ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Κατασκευάζονται αυτοκίνητα στη Βόρεια Κορέα;

Κατασκευάζονται αυτοκίνητα στη Βόρεια Κορέα;

Η Βόρεια Κορέα εμφανίζεται συχνά πυκνά στην ειδησεογραφία του CNN Greece και όχι μόνο, ενώ τελευταία βρίσκεται ακόμα πιο πολύ στην επικαιρότητα λόγω της «αντιπαράθεσης» του νέου Προέδρου της ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με το Κιμ Γιονκ Ουν, τον ηγέτη ή ακριβέστερα δικτάτορα της ασιατικής χώρας.

Οι πληροφορίες, οι φωτογραφίες και πόσο μάλλον τα βίντεο που απεικονίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων της είναι σπάνια, τα αντιμετωπίζουμε με ενδιαφέρον, ενώ η φημολογία, κατευθυνόμενη ή όχι, θέλει οι συνθήκες διαβίωσης για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να είναι επικεικώς φτωχικές.

Εννοείται πως το τελευταίο που περιμένει κανείς από μια χώρα σαν την Βόρεια Κορέα είναι η κατασκευή αυτοκινήτων. Παρόλα αυτά και όσο και αν ακούγεται περίεργο υπάρχει εθνικός κατασκευαστής, η Pyeonghwa Motors, με έδρα την πόλη Nampo της δυτικής ακτής της χώρας.

Το Pyeonghwa σημαίνει ειρήνη και μπορεί οι διεθνείς σχέσεις να μην είναι το φόρτε της Βόρειας Κορέας αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η Pyeonghwa Motors δεν έχει συνεργασίες με ξένους κατασκευαστές. Κυρίως δε με τις Hyundai και Kia, της «εχθρικής» Νότιας Κορέας, ενώ ενδιαφέρον είναι πως το όραμα της μάρκας περιλαμβάνει και δραστηριότητες και σε μια μελλοντικά ενοποιημένη Κορέα.

Η μέθοδος παραγωγής βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα γνωστά στην αυτοκινητοβιομηχανία κιτ CKD (Completely Knocked Down), τα οποία περιλαμβάνουν όλα τα εξαρτήματα ενός αυτοκινήτου, τα οποία στη συνέχεια συναρμολογούνται. Κατά καιρούς η Pyeonghwa Motors έχει χρησιμοποιήσει τέτοια κιτ των Mercedes, Fiat και Toyota, καθώς και της κινεζικής Shuguang.

Παράλληλα κατασκευάζει και λιμουζίνες που βασίζονται σε κάποιο μοντέλο της Volkswagen, ενώ το 6κύλινδρο Junma έχει πολλά κοινά με το SsangYong Chairman, που με τη σειρά του βασίζεται στη E-Class της Mercedes με τον εσωτερικό κωδικό W124, η παραγωγή της οποίας από τη γερμανική εταιρεία έχει σταματήσει εδώ και μια 20ετία.

Ετησίως στη Βόρεια Κορέα κατασκευάζονται από 1.500 έως 10.000 αυτοκίνητα σε τιμές που κυμαίνονται από 10.000 έως 30.000 δολάρια. Τα ποσά αυτά είναι φυσικά απρόσιτα για τους απλούς ανθρώπους, ενώ πέρα από όλα τα άλλα ενδιαφέρον θα είχε να βλέπαμε και το προσωπικό αυτοκίνητο ή καλύτερα τα προσωπικά αυτοκίνητα του Κιμ Γιονκ Οuν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ