ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Lincoln Zephyr Scrape είναι από τα πιο διάσημα custom αυτοκίνητα παγκοσμίως

Το Lincoln Zephyr Scrape είναι από τα πιο διάσημα custom αυτοκίνητα παγκοσμίως

To αυτοκίνητο των φωτογραφιών μας ονομάζεται Lincoln Zephyr Scrape Custom και θεωρείται ένα από το πιο σημαντικά «φτιαγμένα» αυτοκίνητα στον κόσμο, που με την εικόνα του δημιούργησε μια ολόκληρη τάση, ενώ έγινε και ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα των εξίσου διάσημων Hot Wheels.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον όρο «φτιαγμένο», custom ο αντίστοιχος αγγλικός, δεν εννοούμε ένα μοντέλο με βελτιώσεις στον κινητήρα του για χάρη των επιδόσεων, αλλά ένα με ιδιαίτερη και ξεχωριστή εμφάνιση. H οποία για να προκύψει στη μορφή που τη βλέπουμε συνδυάστηκε το εμπρός μέρος ενός Zephyr του 1941 με το πίσω ενός ομώνυμου μοντέλου του 1939 και με το πλαίσιο ενός Chevrolet Caprice του 1978. Φυσικά χαμήλωσε και η οροφή (chopped o αντίστοιχος όρος), ενώ αυξήθηκε το πλάτος του αμαξώματος και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκτήσει μορφή σταγόνας.

Η ιδέα για τη μετατροπή προέκυψε το 1990 από τους Terry Cook (πρώην συντάκτης του εξειδικευμένου περιοδικού Hot Rod) και Ramsey Mosher (καροσερίστας) και για την ολοκλήρωσή της χρειάστηκαν 5 ολόκληρα χρόνια και 4.500 εργατώρες. Παράλληλα το Lincoln Zephyr Scrape Custom διαθέτει και υδραυλική ανάρτηση, την πρώτη που τοποθετήθηκε ποτέ σε αυτήν τη μορφή σε αυτοκίνητο, η οποία επιτρέπει στο αμάξωμα να ακουμπήσει στην άσφαλτο.

Το εσωτερικό είναι επενδεδυμένο με δέρμα σε δύο αποχρώσεις, τα καθίσματα είναι τύπου «πάγκου», όπως συνηθιζόταν τη δεκαετία του ’30 και του ’40, ενώ ο κινητήρας είναι ένας V8 5.700 κυβικών που συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο τριών σχέσεων.

Από την επίσημη παρουσίασή του το 1998 το Scrape έχει κερδίσει πολλά βραβεία, έχει φιγουράρει σε πολλά εξώφυλλα περιοδικών ανά τον κόσμο, έχει χαρακτηρισθεί ως «Bo Derek των custom αυτοκινήτων», έχει γίνει μοντέλο των Hot Wheels όπως προαναφέραμε, ενώ τώρα πωλείται σε δημοπρασία που θα γίνει στις 24 Ιουνίου στη Σάντα Μόνικα. Εκεί, έχοντας μόλις 3.500 μίλια στο κοντέρ του, αναμένεται να αλλάξει χέρια για ένα ποσό που υπολογίζεται πως θα κυμαίνεται γύρω στις 400.000 δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ