ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Seat παρουσίασε τη νέα, 5η γενιά του best seller της Ibiza

Η Seat παρουσίασε τη νέα, 5η γενιά του best seller της Ibiza

Το Ibiza είναι χωρίς αμφιβολία το πιο σημαντικό μοντέλο της ισπανικής Seat. Όχι μόνο γιατί εδώ και 33 χρόνια -η πρώτη του γενιά παρουσιάστηκε το 1984- είναι το διαχρονικό της best seller με πωλήσεις 5,4 εκατομμυρίων μονάδων αλλά γιατί είναι και το μοντέλο που ουσιαστικά την απογαλακτοποίησε από τη Fiat και την έβαλε στο κάδρο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Αρχικά ως ανεξάρτητη και από τη 2η γενιά του Ibiza ως μέλος του ομίλου Volkswagen.

H 5η γενιά του ισπανικού υπερ- μίνι, που παρουσίαστηκε επίσημα, βασίζεται στο καινούργιο μικρό πλαίσιο του γερμανικού ομίλου. Που ονομάζεται MQB A0 και θα αποτελέσει στο άμεσο μέλλον τη βάση για όλα τα μικρά μοντέλα του, των SUV συμπεριλαμβανομένων. Το ολοκαίνουργιο Ibiza είναι το πρώτο που το χρησιμοποιεί και αυτό επέτρεψε στους σχεδιαστές του να αυξήσουν σημαντικό το πλάτος του, διατηρώντας ουσιαστικά σταθερό τόσο το μήκος του (στα 4,059 μέτρα) όσο και το ύψος του.

Το αποτέλεσμα είναι οι πιο δυναμικές αναλογίες, ενώ αισθητικά το μεγαλύτερο Leon, κατά κύριο λόγο, όσο και το πρώτο SUV της μάρκας, το Ateca, αποτέλεσαν τα πρότυπα. Έτσι το νέο Ibiza ακολουθεί πιστά την οικογενειακή γραμμή, ενώ χάρη στο έντονο ανάγλυφο του αμαξώματός του διαθέτει σαφώς περισσότερα στοιχεία αναγνώρισης.

Εκτός από το πλάτος σημαντικά αυξήθηκε και το μεταξόνιό του (κατά 95 χιλιοστά), γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στους χώρους στο εσωτερικό του. Ενδεικτικό για το τελευταίο είναι η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ που φτάνει τα 355 λίτρα, τα οποία είναι 63 περισσότερα σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά και μια τιμή από τις μεγαλύτερες της κατηγορίας.

Από πλευράς εμφάνισης ο διάκοσμος δείχνει σύγχρονος και νεανικός, ενώ στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει η απαραίτητη πλέον οθόνη αφής, το μέγεθος της οποίας κυμαίνεται από 5 μέχρι και 8 ίντσες στις πιο πλούσεις εκδόσεις. Διαθέσιμα είναι φυσικά και όλα τα σύγχρονα συστήματα που αφορούν την ασφάλεια, την υποβοήθηση του οδηγού, τη διασύνδεση smartphones αλλά και την εξυπηρέτηση των επιβατών.

NEW SEAT IBIZA 2017 16

Σύγχρονο ταμπλό για το νέο Seat Ibiza με κεντρικά τοποθετημένη οθόνη αφής, που στις πιο πλούσεις εκδόσεις έχει διαγώνιο 8 ιντσών. Το αυτόματο κιβώτιο είναι προαιρετικό. Πηγή: Seat.

Οι κινητήρες που θα κινούν το νέο Ibiza από την αρχή -η διάθεσή του στην Ελλάδα θα ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού- είναι ο 3κύλινδρος TSI των 1.000 κυβικών σε δύο εκδόσεις με 95 και 115 ίππους, καθώς και ο diesel 1.6 TDI σε τρεις εκδοχές (με 80, 95 και 110 άλογα). Αργότερα, το Δεκέμβριο και για πρώτη φορά σε Seat θα είναι διαθέσιμος και ο καινούργιος 1.5 TSI των 150 ίππων, που προαιρετικά θα συνδυάζεται και με αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων. Τα στάνταρ κιβώτια πάντως είναι χειροκίνητα με 5 σχέσεις στις βασικές εκδόσεις και 6 στις πιο δυνατές.

Σε σχέση με την τρέχουσα 4η γενιά του Ibiza η καινούργια 5η θα είναι απόκλειστικά 5θυρη και hatchback, μιας και δεν θα υπάρχει ούτε η τρίθυρη κουπέ ούτε και η στέισον. Ειδικά το κενό της τελευταίας θα καλυφθεί από το αναμενόμενο μικρό SUV της Seat, το Arona, που θα βασίζεται επίσης στο πλαίσιο MQB A0.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ