ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Σε τι ύψος φτάνουν οι αμοιβές των top μάνατζερ των αμερικάνικων αυτοκινητοβιομηχανιών;

Σε τι ύψος φτάνουν οι αμοιβές των top μάνατζερ των αμερικάνικων αυτοκινητοβιομηχανιών;

Η αμερικάνικη αγορά αυτοκινήτου δεν είναι μόνο τελείως διαφορετική σε σχέση με την ευρωπαϊκή από όλες τις απόψεις αλλά είναι και κατά πολύ μεγαλύτερη. Αυτό βέβαια έχει αντίκτυπο και στις αμοιβές των επικεφαλείς των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες είναι κατά πολύ πιο υψηλές σε σχέση με τις αντίστοιχες των ευρωπαϊκών. Και βέβαια εκτός από το βασικό μισθό περιλαμβάνουν δωρεάν πακέτα μετοχών, μπόνους και ειδικές αποζημιώσεις.

Ο πιο καλά αμοιβόμενος μάνατζερ αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για τη χρονιά που μας πέρασε είναι πάντως γυναίκα. Πρόκειται για την Mary Barra, τη CEO της General Motors, η οποία είδε τον τραπεζικό της λογαριασμό να αυξάνεται με το απίστευτο ποσό των 22,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από αυτά τα 2 εκατομμύρια είναι η βασική της αμοιβή, τα 6,7 εκατομμύρια μπόνους σε μετρητά, τα 13 εκατομμύρια ανταμοιβή σε μετοχές, ενώ έλαβε και 640.000 δολάρια από αποζημιώσεις διαφόρων ειδών.

Πολύ κοντά στις απολαβές της Mary Barra κυμάνθηκαν και αυτές του Mark Fields, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της Ford και εισέπραξε από την πολυεθνική εταιρεία 22,1 εκατομμύρια δολάρια.

Μπροστά σε αυτούς τους δύο ο Sergio Marchionne, ο ισχυρός άντρας του ομίλου FCA (Fiat Chryslet Automobiles) δείχνει... κακά αμοιβόμενος, μιας και οι αποδοχές του κυμάνθηκαν στα 11,9 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ