ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Δείτε τα 5 «μαρτύρια» στα οποία υποβάλλεται κάθε Porsche

Δείτε τα 5 «μαρτύρια» στα οποία υποβάλλεται κάθε Porsche

Όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ένα κέντρο έρευνας και εξέλιξης, στο οποίο δημιουργούνται αλλά και ελέγχονται όλα τα νέα τους μοντέλα. Το αντίστοιχο κέντρο της Porsche, η οποία αναλαμβάνει την εξέλιξη και μοντέλων άλλων κατασκευαστών, όπως γίνεται με τη νέα λιμουζίνα του Πούτιν, την Kortezh, βρίσκεται στο Weissach.

Από το Weissach λοιπόν περνούν όλες οι νέες Porsche και υποβάλλονται σε πραγματικά «μαρτύρια». Από τα οποία η εταιρεία, όπως συνηθίζει τελευταία, επέλεξε τα 5 πιο σκληρά και τα παρουσιάζει στο βίντεο που ακολουθεί.

Στην 5η θέση βρίσκεται το skidpad, μια κυκλική πίστα στην οποία μετρούνται παράμετροι, όπως οι πλευρικές επιταχύνσεις, αλλά και η συμπεριφορά σε βρεγμένο ή χαμηλής πρόσφυσης οδόστρωμα. Πρόκειται για την πιο παλιά εγκατάσταση μιας και λειτουργεί εδώ και μισό αιώνα, ενώ στην 4η θέση βρίσκεται η πίστα. Η οποία είναι το κέντρο της όλης διαδικασίας.

Εδώ τα αυτοκίνητα ελέγχονται ως προς τη συμπεριφορά τους στις μεγάλες ταχύτητες, ενώ υπάρχουν και τμήματά της για ειδικές δοκιμασίες. Όπως αυτό με τα μεταλλικά εξογκώματα ή τις συνεχείς λακκούβες, προκειμένου να ελέγχεται η στρεπτική ακαμψία των αμαξωμάτων. Ενδιαφέρον έχει και το πέρασμα μέσα από αλατόνερο με 30 χλμ./ώρα, για να εξακριβωθούν τυχόν θέματα στις καλωδιώσεις και να ελεγχθεί η αντοχή στη σκουριά.

Ακολουθεί το αεροδυναμικό τούνελ, που μπορεί να εξομοιώσει, μετά την ανανέωσή του, ταχύτητες έως και 300 χλμ./ ώρα, ενώ στη 2η θέση της κατάταξης βρίσκεται η πίστα off road. Εδώ τα SUV της μάρκας δοκιμάζονται εξαντλητικά προκειμένου να διαπιστωθούν οι ικανότητές τους και πέρα από την άσφαλτο.

Στην κορυφή των «μαρτυρίων» βρίσκονται φυσικά τα crash test, με το ανάλογο τμήμα να έχει δημιουργηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και να δοκιμάζει τις νέες Porsche με συγκεκριμένες διαδικασίες από τις οποίες προκύπτουν ασφαλή αποτελέσματα. Πιο παλιά, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο, γίνονταν επίσης δοκιμές πρόσκρουσης, οι οποίες όμως προέκυπταν από την εφευρετικότητα και τη φαντασία των μηχανικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ