ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Σκάνδαλο diesel και για τον όμιλο FCA (Fiat Chrysler Automobiles);

Σκάνδαλο diesel και για τον όμιλο FCA (Fiat Chrysler Automobiles);

Όταν ξέσπασε το dieselgate για τον όμιλο της Volkswagen πολλοί στους κόλπους της αυτοκινητοβιομηχανίας ισχυρίζονταν πως δεν ήταν μόνο η γερμανική εταιρεία αλλά και άλλες πολλές που αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα. Τώρα η αμερικάνικη υπηρεσία EPA έρχεται να τους δικαιώσει ανακοινώνοντας πως τουλάχιστον 100.000 αυτοκίνητα του ομίλου FCA (Fiat Chrysler Automobiles) παρουσιάζουν αποκλίσεις μεταξύ των επίσημων και των πραγματικών τιμών των ρύπων που εκπέμπουν.

Το θέμα εντοπίζεται κυρίως στον κινητήρα πετρελαίου των 3.000 κυβικών που κινεί κυρίως τα Jeep Grand Cherokee και Dodge Ram 1500, στα οποία αντιστοιχούν και τα περισσότερα από τα 103.828 ύποπτα αυτοκίνητα.

Αναλυτικά και σύμφωνα με την EPA τα προβληματικά μοντέλα είναι τα Dodge Ram 1500 (14.083 μονάδες) και Jeep Grand Cherokee (14.652 μονάδες) του 2014, Dodge Ram 1500 (31.948 μονάδες) και Jeep Grand Cherokee (8.421 μονάδες) του 2015, καθώς και τα αντίστοιχα μοντέλα του 2016, με 32.219 εκτιμώμενες πωλήσεις για το Dodge Ram 1500 και 2.469 για το Grand Cherokee.

Σύμφωνα με την ΕΡΑ βρέθηκαν τουλάχιστον 8 συστήματα τα οποία μέσω ειδικού λογισμικού παραποιούσαν τις μετρήσεις των εκπομπών ρύπων, κάνοντας τους κινητήρες να αποδίδουν μέσα στα προβλεπόμενα πλαίσια κατά την διάρκεια των δοκιμών, ενώ σε κανονικές συνθήκες οι πραγματικές τιμές ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες. Παράλληλα η αμερικάνικη υπηρεσία δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα ασφάλειας για τα συγκεκριμένα οχήματα και πως μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς πρόβλημα μέχρι η έρευνα να καταλήξει σε τελικά αποτελέσματα.

Από την πλευρά του ο όμιλος FCA εξέδωσε μία εκτεταμένη ανακοίνωση, με το οποίο εκφράζει την απογοήτευσή του για τα ευρήματα της EPA. Στην ίδια ανακοίνωση, αφού η εταιρεία δηλώνει ότι οι κινητήρες πετρελαίου της Fiat Chrysler Automobiles πληρούν όλες τις υψηλές προδιαγραφές, επιβεβαιώνει ότι θα συνεργαστεί με την EPA προκειμένου να αποδείξει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και ότι δεν υπήρχαν ειδικές συσκευές με τις οποίες αλλοιώνονταν οι επίσημες τιμές εκπομπών ρύπων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα πρόστιμα για κάθε αυτοκίνητο μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 44.530 δολάρια, κάτι που σημαίνει συνολικά έως και 4,6 δισεκατομύρια δολάρια, πόσο τεράστιο για τα δεδομένα της FCA που ταλανίζεται τόσο από χρέη όσο και από άλλα πρόστιμα. Ήδη η μετοχή της σημείωσε πτώση 15%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ