ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η μία και μοναδική Rolls Royce Phantom Sweptail έχει το στυλ της δεκαετίας του ‘20

Η μία και μοναδική Rolls Royce Phantom Sweptail έχει το στυλ της δεκαετίας του ‘20

Μέχρι πριν από περίπου 50 χρόνια η κατασκευή ιδιαίτερων αμαξωμάτων, από εξειδικευμένες καροσερίες και με βάση γνωστά σπορ ή πολυτελή μοντέλα, ήταν μια συνηθισμένη πρακτική, η οποία στην πορεία των χρόνων ατόνησε -και λόγω κόστους.

Ατόνησε μεν αλλά δεν εξαφανίστηκε τελείως. Έτσι κατά καιρούς βλέπουμε σποραδικές ειδικές κατασκευές για μεμονωμένους πελάτες, τις λεγόμενες one off, κυρίως από τη Ferrari, ενώ πριν λίγες μέρες, στο Concorso d’ Eleganza της Villa d’ Este στη λίμνη Como της Ιταλίας η Rolls Royce παρουσίασε την εντυπωσιακή Phantom Sweptail.

Η οποία είναι ειδική παραγγελία ενός φανατικού αγοραστή και συλλέκτη μοντέλων της μάρκας, χρειάστηκε 4 ολόκληρα χρόνια για να ετοιμαστεί, ενώ το κόστος της ανέρχεται σχεδόν στα 12 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που της εξασφαλίζει αυτόματα τον τίτλο του πιο ακριβού καινούργιου αυτοκινήτου που κυκλοφορεί στους δρόμους αυτού του κόσμου. Για λόγους σύγκρισης αναφέρουμε πως η Sweptail είναι σχεδόν 5 φορές πιο ακριβή από μια Bugatti Chiron.

Η επωνυμία Sweptail προέρχεται από τη χαρακτηριστική διαμόρφωση του πίσω μέρους της, που παραπέμπει άμεσα στα μοντέλα της Rolls Royce της δεκαετία του ’20 και του ΄30, αλλά και στα σκάφη εκείνης της εποχής. Εξίσου χαρακτηριστική και η σχεδ’ση της οροφής, η οποία είναι πανοραμική και αποκαλύπτει τη διαμόρφωση του «πορτμπαγκάζ» της διθέσιας Phantom -η τετραθέσια διάταξη απορρίφθηκε σχεδόν ευθύς εξαρχής γιατί δεν ήταν συμβατή με την εξωτερική σχεδίαση- που είναι καλυμμένο με πανάκριβο ξύλο και θυμίζει deck σκάφους.

Φυσικά υπάρχει και ανάλογο, ειδικά σχεδιασμένο και επίσης πανάκριβο σετ αποσκευών, ενώ ο εσωτερικός διάκοσμος αποτελείται από επενδύσεις ξύλου Macassar, Ebony και Paldao, καθώς και από απίστευτης ποιότητας δέρματα. Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει ειδική θήκη για την αγαπημένη σαμπάνια του ιδιοκτήτη μαζί με δύο ποτήρια από κρύσταλλο, ενώ οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων και γενικά τα χειριστήρια έχουν περιοριστεί μόνο στα απολύτως απαραίτητα.

rolls royce sweptail 3a

Η διαμόρφωση του πίσω μέρος της Phantom Sweptail παραπέμπει στις Rolls Royce των δεκαετιών του '20 και του '30, καθώς και στα σκάφη εκείνης της εποχής. Το πολυτελέστατο εσωτερικό είναι αυστηρά διθέσιο. Πηγή: Rolls Royce

Αυτό οδήγησε τους ανθρώπους της Rolls Royce να θεωρούν πως η Sweptail έχει το πιο «καθαρό» σαλόνι που έχουν σχεδιάσει ποτέ, ενώ σε σχέση με τη στάνταρ Phantom υπάρχουν και επιμέρους εξωτερικές διαφοροποιήσεις, πέρα από τη διαμόρφωση της οροφής και του πίσω μέρους.

Πιο σημαντική από αυτές η μεγαλύτερη και ακόμα πιο εμφατική μάσκα Pantheon, η οποία είναι κατασκευασμένη από μασίφ αλουμίνιο -με τον ίδιο τρόπο έχει κατασκευαστεί και ο αριθμός κυκλοφορίας στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου- ενώ ειδικής σχεδίασης είναι τόσο οι προβολείς όσο και οι προφυλακτήρες.

Για τον κινητήρα της πραγματικά σπέσιαλ Rolls Royce Phantom Sweptail δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό, οπότε θεωρούμε πως πρόκειται για τον κλασικό V8 των 6,75 λίτρων της μάρκας. Αν δεν έχουν γίνει και σε αυτόν βελτιώσεις δεν θα ήταν σίγουρα θέμα χρημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ