ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Με το νέο Megane η Renault επανέρχεται δυναμικά στη δύσκολη μικρή- μεσαία κατηγορία

Με το νέο Megane η Renault επανέρχεται δυναμικά στη δύσκολη μικρή- μεσαία κατηγορία

Τo Renault Megane έχει δημιουργήσει μια επιτυχημένη παράδοση σε μια από τις πιο δημοφιλείς και δύσκολες κατηγορίες πανευρωπαϊκά και η τελευταία του γενιά που ήρθε πλέον και στην Ελλάδα φιλοδοξεί να τη συνεχίσει. Προκειμένου οι πιθανότητες για αυτό να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες οι άνθρωποι της γαλλικής εταιρείας αφενός το προσάρμοσαν σε όλους τους τομείς στα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα και αφετέρου φρόντισαν να του εξασφαλίσουν μια εμφάνιση που διαθέτει στυλ και χαρακτήρα.

Οπτικά υπάρχουν όλα τα στοιχεία που προσδιορίζουν πλέον τα μοντέλα της Renault. Από την εμφατική μάσκα που βοηθά στην άμεση αναγνώριση και τα χαρακτηριστικά πλευρικά προστατευτικά μέχρι τα τονισμένα πίσω φτερά. Παράλληλα οι σχεδιαστές του δημιούργησαν και μια φωτεινή LED υπογραφή, προκειμένου να κάνει αισθητή την παρουσία του και όταν έχει πέσει το φως. Ειδικά πίσω, όπου τα φώτα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του πλάτους του αμαξώματος, με αποτέλεσμα να μπορούν να θεωρηθούν έως και υπερβολικά.

Πέρα από χαρακτηριστική η εικόνα του νέου Megane είναι και δυναμική, κάτι που πρέπει να αποδοθεί και στις αναλογίες του αμαξώματός του, που σε σχέση με το μοντέλο που αντικατέστησε είναι πιο μεγάλο (συνολικά 4,359 μέτρα), πιο φαρδύ και πιο χαμηλό, ενώ κολακευτικά προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και η μείωση του μήκους του πίσω προβόλου.

Αντίθετα η αύξηση του μεταξονίου λειτουργεί θετικά ως προς τους χώρους στο εσωτερικό (πορτμπαγκάζ τουλάχιστον 434 λίτρων), που διακρίνεται για τη σύγχρονη σχεδίασή του, την ποιότητά του αλλά και τη high tech εικόνα του. Η τελευταία προσδιορίζεται κυρίως από το φουλ ψηφιακό πίνακα οργάνων που είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις πλην της βασικής και από την οθόνη στο κέντρο του ταμπλό. Η οποία στην κορυφαία εκδοχή της είναι 8,7 ιντσών και προσομοιάζει ένα tablet, ενώ συνδυάζεται -όπως και στη μεσαία έκδοσή της των 7 ιντσών- με το καινούργιο σύστημα infotainment R-Link 2. Το οποίο περιλαμβάνει και όλες τις δυνατότητες διασύνδεσης smartphones. Διαθέσιμα είναι και τόσο τα συστήματα υποβοήθησης τελευταίας γενιάς, όσο και ένα έγχρωμο Head Up Display (HUD).

H βάση του νέου Megane είναι το καινούργιο πλαίσιο με τον κωδικό CMF C/D της Renault, ενώ από κει και πέρα οι μηχανικοί των Γάλλων ρύθμισαν έτσι τις αναρτήσεις ώστε να συνδυάζουν την πολύ καλή οδική συμπεριφορά και το υψηλό με τα μέτρα της κατηγορίας επίπεδο άνεσης. Το αποτέλεσμα είναι το καινούργιο μικρό- μεσαίο τους μοντέλο να είναι αφενός ιδιαίτερα ευχάριστο οδηγικά σε δρόμους με συνεχείς στροφές και αφετέρου να μπορεί να καλύπτει άνετα, γρήγορα και οικονομικά πολλά χιλιόμετρα στις εθνικές οδούς.

RENAULT MEGANE 2017 24

Μοντέρνο και ποιοτικό εσωτερικό, με την οθόνη αλλά tablet των 8,7 ιντσών των κορυφαίων εκδόσεων Dynamic και GT-Line να βρίσκεται στο επίκεντρο οπτικά. Πηγή: Γιώργος Καραγεωργάκης

Οι δύο τελευταίες παράμετροι πιστώνονται στον πολύ καλό κινητήρα πετρελαίου της έκδοσης dCi 110 που οδηγήσαμε, τον τετρακύλινδρο των 1.500 κυβικών και των 110 ίππων, που είναι ελαστικός από χαμηλά, άμεσος στην απόκρισή του, ιδιαίτερα πολιτισμένος μιας και στην καμπίνα δεν ακούγεται παρά ελάχιστα και βέβαια οικονομικός (επίσημη μέση τιμή κατανάλωσης από 3,7 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα). Ειδικά αν οδηγός ασχοληθεί με το κιβώτιο των 6 σχέσεων -υπάρχει και αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη EDC με επίσης 6 σχέσεις. Παράλληλα εξασφαλίζει και ικανοποιητικές για το χαρακτήρα του αυτοκινήτου επιδόσεις (0-100 σε 11,3 δεύτερα, τελική σχεδόν 190).

Τη βάση των κινητήρων πετρελαίου του νέου Renault Megane αποτελεί η έκδοση των 90 ίππων του συνόλου των 1.500 κυβικών, η τιμή της οποίας ξεκινά από τις 18.890 ευρώ σε συνδυασμό με το βασικό επίπεδο εξοπλισμού Authentic. Η dCi 110 κοστολογείται από 21.390 ευρώ ως πιο πλούσια Expression.

Οι διαθέσιμες εκδόσεις βενζίνης είναι οι TCe100 και TCe130, που κινούνται από τον τερακύλινδρο turbo των 1.200 κυβικών που αποδίδει αντίστοιχα 100 και 130 ίππους. Εδώ οι τιμές ξεκινούν για το TCe100 Authentic από τις 17.150 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ