ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To Arona είναι το νέο, μικρό SUV της Seat και έχει βάση τα 1.000 κυβικά

To Arona είναι το νέο, μικρό SUV της Seat και έχει βάση τα 1.000 κυβικά

Η Seat ήταν μάλλον να μην κάνει την αρχή στη δημοφιλή κατηγορία των SUV. Έτσι μετά το Ateca που ήταν το πρώτο της ιστορίας της και έχει ήδη αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένο παρουσίασε και ένα μικρότερο μοντέλο.

Πρόκειται για το Arona, που ακολούθησε την πρεμιέρα της νέας γενιάς του best seller της μάρκας, του Ibiza, με το οποίο μοιράζεται το ίδιο πλαίσιο, αυτό με τον κωδικό MQB A0, τους κινητήρες και άλλα πολλά.

Σε σχέση με το Ibiza το Arona είναι λίγο μεγαλύτερο μιας και το μήκος του φτάνει τα 4,14 μέτρα, ενώ η αυξημένη απόσταση από το έδαφος, μαζί με τα πλευρικά προστατευτικά, τις αλουμινένιες ποδιές και τις μπάρες οροφής του εξασφαλίζουν το επιθυμητό off road look. Πέρα από αυτό η εικόνα του, χάρη στους τριγωνικούς προβολείς, τις μεγάλες εισαγωγές αέρα και τα πίσω φώτα LED είναι και χαρακτηριστική και νεανική.

Η ίδια νεανική διάθεση υπάρχει και στο εσωτερικό, με τις καθαρές γραμμές, το αρκετό χρώμα, τις (αναμενόμενες) αναφορές στο Ibiza και τις μεγάλες δυνατότητες customizing. Μεγάλες είναι και οι δυνατότητες διασύνδεσης smartphones, ενώ το σύστημα infotainment διαθέτει και εδώ τη μεγάλη και ιδιαίτερα καλή οθόνη αφής των 8 ιντσών. Πλήρης είναι και η γκάμα των συστημάτων υποβοήθησης, ενώ οι χώροι είναι ακόμα πιο μεγάλοι από τους ήδη απόλυτα ικανοποιητικούς τoυ Ibiza. Ενδεικτικό για το τελευταίο το μέγεθος του πορτμπαγκάζ, που στο Arona είναι τουλάχιστον 400 λίτρα.

Τα επίπεδα εξοπλισμού είναι τέσσερα, τα Reference, Style, FR και Χcellence -στην πιο σπορ FR υπάρχει δυνατότητες ρύθμισης της ανάρτησης σε δύο επίπεδα απόσβεσης, ενώ υπάρχουν και τέσσερα προγράμματα οδήγησης- ενώ ενδιαφέρον στοιχείο είναι και το εξελιγμένο ηχοσύστημα της BeatsAudio με 300 Watt, 6 ηχεία και subwoofer.

Οι κινητήρες του Arona δεν διαφοροποιούνται από αυτούς του Ibiza, πέρα από το ότι εδώ η βάση για τα σύνολα βενζίνης είναι ο 1.0 TSI, στις δύο εκδόσεις του με τους 95 και τους 115 ίππους. Ακολουθεί ο TSI των 1.500 κυβικών και των 150 ίππων, ενώ η κίνηση θα μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς είτε μέσω μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου 6 σχέσεων ή ενός αυτόματου DSG με 7. Αντίστοιχα στους diesel ο 1.6 TDI θα είναι διαθέσιμος είτε με 95 είτε με 115 ίππους, όπως διαθέσιμη θα είναι και η έκδοση CNG (φυσικού αερίου) του 1.0 TSI, με απόδοση 90 ίππων.

Οι πωλήσεις του Arona θα ξεκινήσουν μέσα στο 2017, ενώ θα έχει προηγηθεί η παρουσία του στην έκθεση της Φρανκφούρτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ