ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι δέκα πιο όμορφες διαδρομές με αυτοκίνητο στον κόσμο

Οι δέκα πιο όμορφες διαδρομές με αυτοκίνητο στον κόσμο

To ταξίδι με το αυτοκίνητο μπορεί να έχει πολλές μορφές. Από την απλή μετακίνηση από το σημείο Α στο σημείο Β, μέχρι τη διαδρομή για τη διαδρομή. Για να απολαύσεις μοναδικά τοπία ή για να οδηγήσεις εκμεταλλευόμενος όσο περισσότερο μπορείς τις δυνατότητες του αυτοκινήτου.

Βέβαια υπάρχουν και δρόμοι ανά τον κόσμο, που είτε λίγο είτε πολύ, συνδυάζουν και τα δύο τελευταία, ενώ οι 10 που ακολουθούν είναι αυτοί που ξεχωρίζουν. Έχουμε και λέμε λοιπόν.

10. Route 66, ΗΠΑ

Πολυτραγουδισμένη και ατελείωτη, το μήκος της φτάνει τα 4.000 χιλιόμετρα, δίνει μια πολύ καλή εικόνα των ΗΠΑ, μιας και ξεκινά από το Σικάγο, περνά από 7 διαφορετικές Πολιτείες για να καταλήξει στο Λος Άντζελες. Η «Mother Road», όπως επίσης ονομάζεται έχει ατελείωτες ευθείες, δυστυχώς με αυστηρά όρια ταχύτητας και αρκετές εναλλαγές τοπίων, ενώ αποτελεί από μόνη της τουριστικό προορισμό.

usa route 66

Πηγή: gettyimages/idealimages/ David McNew / Staff

9. Great Ocean Road, Αυστραλία

Με μήκος μόλις 243 χιλιομέτρων ακολουθεί το ανάγλυφο της ακτής Victoria, περνά από αξιοθέατα όπως η αψίδα του Λονδίνου (London Arch) και οι 12 Απόστολοι (The Twelve Apostles), από φυσικούς σχηματισμούς από ασβεστόλιθο ή ψαμμίτη και βέβαια από βραχώδεις ακτές, εθνικά πάρκα και από πόλεις σε τροπικά δάση.

epa julian smith aap austjpg

Πηγή: EPA /Julian Smith/AAP

8. Ruta 40, Αργεντινή

Έχει μήκος 5.200 χιλιομέτρων, εκτείνεται από το Βορρά μέχρι το Νότο της μεγάλης Νοτιοαμερικάνικης χώρας παράλληλα με τις Άνδεις, ενώ ανεβαίνει μέχρι και τα 5.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Περνά από 21 εθνικά πάρκα και πάνω από 18 μεγάλα ποτάμια και φυσικά μην περιμένετε να υπάρχει παντού άσφαλτος ή να είναι σε καλή κατάσταση, γεγονός που δίνει και έναν (μεγάλο) χαρακτήρα περιπέτειας.

7. Atlanterhavseien, Νορβηγία

Όσο δύσκολη είναι η ονομασία τόσο όμορφη είναι η διαδρομή, η οποία έχει μήκος μόλις 8,72 χιλιομέτρα, ενώνει 7 νησιά και βρίσκεται μόλις μερικά μέτρα πάνω από τον Ατλαντικό. Αν πάντως βρεθείτε εκεί και ζητήσετε πληροφορίες μην πείτε Atlanterhavseien αλλά απλά Atlantic Road και όλοι θα καταλάβουν τι ζητάτε...

6. Desfilerado de la Hermida, Ισπανία

Βρίσκεται στο Βορρά της Ισπανίας, κοντά στο Santanter και για 21 χιλιόμετρα θα οδηγείτε μέσα σε φαράγγια, περιτριγυρισμένοι από βράχους, μερικοί από τους οποίους έχουν ύψος μέχρι και 600 μέτρα. Αξίζει τον κόπο τόσο για την ομορφιά της διαδρομής όσο και για τις απαιτήσεις που θέτει σε αυτοκίνητο και οδηγό, μιας και στροφές έχει και στενός είναι.

5. Romantic Road (Romantische Strasse), Γερμανία

Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Γερμανίας και όχι αδίκως μιας και περνά για 350 χιλιόμετρα από περισσότερες από 60 γραφικές πόλεις, μικρές και μεγάλες, αξιοθέατα όπως το διάσημο κάστρο Neuschwanstein, καθώς και μέσα από τα δάση της Βάδης Βυτεμβέργης για να καταλήξει στις Βαυαρικές Άλπεις.

4. Route Napoleon, Γαλλία

Σε αρκετά σημεία της ταυτίζεται με τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Ναπολέων κατά την επιστροφή του από την Έλβα, όπου είχε εξοριστεί. Διασχίζει τις Provenence-Alps-Cote d'Azur και Rhone-Alpes, περνά από γραφικές πόλεις και χωριά και έχει μήκος 352 χιλιομέτρων.

france

Πηγή: gettyimages/idealimages/Hulton Archive / Stringer

3. Furka Pass, Ελβετία

Έγινε διάσημο από την ταινία Goldfinger (Χρυσοδάκτυλος) του θρυλικού πράκτορα James Bond που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1964. Είναι από τους ορεινούς δρόμους με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ευρώπη και βρίσκεται στην καρδιά των ελβετικών Άλπεων, γεγονός που εγγυάται την εξαιρετική θέα σε πολλά σημεία.

epa gian ehrenzeller keystone switjpg

Πηγή: EPA/Gian Eherezeller/Keystone

2. Stelvio Pass, Ιταλία

Το πέρασμα των Ανατολικών Άλπεων που έδωσε το όνομά του και στο SUV της Alfa Romeo έχει μήκος 24 χιλιομέτρων, μέση κλίση 7,6% και αποτελείται από συνολικά 48 φουρκέτες. Όπως καταλαβαίνετε είναι μια ιδιαίτερη απαιτητική διαδρομή τόσο για το αυτοκίνητο όσο και για τον οδηγό. Πόσο μάλλον για τους ποδηλάτες του Giro d’ Italia...

1. Transfagarasan, Ρουμανία

Διασχίζει τα Καρπάθια και κατασκευάστηκε από το 1970 έως το 1974, όταν τη Ρουμανία κυβερνούσε ο Τσαουσέσκου, ο οποίος μετά την εισβολή των Σοβιετικών το 1968 ήθελε ένα γρήγορο τρόπο διαφυγής προς τα βουνά. Το κόστος της κατασκευής ήταν μεγάλο, και σε ανθρώπινες ζωές, ξεκινά από το χωριό Bascov κοντά στο Pitesti, έχει μήκος 90 χιλιομέτρων και φτάνει μέχρι και το υψόμετρο των 2.000 μέτρων. Είναι συνήθως ανοιχτός στην κυκλοφορία από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο, ενώ τους υπόλοιπους μήνες κλείνει λόγω χιονιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ