδιο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Το Safety Shield προσφέρει επιπλέον προειδοποίηση τυφλού σημείου (Blind Spot Warning), ανίχνευση κινούμενων αντικειμένων (Moving Object Detection), υποστήριξη προσοχής οδηγού (Driver Attention Support) κ.α.

Το σύστημα ελέγχου πλαισίου βελτιστοποιεί τα οδηγικά χαρακτηριστικά του Qashqai με κύριο χαρακτηριστικό τη λειτουργικότητα που προσφέρει το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό και τα ηλεκτρονικά συστήματα δυναμικού ελέγχου που διασφαλίζουν την καλύτερη πρόσφυση και κατευθυντικότητα του αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, ο έλεγχος κίνησης του πλαισίου του Qashqai χρησιμοποιεί την πέδηση για να εξαλείψει τις αναταράξεις. Έτσι, χάρη στο Active Ride Control εσείς απολαμβάνεται ακόμα πιο άνετα τη διαδρομή και με καλύτερο χειρισμό. Επιπρόσθετα το σύστημα ενεργού ελέγχου πρόσφυσης (Active Trace Control) εφαρμόζει προκαθορισμένη δύναμη πέδησης σε κάθε τροχό, προκειμένου να διορθώσει ιδανικά την πορεία του Qashqai στις στροφές, προσδίδοντας μια πιο δυναμική αίσθηση και δίχως να θυσιάζεται η ποιότητα κύλισης για κορυφαία χαρακτηριστικά.

Οι κινητήρες με τους οποίους διατίθεται το νέο Qashqai είναι στο σύνολό τους υπερτροφοδοτούμενοι, ιδιαίτερα αποδοτικοί, με χαμηλές εκπομπές ρύπων και μειωμένη κατανάλωση καυσίμου, χωρις φυσικά να θυσιάζονται οι επιδόσεις. Επιπλέον, η απόσταση των 18 εκατοστών από το έδαφος του επιτρέπει να κινείται άνετα και εκτός δρόμου. Φυσικά υπάρχουν και εκδόσεις με αυτόματο κιβώτιο Xtronic, ενώ με τις τετρακίνητες All-mode 4x4-i η εκτός δρόμου κίνηση γίνεται εύκολη και απολαυστική παιχνίδι.

Και επειδή η απόλαυση πρέπει να είναι προσιτή σε όλους η τιμή του Qashqai ξεκινά τώρα από τις 18.572 ευρώ, σε συνδυασμό με τον turbo κινητήρα βενζίνης 1.2 Energy των 115 ίππων (επίσημη μέση κατανάλωση 5,6 λτ./100 χλμ., εκπομπές CO2 129 γρ./χλμ.) και από τις 21.200 € για τον turbo diesel 1.5D Energy με τους 110 ίππους (επίσημη μέση κατανάλωση 3,8 λτ./100 χλμ., εκπομπές CO2 99 γρ./χλμ.).

H γκάμα του Nissan Qashqai συμπληρώνεται από τον κινητήρα diesel 1.6D με τους 130 ίππους, ενώ σημείο αναφοράς στο Qashqai είναι η top έκδοση με τον ολοκαίνουργιο κινητήρα βενζίνης 1.6 DiG, που προσφέρει τις επιδόσεις ενός GT με την οικονομία ενός αυτοκινήτου πόλης. Πιο συγκεκριμένα το Qashqai 1.6 DiG με τους 163 ίππους (ροπή 240 Nm στις 2.000 σ.α.λ.) επιταχύνει για το 0-100 σε μόλις 9,1 δεύτερα, έχει τελική 190 χλμ./ώρα, την ίδια στιγμή που η κατανάλωσή του είναι 5,8 λίτρα/ 100 χλμ. και η αντίστοιχη εκπομπή CO2 134 γρ./ 100 χλμ.

Το 1.6 DiG και φυσικά όλες τις εκδόσεις του Qashqai μπορείτε να τις βρείτε στη Nissan Σφακιανάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ