ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Απίστευτο: Δείτε πόσο πιο ασφαλές είναι ένα Toyota Auris του 2015 από μια Corolla του 1998

Απίστευτο: Δείτε πόσο πιο ασφαλές είναι ένα Toyota Auris του 2015 από μια Corolla του 1998

Πόσο μεγάλη διαφορά μπορούν να έχουν δύο αυτοκίνητα και μάλιστα του ίδιου κατασκευαστή που τα χωρίζουν σχεδόν 20 χρόνια; Η απάντηση είναι μεγάλη και μάλιστα σε όλους τους τομείς. Από την οικονομία καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων, μέχρι τα χαρακτηριστικά απόδοσης των κινητήρων τους, την άνεση και βέβαια τον εξοπλισμό.

Φυσικά και ειδικά σε ότι αφορά την άνεση και τον εξοπλισμό μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως μπορούν να γίνουν παραχωρήσεις και μέχρις ενός σημείου να έχει δίκιο. Από την άλλη όμως κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη διαφορά που έχουν στην ασφάλεια που παρέχουν. Τόσο στην ενεργητική, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ατύχημα όσο και στην παθητική. Στην προστασία που παρέχουν στους επιβαίνοντες όταν δυστυχώς συμβαίνει το ατύχημα.

Και εδώ οι διαφορές είναι πράγματι συγκλονιστικές, όπως φαίνεται και από ένα crash test που έγινε στην Αυστραλία μεταξύ δύο ιδιαίτερα δημοφιλών μοντέλων της Toyota: μιας 5θυρης Corolla του 1998 και ενός Auris (σε πολλές αγορές και στην Αυστραλία, εξακολουθεί να ονομάζεται Corolla) του 2015, που συγκρούονται μεταξύ τους πλαγιομετωπικά με ταχύτητα 64 χλμ./ ώρα.

Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης είναι κυριολεκτικά σοκαριστικό: Η δομή της Corolla καταρρέει ολοκληρωτικά, μη αφήνοντας στον οδηγό της ρεαλιστικά περιθώρια επιβίωσης. Στο αντίποδα το πλαίσιο του σαφώς πιο σύγχρονου Auris κατορθώνει να απορροφήσει πολύ καλά τις δυνάμεις και την ενέργεια που απελευθερώνεται κατά τη σύγκρουση. Το αποτέλεσμα είναι η καμπίνα του να παραμένει σχεδόν άθικτη, εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο ζωτικό χώρο προκειμένουν ο οδηγός του όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να μην τραυματιστεί σοβαρά.

Το ενδιαφέρον είναι πως με βάση τα στατιστικά δεδομένα της Αυστραλίας στα πιο πολλά θανατηφόρα ατυχήματα εμπλέκονται πλέον αυτοκίνητα πιο παλίας τεχνολογίας. Κάτι αντίστοιχο λογικά θα ισχύει και στη χώρα μας, ειδικά αν αναλογιστούμε πόσα πολλά μοντέλα με πολλά χρόνια στην πλάτη τους κυκλοφορούν γύρω μας, απόρροια φυσικά και της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ