ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H αυτόνομη BMW σειράς 5 είναι σχεδόν έτοιμη και έχει πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά

H αυτόνομη BMW σειράς 5 είναι σχεδόν έτοιμη και έχει πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά

H αυτόνομη σειρά 5 που παρουσίασε η BMW στην έκθεση ηλεκτρονικών CES στο Las Vegas μπορεί επίσημα να χαρακτηρίζεται ως πρωτότυπο, αλλά στην πράξη δείχνει έτοιμη να βγει κανονικά στο δρόμο.

Το ιδιαίτερο στοιχείο της αυτόνομης πρότασης της γερμανικής εταιρείας είναι ότι σε σχέση με τα συστήματα άλλων κατασκευαστών που έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα δεν βασίζεται μόνο σε αισθητήρες και κάμερες, προκειμένου να προσδιορίσει τη θέση του αυτοκινήτου στο δρόμο. Αντίθετα χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του οχήματος και φυσικά τα δεδομένα ενός ψηφιακού χάρτη, με αποτέλεσμα να υπάρχει εδώ πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια στη διατήρηση της λωρίδας κυκλοφορίας.

Ταυτόχρονα το σύστημα, αλλά και ο οδηγός, όταν έχει τον έλεγχο του αυτοκινήτου, δέχεται πληροφορίες από οχήματα που προπορεύονται στην ίδια διαδρομή έτσι ώστε να την προσαρμόζει ανάλογα σε περίπτωση που υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η καρδιά της τελευταίας αυτής δυνατότητας είναι μια υπηρεσία Open Mobility Cloud, η οποία λειτουργεί ως κέντρο ελέγχου και παροχής των πληροφοριών που συγκεντρώνονται για την κατάσταση των δρόμων.

Παράλληλα ο ιδιαίτερα εξελιγμένος και ισχυρός υπολογιστής του αυτοκινήτου θα εξασφαλίζει στους επιβάτες αφενός περισσότερες επιλογές διασκέδασης on board και αφετέρου πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Για παράδειγμα στην πλήρως αυτόνομη λειτουργία θα είναι διαθέσιμες υπηρεσίες όπως το Amazon Prime Video ή το Amazone Prime Now, που μέσω των smartphones θα προβάλλονται στις οθόνες της 5άρας. Η οποία, στην περίπτωση που έχει επιλεγεί το βίντεο, θα χαμηλώνει αυτόματα τα φώτα στο εσωτερικό της και θα κλείνει τις πίσω κουρτίνες.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινήσουμε πως το πρωτότυπο της αυτόνομης σειράς 5 ναι μεν δεν διαθέτει την τεχνολογία των ολογραμμάτων, αλλά ενσωματώνει αρκετές από τις λειτουργίες του συστήματος ελέγχου μέσω χειρονομιών που ήδη υπάρχουν στην σειρά 7, καθώς και το σύστημα ελέγχου μέσω φωνητικών εντολών Cortana της Microsoft.

Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αυτή της μελλοντικά αυτόνομα κινούμενης BMW -ο στόχος είναι όλα να έχουν υλοποιηθεί έως το 2021- είναι η δυνατότητα που θα έχει ο οδηγός όταν φτάσει στο προορισμό του να τη στείλει, με τη βοήθεια ειδικής εφαρμογής, να παρκάρει μόνη της, χωρίς την παρουσία του. Φυσικά θα έρχεται και μόνη της στο σημείο που θα θέλει όταν θα πρέπει να φύγει...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ