ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Volvo εξελίσσει αυτόνομα απορριμματοφόρα

Η Volvo εξελίσσει αυτόνομα απορριμματοφόρα

H αυτόνομη οδήγηση είναι, μαζί με την ηλεκτροκίνηση, το επόμενο μεγάλο βήμα της αυτοκίνησης, ενώ ενδιαφέρον είναι πως στο συγκεκριμένο τομέα η τεχνολογία είναι πολύ πιο προχωρημένη στα βαρέα, επαγγελματικά οχήματα, όπως είναι π.χ. τα φορτηγά και τα λεωφορεία, παρά στα επιβατικά. Ένα λόγος για αυτό είναι πως τα συγκεκριμένα οχήματα κινούνται με μικρότερες ταχύτητες και γενικά σε πιο καθορισμένες διαδρομές.

Συγκεκριμένες διαδρομές, αλλά με συχνές στάσεις και εναλλασσόμενες καθημερινά, εκτελεί και το βαρύ όχημα που εξέλιξε η Volvo. Η σουηδική εταιρεία, που συνολικά είναι από τους πρωτοπόρους στο συγκεκριμένο τομέα, συνεργάστηκε με την Renova, μια επίσης σουηδική εταιρεία που ασχολείται με την αποκομιδή απορριμάτων.

Όπως πολύ σωστά καταλάβατε πρόκειται για ένα αυτόνομο απορριμματοφόρο και στόχος είναι η αποκομιδή των σκουπιδιών να γίνεται με την όσο το δυνατόν μικρότερη ανθρώπινη συμμετοχή. Το σύστημα των Volvo και Renova λειτουργεί ω εξής: την πρώτη φορά που το απορριμματοφόρο εκτελεί μια διαδρομή χαρτογραφεί την πορεία του μέσω GPS, ενώ σκανάει και όλη την περιοχή. Με τον τρόπο αυτό την επόμενη φορά που θα βρεθεί στο συγκεκριμένο σημείο «γνωρίζει» τόσο το δρομολόγιό του όσο και που βρίσκονται ακριβώς οι κάδοι.

Παράλληλα η χρήση του συστήματος αυξάνει και το επίπεδο ασφαλείας, μιας και τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης εντοπίζουν πιο εύκολα και αποτελεσματικά ενήλικες και κυρίως παιδιά, καθώς και εμπόδια που λόγω των τυφλών σημείων θα μπορούσαν να μη γίνουν αντιληπτά από τον οδηγό. Επίσης η Volvo υποστηρίζει πως η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας περιορίζει την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων, καθώς χάρη στο αυτόνομο σύστημα το φορτηγό είναι τόσο «έξυπνο» που αφενός βελτιώνει τις αλλαγές ταχυτήτων και αφετέρου διατηρεί την ταχύτητα στα βέλτιστα επίπεδα.

Φυσικά από τη χρήση των αυτόνομων συστημάτων προκύπτουν και προβληματισμοί, κυρίως σε ότι έχει να κάνει και με τις θέσεις εργασίας. Η Volvo από την πλευρά της αναφέρει πως στο βίντεο που μπορείτε να δείτε στη συνέχεια απεικονίζεται με θεωρητική κατάσταση σε μια αεροκατοικημένη περιοχή, ενώ σε πραγματικές συνθήκες είναι βέβαιο πως θα απαιτείται το ήδη υπάρχον προσωπικό. Από την άλλη είναι γεγονός πως η εξέλιξη των συστημάτων οδήγησης δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα υψηλής εξειδίκευσης.

Πάντως θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πως θα λειτουργούσε ένα αυτόνομο απορριμματοφόρο στην Ελλάδα, όπου οι κάδοι σε πολλές γειτονιές αλλάζουν συνχώς θέσεις, είτε για να παρκάρει κάποιος πιο άνετο είτε γιατί κανείς δεν τον θέλει μπροστά από το δικό του σπίτι αλλά δεν έχι πρόβλημα όταν βρίσκεται μπροστά από αυτό του γείτονα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ