ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πώς μπορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να βοηθήσουν σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών;

Πώς μπορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να βοηθήσουν σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου πρωταγωνιστές στο μέλλον της αυτοκίνησης, βοηθώντας στη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, τουλάχιστον σε ότι τα αφορά ως μονάδες.

Πέρα όμως από αυτό υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που τα καθιστά ιδιαίτερα σημαντικά, η οποία μάλλον δεν μας περνά από το μυαλό: τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χάρη στους συσσωρευτές τους είναι ταυτόχρονα και «αποθήκες» ενέργειας, η οποία ενίοτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς πέρα από την κίνηση. Γα παράδειγμα, όπως μας δείχνει η Nissan στο βίντεο animation που ακολουθεί, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπου δεν είναι λίγες οι φορές που διακόπτεται η παροχή ενέργειας οποιασδήποτε μορφής. Από την ηλεκτρική μέχρι τον ανεφοδιασμό με υγρά καύσιμα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως πέρα από όλα άλλα, πως και οι αντλίες των πρατηρίων λειτουργούν με ρεύμα.

Η ηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι και η πιο σημαντική για την καθημερινή διαβίωση, είναι μεν αυτή που επανέρχεται πρώτη, όμως αυτό μπορεί να συμβεί μετά από αρκετές ώρες ή ακόμα και μέρες. Τότε λοιπόν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι ίσως τα μόνα που θα μπορούν να κινηθούν και να παρέχουν βοήθεια στους πληγέντες, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι πως τα μοντέλα της Nissan είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να μπορούν να τροφοδοτήσουν μικρές συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρισμό. Όπως κινητά τηλέφωνα και θερμαντικά σώματα, ενώ σε ακραίες συνθήκες μπορούν να παρέχουν την ενέργεια των συσσωρευτών του σε σπίτια ή σε εγκαταστάσεις που επιβάλλεται να λειτουργήσουν άμεσα, δίνοντας λύσεις.

Φυσικά τα παραπάνω αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία όσο μεγαλύτερη είναι και η χωρητικότητα των μπαταριών, που με τη σειρά της επηρεάζει το μέγεθος και το βάρος τους, αλλά και το κόστος τους, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα: προκειμένου να προχωρήσει η ηλεκτροκίνηση με πιο γοργά βήματα μια νέα τεχνολογία μπαταριών είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ