ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Νέο Suzuki Swift: Όμορφο, νεανικό και τεχνολογικά προηγμένο

Νέο Suzuki Swift: Όμορφο, νεανικό και τεχνολογικά προηγμένο

To SWIFT είναι διαχρονικά ένα από τα πιο σημαντικά μοντέλα της γκάμας της Suzuki αλλά και της κατηγορίας του, με περισσότερες από 5,4 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως. Η τελευταία του γενιά, αποτελεί την εξέλιξη του DΝΑ που χαρακτήριζε όλους τους προκατόχους της, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζεται μόνο οπτικά αναβαθμισμένη αλλά και τεχνολογικά προηγμένη σε πολλούς τομείς.

Αισθητικά το νέο μοντέλο σαφώς και διαθέτει τα παραδοσιακά γνωρίσματα των SWIFT, όπως τα κάθετα φώτα μπροστά και πίσω -με LED στοιχεία πλέον- τους στιβαρούς «ώμους» καθώς και τις μαύρες εμπρός κολώνες της οροφής. Ταυτόχρονα όμως η εικόνα του είναι πλέον σαφώς πιο χαρακτηριστική, νεανική και επιβλητική, χάρη στην εμφατική του μάσκα που προσδιορίζει το εμπρός του μέρος και το καθιστά άμεσα αναγνωρίσιμο και αποδεκτό, τα τονισμένα του φτερά αλλά και από χαρακτηριστικά στοιχεία του design του, όπως για παράδειγμα τις κρυφές χειρολαβές για τις πίσω πόρτες.

Το νέο SWIFT παράλληλα δείχνει και είναι ιδιαίτερα δυναμικό και αυτό πρέπει να πιστωθεί σε σημαντικό βαθμό στις νέες του αναλογίες, καθώς το μήκος του μειώθηκε ελαφρά -κατά 10 χιλιοστά- το ύψος του περιορίστηκε κατά 15 χιλιοστά ενώ το πλάτος του αυξήθηκε κατά 40. Ταυτόχρονα το μεταξόνιό του μεγάλωσε κατά 20 χιλιοστά, γεγονός που οι μηχανικοί της Suzuki εκμεταλλεύθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το αποτέλεσμα των επιλογών τους είναι το νέο SWIFT να ανήκει στα πιο άνετα μοντέλα της κατηγορίας του, παρόλο που δεν συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα -το τελευταίο του εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη πρακτικότητα και ευελιξία μέσα στην πόλη. Έτσι 2 ή και 3 ενήλικες θα μετακινηθούν στο πίσω κάθισμά του έχοντας στη διάθεσή τους απόλυτα ικανοποιητικό αέρα για τα κεφάλια και τα πόδια τους, ενώ το πορτμπαγκάζ του έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 265 λίτρων, που είναι κατά 54 περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.

Το εσωτερικό του καινούργιου υπερ-μίνι της Suzuki δεν είναι όμως μόνο άνετο. Χαρακτηρίζεται από τη σπορτίφ του εμφάνιση, την υψηλή του ποιότητα και τη λειτουργικότητά του. Ταυτόχρονα είναι και high tech, κυρίως χάρη στη μεγάλη οθόνη αφής των 7 ιντσών στην κεντρική κονσόλα, από την οποία ελέγχεται ιδιαίτερα εύκολα το ηχοσύστημα και γίνεται, επίσης με ευκολία, η διασύνδεση smartphones. Παράλληλα υπάρχουν θύρες USB και SD card, συμβατή με MP3/ WMA/ ACC. Μια δεύτερη οθόνη πολλαπλών ενδείξεων 4,2 ιντσών υπάρχει στο κέντρο του ευανάγνωστου πίνακα οργάνων, με το σπορ σχεδιασμό που θυμίζει χρονογράφο.

Η σπορ εικόνα ενισχύεται τόσο από το τιμόνι σχήματος D όσο και από τα ειδικά σχεδιασμένα καθίσματα με τα τονισμένα πλαϊνά, ενώ μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι η κλίση των 5 μοιρών της κεντρικής κονσόλα προς τον οδηγό, που τον τοποθετεί ξεκάθαρα στο επίκεντρο.

Η άνεση των επιβατών του νέου SWIFT εξασφαλίζεται, πέρα από τους χώρους και από τον εξοπλισμό του, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και αυτόματο κλιματισμό, στοιχείο που δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στην κατηγορία. Σε σχέση με τα δεδομένα της κατηγορίας και όχι μόνο το καινούργιο υπερ- μίνι της Suzuki διαθέτει και πλήρη εξοπλισμό ασφάλειας και υποβοήθησης. Έτσι για πρώτη φορά χρησιμοποιείται ένα εξελιγμένο σύστημα εμπρόσθιας ανίχνευσης που με τη χρήση κάμερας και αισθητήρα laser, διαθέτει λειτουργείες ασφάλειας όπως η προειδοποίηση πιθανότητας σύγκρουσης και η υποβοήθηση πέδησης (Dual Sensor Brake Support- DSBS), που όταν υπάρξει ανάγκη μπορεί ακόμα και να ακινητοποιήσει αυτόματα το νέο SWIFT. Επιπρόσθετα υπάρχουν το σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας και εκτροπής αυτοκινήτου, καθώς και η αυτόματη λειτουργία μεγάλης σκάλας φώτων, ενώ ένα χιλιοστομετρικό ραντάρ χρησιμοποιείται για τη λειτουργία του συστήματος Adaptive Cruise Control.

Ο ακρογωνιαίος λίθος του συνολικά υψηλού επιπέδου ασφάλειας που παρέχει το νέο SWIFT, αλλά και των εξαιρετικών δυναμικών του χαρακτηριστικών στα οποία συμβολή έχουν βέβαια και οι καινούργιες αναρτήσεις, είναι η πλατφόρμα νέας γενιάς HEARTECT, που αποτελεί τη βάση του. Η ολοκαίνουργια σχεδίαση της δομής του δαπέδου της και των τμημάτων που το αποτελούν έχει σαν αποτέλεσμα τόσο μια ιδιαίτερα υψηλή ακαμψία όσο και ένα ομαλό, καμπυλωτό σχήμα που εξασφαλίζει την ακόμα μεγαλύτερη απορρόφηση ενέργειας.

Αυτό όμως που είναι πραγματικά εξαιρετικά σημαντικό και πρωτοποριακό είναι πως χάρη σε αυτήν την καινούργια σχεδίαση το βάρος το πλαισίου μειώθηκε κατά 120 ολόκληρα κιλά σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Έτσι το καινούργιο SWIFT ζυγίζει μόλις 840 κιλά, τιμή εξαιρετική και στην οποία οφείλονται σε ένα βαθμό και τα πολύ καλά δυναμικά χαρακτηριστικά που προαναφέραμε. Παράλληλα το χαμηλό βάρος βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων, σε συνδυασμό βέβαια και με τους τεχνολογικά προηγμένους κινητήρες.

Τα σύνολα βενζίνης του νέου SWIFT έχουν εξελιχθεί με βάση τις πραγματικές και ιδιαίτερα απαιτητικές ευρωπαϊκές συνθήκες οδήγησης. Ο 1.2 DUALJET ξεχωρίζει με την υψηλή του απόδοση των 90 ίππων, τα εξελιγμένα του χαρακτηριστικά αλλά και τις εξαιρετικά μικρές απαιτήσεις του σε καύσιμο (μέση κατανάλωση 4,3 λίτρα/ 100 χιλιόμετρα). Συνδυάζεται τόσο με αυτόματο κιβώτιο CVT όσο και με τετρακίνηση.

Εξίσου οικονομικός (μέση κατανάλωση 4,6 λίτρα/ 100 χιλιόμετρα) είναι και ο turbο 1.0 BOOSTERJΕΤ, που με τους 112 ίππους του ενισχύει σαφώς πιο πολύ το σπορτίφ χαρακτήρα του νέου SWIFT και εξασφαλίζει πολύ καλές επιδόσεις (0-100 σε 10,0 δεύτερα με αυτόματο κιβώτιο). Και τα δύο σύνολα μπορούν να συνδυαστούν με το ήπιο υβριδικό σύστημα SHVS (Smart Hybrid Vehicle της Suzuki), που βοηθά τον κινητήρα σε περιπτώσεις που συνήθως απαιτείται υψηλή κατανάλωση καυσίμου, όπως για παράδειγμα η εκκίνηση από στάση ή η επιτάχυνση.

Το ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον Suzuki SWIFT ξεκινά από τις 11.680 ευρώ σε συνδυασμό με τον 1.2 DUALJET και από τις 13.880 ευρώ με τον 1.0 BOOSTERJET.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ